VİDEO - Yeni mont alamayan, eski olanı tamir ettiriyor

VİDEO - Yeni mont alamayan, eski olanı tamir ettiriyor
Tekstil piyasasında olduğu gibi deri piyasasındaki yüksek fiyatlar, alıcısını tedbirli olmaya yöneltti. Yeni deri mont alamayanlar, eskilerini tamir ettirip giymeye devam ediyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tarihi Suriçi bölgesinde 35 yıldır deri mont tamirciliği yapan Mehmet Çetin, son dönemlerde deri mont tamirine çok yoğun talep olduğunu söylüyor.

Mehmet Çetin Surİçi’nde bulunan Fevzi Çakmak pasajındaki 12 metrekarelik deri mont atölyesinde 35 yılı aşkındır çalışıyor. 50 yaşındaki Çetin, yaptığı zanaatla ilgili Tigris Haber’e konuştu, müşteri profili ile ilgili bilgi verdi.

Deri mont tamirciliği çok bilinen meslek olmasa da son dönemlerde özellikle kış aylarında insanların ihtiyaç duyduğu bir meslek haline geldi. Mehmet Çetin deri mont tamirciliğine nasıl başladığını anlattı.

Çetin, “Yaklaşık 40 yıldır deri işi yapıyorum. Daha önce sadece ayakkabı yüzü dikiyordum. O işte ekmek kalmadığı için bıraktım ve deri mont sektörüne giriş yaptım. 35 yıldır deri mont tamirciliği bu yapıyorum. Ben küçükken pasajın 2. katında ustamın yanında çalışıyordum. O zamanlar başladım diyebilirim, küçüktüm tabi o zamanlar. El becerim vardı. Ustam hep Mehmet al sen yap derdi. İşte o günlerden bu günlere geldim, artık yarı profesyonel bir deri mont tamircisiyim” dedi

derici-3.jpg

İşini severek yaptığını anlatan Çetin, “Bana göre kim nasıl bir iş yaparsa yapsın, severek yapmak zorundadır. Eğer severek yapmasa bir sonuç alamaz, hem ekonomik olarak hem de ruhsal olarak huzur bulamaz. Ben bu işi yapıyorum ve severek yapıyorum. Bir de şöyle bir şey var tabi, bir işi severek yapmak için o işten para kazanmak lazım. Sonuçta geçinmen gerek, çoluk çocuğun vardır, sorumlu olduğun insanlar vardır. Yani dünyanın en güzel işini yapsanız ama karşılığını alamazsanız o işten bir zevk alamazsınız. Yani ben iyi kötü kazanıyorum, işimi severek de yapıyorum. Şöyle bir problem var deri mont tamirciliğinde yazın iş yoktur, kışın 4-5 ay iş yaparız. Satılık birkaç deri yelek modeli var. Onun dışında deriler Konya’dan geliyor İzmir’den geliyor, İstanbul’dan geliyor” ifadelerini kullandı.

Yenisini almıyorlar, eskiyi tamir ettiriyorlar

Mehmet Çetin, deri mont tamirine son dönemlerde yönelim olduğunu belirterek şöyle dedi; “Kazancım ekonomik olarak asgari ücretin altındadır. Yetinmek zorundayız, başka çaremiz yok çünkü. Deri mont tamirine geçen yıllara göre talep artmış durumda. Bunun sebebi ekonomik kriz. Şöyle ki; insanlar birkaç yıl öncesine kadar 500-600 liraya aldığı deri montu şuan almaya çalıştıklarında bakıyorlar ki bin lira iki bin lira olmuş. İnsanlar, 1-2 bin liraya alacağı deri mont yerine eski deri montunu 200-300 lira tamir ettirmeyi tercih ediyor. İşte bunun için talep geçen yıllara göre daha fazla. Fiyatlar yükseldiği için alım gücü düşük, alım gücü düşük olduğu için insanlar eskileri tamir ediyor. Kendi adıma memnunum, nihayetinde ekmek paramdır. Ama genel anlamda keşke böyle bir şey olmasaydı. Sonuçta bende evime ekmek götürmenin derdindeyim, diğer insanlar gibi ve bu ekonomik kriz beni de etkiliyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.