Zerzevan Kalesi'ne ziyaretçi akını

Zerzevan Kalesi'ne ziyaretçi akını
DÜ tarafından gerçekleştirilen 1. Uluslararası Erasmus Personel etkinliği için Diyarbakır'a gelen 15 ülkedeki üniversitelerden akademisyen ve idari personel, Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki Mithras Tapınağı'nın da bulunduğu 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ni gezme fırsatı buldu.

Dicle Üniversitesince (DÜ) gerçekleştirilen 1. Uluslararası Erasmus Personel etkinliği için Diyarbakır'a gelen çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde akademisyen ve idari personel, Çınar ilçesindeki Mithras Tapınağı'nın da bulunduğu 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ni gezdi.

z.jpg

DÜ Dış İlişkiler Ofisi'nce düzenlenen ve Almanya, İngiltere, Irak, Polonya, İspanya, Letonya, Yunanistan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Malezya, Macaristan, Portekiz, Hırvatistan ve İtalya'daki üniversitelerde görev yapan akademisyen ve idari personelden oluşan 30 kişilik heyete, bölgenin tarihi zenginliği de tanıtıldı.

z2.jpg

Heyette yer alanlar Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan, Mithras Tapınağı'nın da bulunduğu 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ni gezme fırsatı buldu.

z4.jpg

DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi'nde arkeolojik kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kale hakkında ziyaretçilere bilgi verdi. Coşkun, Mithras Tapınağı'nın bulunmasından sonra Zerzevan Kalesi'nin dünyada tanındığını söyledi.

DÜ Dış İlişkiler Ofis Başkanı ve Türkçe Öğretim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Faruk Gökçe, ziyaret sayesinde katılımcıların Türkiye ile ilgili algılarının değiştiğini söyledi.

15 farklı ülkeden 30 kişiyi misafir etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Gökçe, program süresince özellikle misafirlerine Diyarbakır'ın tarihi ve arkeolojisi hakkında bilgiler verdiklerini, aynı zamanda Türk eğitim sistemi hakkında bilgiler paylaştıklarını belirtti.

z5.jpg

Özellikle kentin tarihi mekanlarını gezdiklerini aktaran Gökçe, gelenlerin Türkiye'ye ve Diyarbakır'a hayran kaldığını dile getirdi.

Gökçe, "Türkiye'ye ilk defa gelenler var. Bu açıdan Diyarbakır'ın tarihinden, kültüründen ve misafirperverliğinden etkilendiler." diye konuştu.

Heyet, Diyarbakır'ın yanı sıra Mardin ve Şanlıurfa'daki tarihi ve turistik yerleri de gezdi. (AA) 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum