Yeşil Amed’in “yeşil” önerileri

Yeşil Amed’in “yeşil” önerileri
“Yeşil Amed” buluşmasının sonuç bildirgesinde, Dicle Nehri’nin mutlak suretle temizlenmesi, yöresel endemik türlerin üretilmesi, Dicle Nehri'nde yapılması planlanan HES'lerin engellenmesi gibi kararlar alındı.

“Yeşil Amed” buluşmasının sonuç bildirgesinde, Dicle Nehri’nin mutlak suretle temizlenmesi, yöresel endemik türlerin üretilmesi, Dicle Nehri'nde yapılması planlanan HES'lerin engellenmesi ve Kayagazı için yapılan çalışmaların biran önce durdurulması gibi kararlar alındı.

DİYARBAKIR - BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, katılımcı belediyeciliği esas alarak kentin dinamikleriyle yapılan toplantılar kapsamında Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde "Yeşil Amed" (Ameda Hêşin) adıyla 23 Şubat'ta yapılan toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Toplantı kapsamında yerel yönetimlere şu öneri, fikir ve projeler iletildi:

“Sosyal konutların biran önce yapılması. Karbon azaltımı için etkili politikaların izlenmesi.  Hava ve suyun kirletilme durumu. Doğal ürünlerle temizlik yapılması ve kimyasal temizlik maddelerinin kullanmaması.Sur içinde başlayan kentsel dönüşüm projesinin bir an önce durdurulması ve yerine yerinden yönetimin esas alınması. Bisiklet yollarının oluşturulması.

Her çocuğun bir ağacı olması ve çocukların ağaçları büyütmesi. Doğal peyzaj sınırlarının korunması. Dicle Nehri havzasının koruma sınırlarının belirlenmesi. Fiskaya'dan Dicle Üniversitesi'ne teleferik yapılabilir. Tarım ve hayvancılık alanında kooperatiflerin kurulması.

Meyve ağaçları üretiminin yoksullukla mücadelede kullanılması. Yöresel endemik türlerin üretilmesi. Dicle Nehri'nin mutlak suretle temizlenmesi.

HES’ler engellenmeli

Kimyasal gübrelemenin bırakılması ve doğal gübrelemenin tercih edilmesi. Şehir içindeki tren yolunun şehrin dışına çıkartılması. Akıllı durak sisteminin hayata geçirilmesi. Meşe ağacı ekiminin yaygınlaştırılması. Dicle Nehri'nde yapılması planlanan HES'lerin engellenmesi. Kayagazı için yapılan çalışmaların biran önce durdurulması. Doğru kaynak kullanımı konusunda bilinçlendirmenin yapılması ve su kaynaklarının bilinçsiz tüketiminin engellenmesi. Doğru imar politikalarının oluşturulacağı bir merkezin oluşturulması. Yeni doğal alanlar yaratmanın yanında, var olan doğal yapının mutlaka korunması. Hayvancılığın geliştirilmesi için bir gen merkezi oluşturulması. Geri dönüşümlü poşet kullanımının yaygınlaştırılması. Mahalle ve köylerde doğa sporlarının teşvik edilmesi. Ağaç dikme kampanyalarının yapılması. Kullanılan evsel yağların geri dönüşümünün sağlanması. Tarım arazilerinin kesinlikle imara açılmaması.

Yenilenebilir enerji kullanan binaların yaygınlaştırılmasının çeşitli kampanyalarla teşvik edilmesi. Köylerde bu buluşmaya benzer buluşmaların yapılması ve bilgi deneyiminin paylaşılması. Nesli tükenen hayvanları korumak için neler yapabileceğinin gündeme alınması. Site içi çim sulamanın içme suyuyla yapılması yerine sitelerin kendi atık sularını arıtarak kullanması ve geri dönüşümde ayrıştırma için kampanya yapılması Kentin temizliği için herkesin kendi mahallesini temiz tutmaya yönelik kampanyalarla genel temizlik daha hızlı sağlanması ve alternatif temizlik kampanyalarının mutlak suretle gündeme alınması.

“AVM’ye izin vermeyeceğiz”

Tartışılan konu başlıkların yanında özel gündemler olarak Hevsel Bahçeleri ve Kent Ormanı'nın imara açılma durumunun gündemine alındığı belirtildi. Yine, Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nun yerine AVM yapılmak istenmesinin de etraflıca tartışıldığı, Yeşil Amed Forumu'nun bütün bileşenleri tarafından Hevsel Bahçeleri'nin ve Kent Ormanı'nın konut rezerv alanı ilan edilmesine karşı birlikte mücadele edilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi.

Özellikle Hevsel Bahçeleri'nde yapılan ağaç kıyımı ve hemen arkasından meydana gelen şaibeli yangının forum tarafından kınandığı da belirtilirken, “Halkın istediği zaman ulaşabildiği ve spor faaliyeti gerçekleştirebildiği stadyumun yıkılıp, yerine AVM yapılmak istenmesine karşı forum bileşenleri olarak asla izin vermeyeceğimizi buradan bir kez daha ifade ederiz" denildi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.