VİDEO - Zerzevan’da 2. Gökyüzü Gözlem Etkinliği

VİDEO - Zerzevan’da 2. Gökyüzü Gözlem Etkinliği
Diyarbakır'da Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin 2.si başladı. Etkinliğin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanı sıra, 7 Büyükelçi de katıldı.



TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Roma İmparatorluğu'nun doğudaki son garnizonu olan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi’nde ‘Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’ başladı. Bakan Varank ve Kasapoğlu'nun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ali İhsan Su, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 56 şehirden yerli ve yabancı katılımcılar ile 7 büyükelçi katıldı.zerzevan-gge-13.jpg

“Tarihte önemli astronotlara ev sahipliği yapmış”

Açılışta konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Zerzevan kalesinin önemine değinerek, “2020 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan 3 bin yıllık tarihiyle Zerzevan Kalesi medeniyet ve kültür hazinemizin en nadide örneklerinden biridir. Bir dönem burası bilimin başkenti olmuş. Kale içinde yapılan kazılarda keşif edilen, dünyanın en iyi korunan Mitras Tapınağı’nın ise, tarihte önemli astronotlara ev sahipliği yaptığı biliniyor. Tarihte tüm gezegenleri ve yıldızları kontrol eden Güneş Tanrısına verilen isim. Binlerce yıl önce insanlar inançları gereği gökyüzüne baktılar ve yeni keşifler yaptılar. Sonrasında yine aynı topraklarda Türk ve İslam alimlerinin çalışmalarıyla El Fergani, El Sufi, El Biruni, El Cezeri’ler, Ali Kuşçu’lar, tarihte güçlü bir şekilde yerlerini aldılar.
zerzevan-gge-11.jpg

Zerzevan Kalesi Gökyüzü Gözlem Etkinliğini astronomi ve uzay bilimleri alanında bilimsel farkındalığı artırmak ve kişisel gelişime katkı sağlamak için birlikte hayata geçirdik. Önümüzdeki üç gün boyunca gençlerimiz bir yandan gökyüzünü izleyecekler, bir yandan çeşitli bilim dallarında eğitimler, seminerler, yarışmalarla kendilerini geliştirecekler” dedi.

“Başvuranların sayısı yaklaşık 7 bin kişiyi buldu”

Kasapoğlundan sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu etkinliklere gün geçtikçe ilginin arttığını belirtti. Varak konuşmasını şu sözlerle devam ettirdi, "Zerzevan Kalesi'nin bulunduğu bu mekân gökyüzünün izlenebildiği en iyi yerler arasında gösteriliyor. Astronomi için bu eşsiz mekân, kardeşlik şehri, medeniyetlerin buluşma noktası Diyarbakır’da yer alıyor.
zerzevan-gge-9.jpg
Daha gözlerini yeni açmış bir yaşındaki bebeğimiz için de, 86 yaşındaki güzel yürekli amcamız için de başvuru yapıldı. Başvuranların sayısı yaklaşık 7 bin kişiyi buldu. Çok değil bundan daha iki üç yıl önce sadece 300-400 katılımcının yer aldığı gözlem etkinliklerinde şimdi binlerce misafir ağırlıyoruz. Etkinlikte, profesyonel ve amatör astronomlar gökyüzünü inceleme fırsatı bulacak. Dünyanın en iyi korunan Mithras Tapınağı’nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında sunumlar yapılacak. Seminerler, yarışmalar, gökbilim ile ilgili birçok atölye ve etkinlik düzenlenecek.”

Etkinliğe Diyarbakır’dan katılan Mahsun Durma ve Adar Ölmez duygularını şöyle dile getirdiler. “Gökyüzünü çok merak ediyorum.
zerzevan-gge-5.jpg

Akşamı dört gözle bekliyorum. Dedikleri kadar var mı yok mu onun için geldim.” “Satürn halkasını görmek istiyorum. Teleskop ve gökyüzünü çok merak ediyorum. Gökyüzünü izlemeye geldim.”

Samsundan katılan fizik öğretmeni Saffet Kale ise, Diyarbakır’ı güzel bulduğunu söyledi. “Diyarbakır’ı gayet güzel buldum. Katılımcılar iyi. İlk defa böyle bir etkinliğe katılıyorum. Eşimle birlikte samsundan katılıyorum. Fizik öğretmeni olduğum için ilgim var.”

Program, gece boyunca gökyüzünün izlenilmesi, müzik dinletisi ve çeşitli etkinlikleri devam etti.(TİGRİS HABER)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum