VİDEO - Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı!

VİDEO - Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu’ndan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı!
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi için elektrikli traktör yapılmasını talep etti.

Haber: Sait BAYRAM - Kamera: Mevlüt BAĞIRMAZ

TİGRİS HABER - Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi için elektrikli traktör yapılmasını talep etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunan İskenderoğlu, TOGG’da olduğu gibi Elektrikli traktör yapılması için de 4 Babayiğit’in bulunmasını istedi.

Diyarbakır’ın Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, maliyetlerin altında inim inim inleyen çiftçilerin üretim yapamayacak hale geldiğine dikkat çekerek, girdi maliyetlerinin sona erdirilmesi için bir talepte bulundu. İskenderoğlu, geçtiğimiz dönemlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca projesi hazırlanan ancak hayata geçirilemeyen ‘elektrikli traktör üretiminin devreye sokulması gerektiğini söyledi.

“Çiftçilerin desteklenmesi lazım”

Konu ile ilgili Tigris Haber’e konuşan İskenderoğlu, Çiftimizin tarımda kullandığı mazotun 2023 yılında 19 liradan 43 liraya yükseldiğini ifade ederek, “Çiftçi, traktörünü çalıştırmaya korkuyor. Çünkü bir litre mazot 43 TL. Dolayısıyla çiftçimizin desteklenmesi lazım. Ayrıca Tigris Haber aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunuyorum. 4 tane babayiğit çıkıp elektrikli arabayı yani TOGG’u ürettiyse, yine 4 babayiğit çıkıp çiftçiler için elektrikli traktör üretsin. Yani bu traktör firmalarına elektrikli traktör zorunluluğu getirilsin. Ülke olarak, elektrikli traktör üretimine destek verilmelidir. Ve elektrikli traktör çiftçinin hizmetine sunulsun” dedi.

“Elektrikli traktör enflasyonu da düşürür!”

Elektrik traktörün üretilmesi durumunda, çiftçinin girdi maliyetleri başında gelen mazottan yüzde 70-75 oranında bir indirim olacağına işaret eden İskenderoğlu, “Eğer köye güneş enerjisi de kurulursa çiftçinin maliyeti de sıfırlanmış olur. Girdi maliyetlerine yansır ve böylelikle enflasyon düşer. Çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntı, gübre, mazot, ilaç ve tohumdur. Bunların tamamında çiftçilerin girdi maliyetleri yüzde 95’tir. Bunların içinde mazot yüzde 15’i oluşturuyor. Bu sıkıntıyı gidermek için elektrikli traktör üretilmelidir. Elektrikli traktörün projesi yapıldı ama sonuç gelmedi. Orman Bakanı Pakdemirli döneminde yapılan projenin tanıtımı yapıldı ardından bir gelişme yaşanmadı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı!

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı İskenderoğlu, Sayın Cumhurbaşkanının traktör firmalarını bir araya getirerek, elektrikli traktör yapmaları zorunluluğu getirmesini talep ederek, şunları söyledi:

“Yoksa bu maliyetlerle artık tarımsal faaliyetler yapamıyoruz. Bir traktör bir günde yaklaşık 100 litre mazot yakıyor. Bu da 4 bin 300 lira gibi bir maliyet yapıyor. Ve bu sadece bir günün parası. Sen otomobilini çalıştırmayabilirsin, toplu taşıma aracını kullanabilirsin, gerekli gördüğünüz yerlere yürüyerek de gidebilirsiniz, idare edebilirsiniz. Ama traktörü çalıştırmamak gibi bir lüksünüz yok. Traktör tarımdaki en büyük etkendir. Tigris haber aracılığıyla Sayın cumhurbaşkanına çiftçilerimiz için elektrikli traktör üretilmesi için talebimizi iletiyoruz. Elektrikli traktör istiyoruz. Girdi maliyetlerimiz düşsün. Bu şartlar altında üretim yapamıyoruz. Araziler boş kalır, üretim sekteye uğrar ve elektrikli traktör talebimiz var. Bunun yerine getirilmesini talep ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum