Bölge kar altında!

Bölge kar altında!
Bölge’de etkili kar yağışı nedeniyle 13 kişi mahsur kalırken, 508 köy ile 336 mezranın yolları kapandı.

DİYARBAKIR - Bölgede etkili olan sağanak yağış ve kar, hayatı olumsuz etkiliyor. Kar nedeniyle Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ düşmesi sonucu 13 kişi mahsur kaldı, Çatak'ta ise bir evin üzerine ceviz ağacı düştü. Hakkari kent merkezinde kar kalınlığı 80 santimetreyi aşarken bölgede 508 köy ile 336 mezranın yolu kapandı. 

Van ve Siirt en kötüsü 

Siirt ve çevresinde dün akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan sağanak yağış nedeniyle kentte yaşam durma noktasına geldi. Kentte resmi kurumların dışında birçok esnafın kepenk açamadığı görülürken, yurttaşların da iş yerlerine gitmekte zorlanmalarından dolayı evlerinden çıkmamaları dikkat çekti. 

Yağışların 3 gün süreceği bildirilirken, Siirt Belediyesi ve meteoroloji su baskınlarına karşı dikkatli olmaları için yurttaşlara uyarı yaptı. 

Birkaç gündür etkili olan yağış, bugün etkisini artırdı. Kent hissedilen sıcaklık 8 derece seviyesinde iken, kentin kırsalında ise yağışlar kar olarak etkisini sürdürüyor. 

Van Çatak'a bağılı Çılga köyünde gece saatlerinde başlayarak devam eden kar nedeniyle yollar kapandı, elektrik direkleri devrildi ve 200'ü aşkın ceviz ağacı kırıldı. Elektriğin dün geceden beri kesildiği köyde, akşam saatlerinde şiddetlenen kar nedeniyle Karadana mezrasında Mehmet Yavuz’ur evinin üzerine 7 tonluk bir ceviz ağacı devrildi. Köy sakinlerinin Kaymakamlık, 156 Jandarma ve Köy Hizmetleri'ni aramasına rağmen hale bölgeye yardım ekiplerinin gönderilmediği belirtildi. 

Başkale’de kar yüksekliği 1 metreye ulaştı

Başkale'de, dün akşamdan beri başlayan yoğun kar nedeniyle elektrikler kesilirken, 134 köyün yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı nedeniyle hayatın adeta felç olduğu ilçede kar kalınlığı bir metreyi buldu. Sabah saatlerinden itibaren Başkale Belediyesi'ne bağlı ekiplere yol temizleme çalışmasına başladı.

Bayhçesaray ilçesinde ise Van-Bahçesaray karayoluna dün gece çığ düştü. Karabet Geçidi bölgesindeki çığ nedeniyle Van'dan Bahçesaray'a giden 2 minibüs, 2 kamyonette bulunan 13 kişi mahsur kaldı. Bir mescide sığınan 13 kişinin, yaptıkları yardım çağrısı sonrası karayolları ekipleri tarafından yapılan çalışmayla kurtarıldığı belirtildi. Çığın temizlemesinin ardından yola devam edan araçlar ve içindeki yurttaşların yol güzergahına ikinci bir çığ daha düştüğü ve 13 kişinin mahsur kaldığı belirtildi. Karayolları ekiplerinin aynı bölgede mahsur kalan 13 kişiye ulaşmak için çalışmalara başladığı öğrenildi. 

Serhat donuyor 

Öte yandan, yüksek kesimlerde görülen kar yağışı ve tipi nedeniyle Kars'ta 112, Ardahan'da 7 olmak üzere 119 köy yolu ulaşıma kapandı. Kent merkezlerinde kar kalınlığının Ağrı'da 40, Kars'ta 22, Ardahan'da 15, Erzurum'da 14 santimetre olarak ölçüldüğü bölgede, İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekiplerin yolların yeniden ulaşıma açılması için çalışma yaptığı belirtildi. Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları Kars'ta sıfırın altında 2 dereceye inerken, Erzurum ve Ardahan'da sıfırın altında bir, Ağrı'da sıfır, Iğdır'da ise bir derece olarak ölçüldüğü kaydedildi.

Botan ve Bingöl’de yağmur 

Şırnak il ve ilçe merkezlerinde dün geceden bu yana etkili olan yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Yağış hayatı olumsuz etkilerken, kimi yerlerde su taşkınlarının olduğu belirtildi. Cizre-İdil ve Silopi ilçelerindeki yoğun sis araç sürücülerine zor anlar yaşatırken, görüş mesafesinin 10 metreye düşmesiyle sürücüler araçlarının sis farlarını yakarak ilerliyor. Kentteki su taşkınlarına karşı belediyeler de, anons yaparak yurttaşları uyardı. 

Bingöl'de 5 gündür devam eden yağışlar, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kent merkezinde aralıksız devam eden karla karışık yağmur, çarşı merkezindeki caddelerde su göletlerinin oluşmasına neden oldu. Alınan bilgilere göre, yüksek kesimlerde etkili olan kar nedeniyle kent genelinde 72 köy yolu ulaşıma kapandı.

bolge-kar-altinda-(1).jpg

bolge-kar-altinda-(3).jpg

bolge-kar-altinda-(4).jpg

bolge-kar-altinda-(5).jpg

bolge-kar-altinda-(6).jpg

bolge-kar-altinda.jpg

(ANF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.