76 yılda bir buçuk milyon hektar orman yok oldu

76 yılda bir buçuk milyon hektar orman yok oldu
Yaz aylarında artan orman yangınlarıyla birlikte orman yangınları artarken, Orman Bakanlığının verilerine göre 1937 yılından beri aradan geçen 76 yılda bir buçuk milyon hektar alan yok oldu.

ANKARA - Yaz aylarında artan orman yangınlarıyla birlikte orman yangınları artarken, Orman Bakanlığının verilerine göre 1937 yılından beri aradan geçen 76 yılda bir buçuk milyon hektar alan yok oldu. Orman yangınlarından sonra alanların imara açılması, yangınların bilinçli olarak çıkarıldığı kaygılarını artırırken, verilere göre, 2006-2014 tarihleri arasında 22 bin hektar ormanlık alandaki yangın nedenleri, "kasıtlı yangınlar" olarak kayıtlara geçti. Bu arada Kürdistan'daki orman yangınları ise daha çok "güvenlik" gerekçesiyle çıkarılıyor. 



76 yılda bir buçuk milyon hektar orman yok oldu

Orman Genel Müdürlüğünün istatistiklerine göre; 1937 yılından günümüze kadar geçen 76 yılda Türkiye genelinde toplam 98 bin 160 orman yangını meydana geldi ve bu yangınlarda toplamda 1 milyon 648 bin 145 hektar ormanlık alan yok oldu. 

2013 yılında Antalya ve Balıkesir orman yangınlarında başı çekiyor

Orman Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılı değerlendirme raporlarına göre Türkiye'nin 78 ilinde çıkan toplam 3 bin 755 yangında; 11 bin 456 hektar alan yanarak yok oldu. Antalya'nın başını çektiği 322 yangında toplam bin 312 hektar alan yanarak kül olurken Balıkesir'de bilinmeyen nedenlerle meydana gelen 64 yangında bin 812 hektar ormanlık alan kül oldu.

Temmuz ve Ağustos aylarında yoğunlaşıyor

Orman yangınları istatistiklerinin son dokuz yıl incelendiğinde, orman yangınlarının özellikle Temmuz ve Ağustos yoğunlaştığı görülüyor. 2006 -2013 yıllarında orman yangınları en fazla Temmuz ayı içerisinde gerçekleşirken onu Ağustos ayı takip ediyor. Orman yangınlarının yüzde 44'nün meydana geldiği Temmuz aylarında son 9 yıl içinde toplamda 3 bin 974 hektar orman kül oldu.

Kasıtlı yangınlardan 22 bin hektar alan yok oldu

2006 - 2014 yıllarında çıkan yangınların çıkma nedenlerine yönelik düzenlenen istatistiklerine göre, 17 bin 498 hektar yeşil alan bilinmeyen ve belirlenemeyen nedenlerden, 22 bin 14 hektar alan ise kasıtlı olarak ateşe verildiği tespit edildi. İstatistiklere göre ihmalden kaynaklı 38 bin 392 hektar, kaza sonucu 17 bin 498 hektar, yıldırım düşmesi sonucu 3 bin 998 hektar alan çıkan yangınlar sonucu orman vasfını yitirdi.

'Ormanlık vasfını yitirdi' raporları imar vizesi oluyor

Orman yangınlarının özellikle kıyı bölgelerinde bulunan turizm bölgelerinde ve Kürdistan'ın belirli bölgelerinde yoğunlaşması ise dikkat çeken noktalar arasında. Muğla Antalya ve İzmir gibi önemli turizm bölgelerinde başlayan orman yangınlarından hemen sonra yanan alanların için verilen, "ormanlık vasfını kaybetmiştir" raporları söz konusu alanların imara açılmasının vizesi niteliğini taşıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Antalya'nın Kumluca ilçesine bağılı turizm bölgesi Adrasan'da turistik yerleşim yerlerine yerde meydana gelen orman yangınından sonra Vali'nin "imara açılmayacak, ağaçlandırılacak" söylemine rağmen alanın yapılaşmasından kaygı duyuluyor.

İmara açılınca yangınlar başladı

Yine ekonomik rantı yüksek olan Bodrum Kızılağaç'ta 300 hektar alanı kül eden yangın, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Turizm Gelişme Bölgesi ilan ettiği alanda bulunuyordu. Bodrum'da yeni konut ve turistik tesis alanlarına açılan bu bölge için ilan edilen yeni imar planı 7 Haziran 2007 günü askıya çıkarılmış, aynı dönemde yangınlar patlak vermişti.

Tabiat parkında lüks villalar

Öte yandan sit alanlarını rant alanlarına yönelik etkinliklerle yanan bölgelerle de sınırlı kalmıyor. 2008 yılında Tabiat Parkları listesine giren İstanbul Park Ormanı ise imarcıların hedefinde yer alıyor. 2011 de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tabiat parklarını imara açma izninin verilmesinin ardından Belgrad ormanları içerisinde yer alan ve Tabiat Parkı statüsünde bulunan bin 409 dönümlük Park Orman arazisi 29 yılığına Ege Gayrimenkul Yatırımları AŞ'ye kiralandı. Yıllık kirası 740 bin Lira olduğu belirtilen Park Orman bir de Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından imara açıldı. Ege Gayri Menkul Yatırımları AŞ tabiat parkı olan Park ormanda yüksek lüks villalar ve büyük sosyal binalar inşa etmeye hazırlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.