Afganlı kız kardeşlerden Taliban’a şarkılı protesto

Afganlı kız kardeşlerden Taliban’a şarkılı protesto
Afganistan'da Taliban rejiminin kadınlara yönelik baskılarına karşı bir direniş hareketi olarak ortaya çıkan "Son Meşale" adlı girişim, Afgan kız kardeşlerin burkalarıyla şarkı söyleyerek seslerini duyurduğu bir platform haline geldi.

TİGRİS HABER - Bu olağanüstü eylemin öncüleri, yaşamlarını riske atarak Taliban'ın kadınlara dayattığı kısıtlamalara karşı çıkmak için burkalarını kullanarak şarkı söylemeye başladılar. İki kız kardeş, Nadia Anjuman'ın bir şiirini besteleyip şarkı haline getirerek bu direnişin fitilini ateşledi.

Şiirin içeriği, kadınların yaşadığı sıkıntıları, aktivistlerin tutuklanmasını ve insan hakları ihlallerini yansıtırken, Taliban'ın müzik yapma ve şarkı söyleme yasağı nedeniyle müzisyenler tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmaktadır.

Afgan kız kardeşler, "Son Meşale" adı altında yaptıkları eylemlere başlamadan önce, tehlikenin farkında olduklarını ve bu eylemin hayatlarına mal olabileceğini kabul eden sosyal medya açıklamalarıyla durumlarını özetliyorlar.

"Son Meşale" hareketinin bir parçası olan kız kardeşlerden biri, "Kadınlar, umudumuzun son ışığıydı. Bu nedenle kendimize 'Son Meşale' adını verdik. Evden çıkamayacağımızı düşünerek gizli bir protesto başlatmaya karar verdik. Taliban'ın baskıları bizi bu yola itti" şeklinde konuşuyor. Diğer kız kardeş, burkayı "hareketli bir kafes" olarak tanımlayarak, bu giysinin binlerce kadın ve kız çocuğunun hayallerini gömen bir mezarlık olduğunu ifade ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum