VİDEO - Zincir marketler kırtasiyecileri batırdı

VİDEO - Zincir marketler kırtasiyecileri batırdı
Diyarbakır’da okullar 12 Eylül’de açılacak, aileler çocuklarına malzeme alabilmek için kırtasiyeler yerine zincir marketlere akın etti. DESOB’un verilerine göre, zincir marketlerle rekabet edemeyen 22 kırtasiyeci son 6 ayda kapısına kilit vurdu.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği takvime göre, 2022-2023 eğitim öğretim yılı 12 Eylül’de başlayacak. 500 binden fazla öğrenci için, 12 Eylül pazartesi günü ilk ders zili de çalacak. Öğrencilerde okula başlama heyecanı velilerde ise kırtasiye malzemesi alabilme telaşı başladı. Son bir yılda yükselen enflasyon, kırtasiye malzemelerinde de fiyatı yükseltti. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır’daki zincir marketlerin bütün şubelerine, defter, kalem, boyama kalemi gibi kırtasiye malzemeleri de geldi.

22 kırtasiye kapandı

Kırtasiyeciler, okulların kapanmasından sonra durgunlaşan işlerinin, okulun açılması ile hareketlenmesini beklerken, veliler zincir marketlere akın etti. Bir çok veli, ders kitabı hariç, okul için gerekli malzemeleri zincir marketlerden temin etti. Zincir marketler ile rekabet edemeyen kırtasiyeciler bir bir kapılarına kilit vurmaya başladı. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın verilerine göre, Diyarbakır’da son 6 ayda 22 kırtasiyeci kepenk kapattı. 5 yıl önce sayıları 300 olan kırtasiyecilerden, sadece 137’i kaldı.

‘Esnaf rekabet edemiyor’

Tigris Haber’e konuşan DESOB Başkanı Alican Ededinoğlu, son 5 yılda zincir marketlerden dolayı, kırtasiyecilerin kapandığını söyledi. Zincir marketlerin direkt fabrikadan alarak tüketiciye ulaştırdığı malzemeleri, kırtasiyeci esnafının bayiden almak zorunda olduğuna dikkat çeken Ebedinoğlu, “Kırtasiyeci esnafımızın zincir marketler ile rekabet etme şansı kalmadı” dedi. Diyarbakır’daki kırtasiyecilerin sadece okul malzemesi satarak ayakta kalma şansının bulunmadığına işaret eden Ebedinoğlu, “Bir çok kırtasiyeci şuan kitap bayiliği ya da farklı bayilikler elinde olduğu için şuan ayakta kalabiliyor. Yoksa ayakta kalma şansı yok. Esnafımızın normal kırtasiye malzemesi satarak ayakta kalma şansı maalesef yok” dedi.

‘Fiyatları aşağı çekmek zorunda kaldık’

Zincir marketlerdeki ürün kalitesine işaret eden Ebedinoğlu şunları söyledi: “Zincir marketlerdeki ürünün kalitesi, kırtasiyeye göre çok düşük. Bundan dolayı ucuza satıyor. Zincir marketten aldığınız kalem kalitesiz olduğu için kırılır. 3 kalem alırsınız, kırtasiyeden aldığınız kalemi uzun süre kullanabilirsiniz. Fiyatlar bir ara çok yükseldi. Ama şuanda yüzde 20 ile 30 arasında aşağı çekmek zorunda kaldık. Zincir marketler de fiyatları indirdi. İndirim yaptık ama bu fiyatlar kurtarmıyor.”

Ebedinoğlu, Diyarbakır’da zincir marketlere yönelik denetimlerin sıklaştırılmasını, ürün skalalarının da daraltılmasını istedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum