Zehirlenmeden böyle korunun!

Zehirlenmeden böyle korunun!
Uzmanlar, kalan yemeklerin defalarca ısıtılıp yenilmesinin bakteri üremesine sebep olduğunu ve gıda zehirlenmelerini beraberinde getirdiğini söyledi.

Haber Merkezi-Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Mustafa Tayar, "Evde kalan yemeklerinizi yiyeceğiniz kadar ısıtın. Defalarca ısıtılıp soğutulan yemek zehirlenmeye davetiye çıkarır." dedi

Ev hanımları, kalan yemekleri buzdolabına koyup, ertesi gün ve takip eden günlerde soğumuş yemeği ısıtıp yeniden sofraya koyuyor. Bu işlemin sağlıklı olması için soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümünün ısıtılması gerektiğini belirten UÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve TeknolojisiAnabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, uygun pişirme sayesinde, gıda zehirlenmesine yol açan zararlı bakterilerin öldürüldüğünü söyledi.

Yiyecekleri, özellikle de etleri iyice pişirmenin önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tayar, yiyeceklerin her tarafının iyice pişmesine ve özellikle merkez kısmının da pişmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak "Yiyecekleri yeniden ısıtırken, her tarafının iyice sıcak olmasına dikkat edin ve bir defadan fazla tekrar ısıtmayın. Sofrada yeğdiniz yemeğin kalan bölümünü buzdolabında saklamalı. Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeği ısıtmak için sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak lazım. Yani ısınmış yemekte mikroplar ürüyor. Yemek soğuduğunda bakteriler ölür. Siz, soğumuş yemeği ısıtıp, tekrar soğutarak yeni bakteri üretirsiniz. Üreyen bakteriler de gıda zehirlenmesine yol açar. O yüzden kalan yemekleri, tüketeceğiniz kadar miktarını ısıtın." diye konuştu.

DERİN OLMAYAN KAPLARA KOYUN

Bakterilerin büyümesini ve toksinlerin oluşmasını önlemek için, gıdaları doğru sıcaklıkta tutmanın son derece önemli olduğuna işaret eden Tayar, daima paketin üstündeki bilgileri okunması gerektiğini dile getirdi.

Tayar şunları kaydetti: "Yiyeceğin buzdolabında tutulması gerektiği belirtiliyorsa, buzdolabında tutmaya dikkat edin. Soğuk tutulması gereken yiyecekler oda sıcaklığında bırakılırsa, gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler çoğalarak tehlikeli düzeylere çıkabilir. Pişmiş yiyeceklerden arta kalanlar, çabucak soğutulup buzdolabına konmalıdır. Yiyecekleri derin olmayan kaplara koymak ve küçük miktarlar halinde bölmek, soğutma işlemini hızlandırır.."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.