VİDEO - 'Yiğit, kuru soğana muhtaç hale getirildi'

VİDEO - 'Yiğit, kuru soğana muhtaç hale getirildi'
BES Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri Özel, fiyatının yüksekliğiyle gündeme gelen soğan fiyatı üzerinden iktidarı eleştirerek, “Bir kilo soğan marketlerde 30 TL, pazarlarda 25 TL. Mahsuni Şerif’in dediği gibi ‘yiğit kuru soğana muhtaç’ hale getirildi” dedi

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - KESK’ bağlı sendikaların Diyarbakır şubelerinin oluşturduğu Amed KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır Deftardarlığı önünde özlük haklarına ilişkin düzenlediği basın açıklamasını yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Kadın Sekreteri Güneş Özel, siyasetin gündeminin 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kitlendiğine işaret ederek, çalışanların gündeminin ise geçim derdi olduğunu söyledi.

İktidarı eleştirerek, iktidarın Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) ısmarlanan sanal rakamları göstererek “enflasyonun gerilediği” yönünde nutuk attığını ifade eden Özel, “Oysa güneş balçıkla sıvanmıyor, mızrak artık çuvala sığmıyor” dedi.

‘Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana’

Son bir yılda ülkedek gıda ürün fiyatlarının ortalama iki kat arttığını, yüksek olan kiraların ise deprem sonrası TÜİK rakamlarını üçe katladığını vurgulayan Güneş, son bir yılda, yüzde 150 ile yüzde 300 arasına fiyatları artan süt, peynir, salça, baharat, meyve ve bakliyat ürünlerni sıralayarak, “Tedavüldeki en değerli banknotumuz 200 TL ile alabildiğimiz kıyma 650 grama indi. Hız kesmeden devam eden zam sağanağında marketleri müze gezer gibi gezer, raflara bakıp bakıp çıkar hale geldik. Fakirin, fukaranın ekmeği kuru soğanın fiyatı bile bir yılda beş kattan fazla arttı. Bir kilogram kuru soğan marketlerde 30 TL, pazarlarda 25 TL. Mahsuni Şerif’in dediği gibi ‘yiğit kuru soğana muhtaç’ hale getirildi” diye konuştu.

‘Emekçileri açlık sınırının altına kim düşürdü’

Topluma dayatılan yoksulluğun 21 yıldır ülkeyi yönetenlerin eseri olduğunu dile getiren Özel, “Yıllardır biriken 3600 ek gösterge, EYT, sözleşmelilerin kadroya alınması gibi sorunlar koltuğu kaybetme tehlikesi yaşadıklarında akıllarına geldi. Şimdi de alanlara çıkıp bir muhalefet partisi gibi seçim vaatlerini sıralıyorlar. Ne diyorlar? ‘Memurundan emeklisine ve işçisine kadar çalışanlarımızın ücretlerini daima enflasyonun üzerinde artırarak refah düzeylerini yükselteceğiz’ diyorlar. Peki, sormazlar mı? Hangi enflasyondan söz ediyorsunuz? Yıllarca maaşlarımıza, sınır koyduğunuz sanal TÜİK rakamlarından mı? Maaşlarımızı, ücretlerimizi reel olarak kim buharlaştırdı? İkramiyelerimizi, sosyal yardımlarımızı kim kaldırdı? Her toplu sözleşmede stratejik ortağı yandaş konfederasyon yöneticileri ile birlikte bizlere bu sanal TÜİK rakamlarını kim dayattı? 20 yıl önce asgari ücretin üç katı olan ortalama kamu emekçisi maaşını bugün nerdeyse açlık sınırı seviyesine kim düşürdü? En düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması önergelerini parlamentoda kim reddetti?” diye sordu.

‘Seçim vaadlerine karnımız tok’

İktidarın neden olduğu sorunların çözümünü seçim vaatleri arasında olduğuna işaret eden Özel, bu sorunları sıralayarak iktidarın bu sorunları çözüm vaadine, “Bizim bu vaatlere karnımız tok. Bizi sadece seçim zamanlarında hatırlayan, biriken sorunlarımızı seçim yatırımına dönüştürmeye çalışanların vaatlerine karnımız tok” sözleriyle tepki gösterdi.

Sorunlarının çözümü için mevcut iktidara değil, iktidar adayı tüm parti ve ittifaklara seslendiklerini belirten Özel, kamu emekçilerinin maaşlarının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini, adil bir ek gösterge ve kamusal emeklilik hakkını, kamudan emekli olanlara bayram ikramiyesi verilmesini, güvencesiz istihdama son verilmesini istediklerini söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.