YEREL YÖNETİMLER VE KADIN TEMSİLİ

YEREL YÖNETİMLER VE KADIN TEMSİLİ
 Özel Haber
Yerel yönetimler ülkenin en temel yönetim organlarından biridir. Vatandaşların günlük yaşamlarını doğrudan etkileyen karar ve uygulamaların alındığı yerlerdir.

TİGRİS HABER - Yerel yönetimler ülkenin en temel yönetim organlarından biridir. Vatandaşların günlük yaşamlarını doğrudan etkileyen karar ve uygulamaların alındığı yerlerdir. Bu nedenle yerel yönetimlerde kadınların temsili, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Türkiye'de yerel yönetimlerde kadınların temsili, maalesef yetersiz düzeydedir.2019 yerel seçimlerinde, belediye başkanlığı seçimlerinde kadınların oranı %1,2, meclis üyeliği seçimlerinde ise %3,9'dur. Bu oranlar, kadınların yerel yönetimlerde etkin bir şekilde temsil edilmediğini göstermektedir.

Kadınların yerel yönetimlerde temsilinin yetersiz olmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları:

  • Toplumsal cinsiyet eşitsizliği: Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadınların siyasete katılımını engelleyen en önemli faktörlerden biridir. Kadınlar, erkeklere göre siyasi karar alma süreçlerinde daha az temsil edilmektedir.
  • Kadınların siyasete katılımını teşvik eden mekanizmaların yetersizliği: Türkiye'de kadınların siyasete katılımını teşvik eden mekanizmalar yetersizdir. Kadınların siyasete katılmaları için gerekli bilgi, beceri ve kaynaklara ulaşmaları zordur.

Kadınların yerel yönetimlerde temsilinin artırılması için, bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu amaçla, atılacak bazı adımlar:

  • Toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi, kadınların siyasete katılımını teşvik etmenin en temel yoludur. Bu amaçla, eğitim, kültür ve medya gibi alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırıcı çalışmalar yapılmalıdır.
  • Kadınların siyasete katılımını teşvik eden mekanizmaların güçlendirilmesi için, kadın sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi ve kadınların siyasete katılımı için eğitim ve mentörlük programlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

Kadınların yerel yönetimlerde temsilinin artırılması, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir kazanım olacaktır. Bu kazanım, kadınların yerel yönetimlerde söz ve karar sahibi olmalarını sağlayarak kadınların yaşamlarını doğrudan etkileyen karar ve uygulamaların daha adil ve kapsayıcı bir şekilde alınmasını sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.