Buna hala kimse ‘Dur ‘ demeyecek mi ?

Buna hala kimse ‘Dur ‘ demeyecek mi ?
Kırklar Dağı'na bu kez devasa kongre ve sergi merkezi

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın seyir terası olan Kırklar Dağı'ndaki yapılaşma devam ederken, bu kez bir girişimcinin bölgede 5 bin kişilik büyük bir sergi ve kongre merkezi yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yatırım başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. 


Diyarbakır'da Dicle Nehri kenarında yer alarak tarih boyunca adı hikayelere, şarkılara, şiirlere, kitaplara konu olan Kırklar Dağı'nın imara açılmasının tartışmaları, devam edilen inşaat çalışmalarıyla hala sıcakken bu kez de aynı bölgeye 5 bin kişilik kongre ve sergi merkezi açmak için girişimlerde bulunulduğu ortaya çıktı. 2010 yılında onaylanan proje kapsamında, Kırklar Dağı'nda başlayan yapılaşma 200 konutun yanı sıra, alışveriş merkezi ve 27 katlı lüks bir oteli de kapsayacak şekilde toplam 200 milyon dolar satış maliyetiyle imara açılmıştı. İnşaat ruhsatının 31 Aralık 2010 tarihinde Sur Belediyesi tarafından verilmesinin ardından gündemden düşmeyen ve birçok kez yapılaşmanın durdurulması için girişimlerin ve eylemlerin de yapıldığı alanda, bu kez mevcut yapılaşmayı katlayacak kongre ve sergi merkezi yapılmak isteniyor. 

kirklardagi-2.jpg

 

Vebali yerel yönetimlerin olur


Alandaki yapılaşmaya dair tartışmaların devam ettiği bir dönemde alandaki parsel sahiplerinden Rojbin Avşar'ın yeni bir yapılaşma için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yatırım başvurusu yaptığı ortaya çıktı. Alanda kongre ve sergi merkezi için başvuruda bulunan Avşar'ın yapmak istediği merkezin onaylanarak, inşaatının başlaması halinde alandaki mevcut yapılaşmadan geriye kalan alanda tamamen binalarla kuşatılacak. 

Kasım 2013'te bakanlığa başvuru da bulunan Avşar, 5 bin kişilik bölünebilir kongre salonu, 4 adet 100 kişilik toplantı salonu, 20 adet 100 kişilik 2. sınıf lokanta ve açık sergileme alanıyla birlikte, 2 bin araçlık açık ve bin araçlıkta kapalı otopark için yatırım belgesi talep etti. 

Proje onaylanırsa bakanlık destek verebilir

Bakanlık tarafından onay alan yatırım için şu an projenin hazırlandığı belirtilirken, söz konusu projenin onaylanması halinde inşaat için çeşitli destek ve teşvik primlerinin de alınmasının mümkün olduğu belirtiliyor. Bu durumda bakanlık eliyle gerçekleşecek olan inşaatla birlikte alanda halkın kullanımına açık tek bir alan kalmayacak. 

İzin verilip verilmeyeceği yerel yöneticilere bağlı

Daha önceden imara açıldığı için hak sahibinin yatırım yapması önünde herhangi bir engel bulunmazken, söz konusu inşaata ait ruhsatın verilip verilmeyeceği tamamen yerel yöneticilerin inisiyatifinde. Sur Belediyesi'ne bağlı olan bölgede inşaat yapılmayacağına dair izin vermeme gibi bir durum bulunmadığından dolayı belediye sadece ruhsat verip vermeme noktasında karar organı. Ancak söz konusu bölgedeki imar planın değiştirilmesi halinde böylesi devasa bir projenin hayata geçirilmesi engellenmiş olunacak.Hayri Demir

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.