Yaşayan Efsane Ayhan Doğu

Yaşayan Efsane Ayhan Doğu
Diyarbakırspor’un Türkiye’ye damga vuran ilk 3 şampiyonluğunun mimarlarındandı

8 yılı takım kaptanlığı olmak üzere 11 sezon Diyarbakırspor forması giyen ve kazandığı başarılar nedeniyle tarihe geçen Ayhan Doğu,”70 yaşındayım ama o güzel günleri yaşıyormuşuz gibi hep aklımda” diyor.

 

3.Lig’de Geldi,Tarihi Başarılar Yaşadı

1948 doğumlu olan Ayhan Doğu, Diyarbakırspor’a geldiğinde 24 yaşındaydı. Zeytinburnuspor ve Kırklarelispor’da oynadıktan sonra futbol hayatının baharında Diyarbakır’a gelen Doğu,burada tarihi başarılar yaşadı,efsane oldu ve tarihe geçti. 1973 yılında 3.Lig’de Diyarbakırspor forması giymeye başlayan Ayhan Doğu,2 yıl üst üste kaçan şampiyonluktan sonra tarihi başarıların geldiği unutulmaz yılları yaşadı. 1975-76 sezonunda ilk kez 2.Lig’e çıkan Diyarbakırspor, ara vermeden ertesi sezon olan 1976-77 sezonunda yine tarihinde ilk kez 1.Lig’e (şimdiki adıyla Süper Lig) yükseldi.

 

Tarihi Başarılar Arka Arkaya Geldi

Diyarbakırspor,2 yıl üst üste ara vermeden 3.Lig’den 2.Lig’e ve 2.Lig’den de 1.Lig’e yükselen Türkiye’nin ilk,dünyanın da ikinci takımı (dünyada bunu başaran ilk takım İngiltere’nin Notingham Forest takımısdır) ünvanı kazanıyordu. Bu başarı aynı zamanda Diyarbakırspor’a,Türkiye 1.Ligi’ne yükselen ilk doğu ve güneydoğu takımı ünvanı kazandırıyordu. 1978-79 sezonunda uzun süre 1.Lig’de lider kalan,4 büyük takımı aynı sezonda yenen ilk Anadolu takımı ünvanı kazanan Diyarbakırspor,ligi 5.tamamlayarak tarihinin 1.Lig’deki en büyük başarısına imza atıyordu.

 

Ankaragücü Şampiyon Olsun Diye Kurban Edildi

 

1979-80 sezonunda 1.Lig’den düşen Diyarbakırspor, 1 yıl sonra 1980-81 sezonunda 2.Lig’de ilk yarıdaki tüm maçlarını sahası bakımda olduğu için deplasmanda oynamasına rağmen tarihi rekor kırarak şampiyon oluyor ve 1 yıl aradan sonra 1.Lig’e dönüyordu. 1981-1982 sezonunda Türkiye Kupası’nda yarı final oynayan Diyarbakırspor,Ankara’da 4-1 yenildiği Ankaragücü’nü Diyarbakır’da 2-0 yenmesine rağmen 1 gol averajla finale kalamıyordu. Ancak ciddi hakem hatalarına kurban olan Diyarbakırspor’un,dönemin askeri darbe yapan cunta lideri cumhurbaşkanı Kenan Evren’in talimatı ile Ankaragücü’ne kurban edildiği yıllar sonra dile getirilmişti. O dönem statü gereği kupayı kazanan takım 1.Lig’e çıkıyordu,Ankaragücü kupa kazandırılarak 1.Lig’e çıkarken,Diyarbakırspor’un bu şansı elinden alınmıştı.

 

Kritik Sezonda Hocalık Yaptı

Diyarbakırspor,bu tarihi başarıları,ilkleri ve tarihe geçen olayları yaşarken canlı tanıklardan biri Ayhan Doğu idi. 8 yılı takım kaptanlığı olmak üzere 11 sezon formasını giydiği Diyarbakırspor’da ilk 3 şampiyonluğu yaşayan,kupadaki yarı final ve çeyrek final başarılarına ortak olan,1.Lig’deki liderlik haftalarına ve kulüp tarihinin en iyi derecesi olan lig 5’inciliği ile 4 büyük takımı aynı sezonda yenen ilk Anadolu takımı ünvanının kahramanlarından olan Ayhan Doğu’nun yolu yıllar sonra yine unutulmaz bir olayda bu kez teknik adam olarak Diyarbakırspor’la kesişti.

