'3 Ağustos Ezidi Soykırımı'nı Anma Günü olarak tanınsın'

'3 Ağustos Ezidi Soykırımı'nı Anma Günü olarak tanınsın'
IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'de yaptığı Êzidî katliamının dokuzuncu yıl dönümü dolayısıyla açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD), Ezidilere yönelik gerçekleştirilen soykırım saldırısını bir kez daha kınadı.

İHD açıklamasında şöyle denildi:

TİGRİS HABER - “Ezidi halkının 2014 yılındaki Şengal ve Musul’a yönelik IŞİD saldırılarından sonra mülteci durumuna düşerek sığındığı ülkelerdeki sorunları devam etmektedir. Ezidilerin kendi yurtlarına güvenli bir şekilde dönmesini sağlayacak tedbirler alınmalı."

“Şüphesiz ki BM İnsan Hakları Konseyi’nin Haziran 2016’da Ezidi halkına yönelik 2014’te gerçekleştirilen IŞİD / DAİŞ saldırısını soykırım olarak kabul ve ilan etmesi önemli bir gelişme olmuştur. Bu vesile ile başta Türkiye olmak üzere halen Ezidi Soykırımı’nı tanımamış olan tüm ülkeleri, Ezidilere yönelik IŞİD saldırısını soykırım olarak tanımaya çağırıyor, Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında yargılamalar yapılmasını talep ediyoruz.

Ayrıca başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm devletleri ve uluslararası kurumları Ezidi halkının kendi kaderini tayin etme, soykırıma karşı direnme ve var olma hakkına saygı göstermeye davet ediyoruz.”

'IŞİD Ağustos 2014’te Şengal ve çevresinde 6 bin 417 Ezidi Kürdü kaçırdı'

Ezidileri Kurtarma Ofisi’nin Mart 2023’te paylaştığı verilerine göre IŞİD Ağustos 2014’te Şengal ve çevresinde 6 bin 417 Ezidi Kürdü kaçırdı. Bunlardan 3 bin 548’si kadın, 2 bin 869’u erkekti.

Aynı verilere göre, şu ana kadar 3 bin 562’si kurtarıldı ve 2 bin 693’ü hala kayıp.

Ezidilerin daha önce de (73 ferman) saldırılara maruz kaldığı biliniyor. Bu son saldırı sonucunda da on binlerce Ezidi katledildi, binlerce Ezidi kadın köle yapılarak pazarlarda satıldı.

Êzidî Soykırımı hakkında

3 Ağutos 2014'te IŞİD saldırısı sonucu binlerce Êzidî Şengal dağlarına kaçmıştı. IŞİD binlerce Ezidiyi öldürdü, kadın ve çocukları kaçırarak köleleştirmeye çalıştı.

Katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından "Êzidî Soykırımı" olarak tanındı. Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi'ne "katliamı soykırım olarak kabul edin" çağrısında bulundu.

HDP'nin verdiği bilgiye göre, IŞİD Şengal'de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî'yi katletti. Binlercesini rehin aldı, 200 bine yakın insanı yerinden etti. Kadınlar kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirilmeye çalışıldı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.