'Zeytunê Xilxalî'nin hasadı başladı

'Zeytunê Xilxalî'nin hasadı başladı
Mardin’in Derik ilçesi, zeytincilik konusunda dünyanın sayılı üretim merkezleri arasında yer alıyor. Aroması ve yağ oranı açısından tüketicilerin tercih ettiği Derik zeytinin, yani “zeytunexılxali”nin hasat mevsimi başladı.

Fotoğraflar: Şeyhmus Kaya

TİGRİS HABER- Bölgenin zeytin üretiminde başı çeken yerleşim yeri Mardin’in Derik ilçesidir. DerikaÇiyaye Mazi olarak da bilinir. Yerel ismi “xap”olarak bilinen yerde yetişen zeytinlerin hasat mevsimine başlandı. Özellikle Derik Zeytini olarak bilinen hem aroması hem de yağ oranı açısından önemli bir tür olan “zeytunexılxali” ağaçlardan itinayla toplanarak yoğun bir emekle hazırlandıktan sonra sofralarda yerini alıyor.

zeytin-tigris.jpg

Toplanan zeytinler önce elekten geçirilerek(moxıldan geçirme)ayıklanıyor, daha sonra kırma işlemi tamamlanarak kaplara konup istifleniyor. Toplanmasından, ayıklanmasına kadar her zeytin tanesinin kırılma işlemi oldukça meşakkatli bir süreç istiyor. Aroması ve yağ oranıyla Eğe Zeytinlerini aratmayan Derik Zeytinleri bölgede, özellikle Mardin ve Diyarbakır’ da oldukça revaçta. (Haber Merkezi)

zeytin-tigris1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.