 

Tarihi Mardin Maçında Takımın Başındaydı

 

1989-90 sezonunda Diyarbakırspor,maddi sorunlar yaşıyor ve 2.Lig’de son sıralara demir atmıştı. Herkes takımın yıllar sonra 3.Lig’e düşmesini kabullenir noktaya gelmişti. Takımın teknik direktörlüğüne efsane kaptan Ayhan getirildi. “Düştü” denilen takım toparlandı ve ligde kalması son haftada komşu Mardinspor’la Diyarbakır’da oynanacak tarihi maça bağlı hale geldi. Halen bile dilden dile dolaşan ve anlatılan tarihi maç 1-1 devam ederken Diyarbakırspor,son dakikada merhum Levent’in düşürülmesiyle penaltı kazanıyordu. Hakem Özcan Oal idi. Diyarbakırspor,Ayhan Doğu’nun futbolcu olarak büyük başarıları beraber paylaştığı bir başka efsane kaptan Recai’nin son dakikadaki bu tarihi penaltıyı gole çevirmesiyle “ölüm kalım” maçını kazanarak 2.Lig’de kalıyordu.

 

Rahmeti Levent’in Hocasıydı

 Bu arada hemen belirtelim o dönemlerde geleceğin yıldızı olarak lanse edilen Levent Tekne,sezon sonunda Antalyaspor’a transfer oldu. Antalyaspor ,2.Lig’de şampiyon olurken Rüştü Reçber ile birlikte trafik kazası geçiren Levent Tekne hayatını kaybetti. O sezon Fatih Terim tarafından Galatasaray’a kazandırılacağı daha sonra ortaya çıkan Levent elim kazada hayatını kaybederken,Rüştü ise bu yılla başlamak üzere Türk futbolunun önemli yıldızlarından biri haline geldi.

 

‘3 Büyüklerden Gelen Teklifleri Kabul Etmedim’

Neyse biz sözü tekrar efsane kaptan Ayhan Doğu’ya getirelim. Efsane kaptan şimdi 70  yaşında ve sade bir hayat sürüyor. Diyarbakır ve Diyarbakırspor denince ise duygulanıyor,hemen anılara,maziye ve hayatının dönüm noktası,unutulmaz parçası olan o yıllara gidiyor. Ayhan Doğu,”Hayatımı uzun da kısa da anlatsam hep Diyarbakır ve Diyarbakırspor var. Nasıl olmasın ki?. Futbolda yaşanması gereken ne varsa hepsini burada yaşadım.Diyarbakırspor benim hayatımdır,her şeyimdir. O kadar çok şey yaşadım ki hangisini anlatayım?.Rahmetli Gündüz Kılıç başta olmak üzere bir çok ünlü teknik direktör beni Galatasaray,Fenerbahçe ve Beşiktaş’a götürmek istedi ama ben gitmedim. Çünkü o dönemler Diyarbakırspor çok büyük markaydı,şarkın yıldızıydı. Abartı olmasın ama biz o takımlardan daha öndeydik,her açıdan daha popülerdik.

 

 

‘Üzerime Düşen Ne Varsa Yapmaya Hazırım’

8 yıl kaptanlık yaptım,11 yıl futbol oynadım ve sonra o tarihi Mardin maçının olduğu sezonda hocalık da yaptım. Sonraki yıllarda bağım kopmadı.Gidip geldim ve halen efsane başkan Ali Kahraman olmak üzere eski yönetici ve sporcularla görüşüyorum. Tabi rahmet edenler de oldu. Onlara Allahtan rahmet diliyorum. Diyarbakırspor, Diyarbakır için markaydı,hatta Türkiye’nin markası ve değeriydi. Keşke bu hale düşmeseydi. Üzülüyorum tabi,üzülmemek olur mu?. Yaşadığımız o güzel ve unutulmaz günleri bugünmuş gibi anımsıyorum,gurur duyuyorum. Şimdi tekrar bir şeyler yapmak isterim. Yaşımız ilerse de bizi biz yapan bu değere sahip çıkmak için bize düşen ne varsa seve seve hazırız” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum