Yaban tavşanları köylüye rahat vermiyor

Yaban tavşanları köylüye rahat vermiyor
Şırnak’ta köylülerin korkulu rüyası olan tavşanlar, kışın yabandan inip ağaçların gövde kabuklarını kemirerek zarar veriyor. Meyve ağaçlarını tavşanlardan korumak için kendilerince önlem almaya çalışsalar da yetkililerden yardım talep ediyorlar.

TİGRİS HABER - Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı 2 bin rakımlı Dağaltı köyünde yaşayan vatandaşlar, kış aylarında meyve ağaçlarına gözü gibi bakmak zorunda kalıyor. Yüksek rakımlı yerleşim yerinde kalan köylüler, kış aylarında meyve bahçelerine zarar veren tavşanlar için kendilerince önlem almaya çalışıyor. Kar yağmadan önce elma, armut, kiraz, cennet hurması, erik, kayısı ve nar gibi 10 bin adet meyve ağacı için nöbet tutuyor, branda ve çadırlarla ağaç gövdelerini kapatıyor.
Kış aylarında kar yağışıyla beraber beyaza bürünen dağlarda yiyecek bir şey bulamayan yaban tavşanları köye inip meyve ağaçlarının kabuklarını yemeye çalışarak ağaçlara zarar veriyor. İlçe genelinde en büyük meyve veriminin alındığı köy olarak bilinen Dağaltı köyünda vatandaşlar, kış gelmeden bahçelerindeki ağaçlara torba, naylon ve çadırlarla önlem alıyor. Hayvanlar aç kalmasın diye, kış aylarında ise köyün giriş ve çıkışlarında tavşanlar için koyun ve keçileri için ayırdıkları yemi bırakıyor.
Köy muhtarı Kerem Aşan, her yıl nöbet tuttuklarını söyledi. Ayrıca ağaçların diplerini kapatarak önlem aldıklarını belirten Aşan, "Kışın yaban hayvanları köye inip ağaçlarımıza zarar veriyorlar. Aç kaldıkları için buraya geliyorlar. Biz de nöbet tutuyoruz. Beytüşşebap’ta en çok meyve ağacı Dağaltı köyünde bulunuyor. Yaban hayvanlar için yem bıraktığımız halde köye inip ağaçlarımızın gövde kabuklarını kemirerek zarar veriyorlar. Kışın kar yağdığı zaman tel örgü bile etki etmiyor. Bu yüzden yetkililerden destek bekliyoruz. Buna bir çözüm bulunsun istiyoruz" dedi. (İHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.