‘ÇARŞEMA ZÎPA’ (Üç Çarşamba Üç Cemre)

‘ÇARŞEMA ZÎPA’ (Üç Çarşamba Üç Cemre)
 Özel Haber
İlkini 2022 yılında düzenlediği Mini Fest sanat programının bu sene ikincisi ile seyircinin karşısında.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Mordem Sanat’ın yöneticilerinden sanatçı Barış Işık; Geçen sene Mini Fest’in ikincisini depremden dolayı yapamamıştık” diyerek bu sene düzenleyecekleri Mini Fest 2 programını açıkladı.

Snatçı Işık bu sene etkinlik için; kadın sorunlarını ele alan iki tiyatro, Uçan Süpürge’nin Kadın Film Festivali için yapılan bir film gösteriminin yer aldığını söyledi. Ayrıca yanında Batman’da ‘Nisk Huner’ , Mardin’de ‘ Şaneşin’ ve son olarak da Diyarbakır’da ‘Sur Anka Kadın ve Gençlik Derneği’ ile ortaklaşa ‘ Çarşema Zîpa’ etkinliği yapacaklarını açıkladı.

mordem.jpg

‘Etkinliğimiz kaybolmaya yüz tutmuş bu geleneğin yeniden hatırlatılmasıdır.’

Sanatçı Barış Işık, ‘Çarşema Zîpa’ etkinliği için şu bilgileri verdi;

“Çarşambalar Kürtler için çok kutsal günlerdir. Tarihi Ezidiliğe kadar dayanmaktadır. Bu üç çarşamba üç cemrenin düşmesini temsil etmektedir. Bu Çarşambalar baharın gelişini simgeleyen 21 Mart Newroz’dan önceki üç çarşambaya ve üç cemreye denk düşmektedir. Bu çarşambalarda Mîr-i Mîrân, Mîr-i Newroze gibi oyunlar oynanır. Danuk dağıtılırdı. İnsanlar dileklerini adar, doğaya şükranlarını sunarlardı. Kötü ruhların; doğal yaşam akışını engellememesi için bazı ritüeller yapılırdı. Mesela saçlar kesilir, kesilen saçlar duvar taşlarının arasına gömülürdü. Cemreler aynı zamanda, doğanın kış mevsiminden çıktığı, tohumun toprakla buluşma mevsimi olduğu için de o şenliklerde insanlar birbirlerine tohum hediye ederdi. Biz de onu temsilen tohum bohçaları hazırladık, ziyaretçilere bunları da dağıtacağız.

Yapmak istediğimiz bu etkinlikle; kaybolmak üzere olan bir kültürün yeniden topluma kazandırılması ve hatırlatılmasıdır.

‘Önümüzdeki yıllarda da bu etkinliği devam ettirmek istiyoruz.’

Mîr-i Mîrân oyununun 27 karakteri var. Biz ancak bu karakterlerden altı karakteri kullanacağız.

Bunu bir başlangıç gibi görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunu devam ettirmenin ve geliştirmenin çalışmaları yapıyoruz.

Bu etkinliğin son Çarşambasını Diyarbakır Sur Anka Kadın ve Gençlik Derneği ile birlikte yapacağız. Mahallede yapacağımız etkinlikte erbaneler eşliğine kortej yaparak Mîr-i Mîrân’ın altı karakterini canlandıracağız. Eskisi gibi kapı kapı dolaşarak dileklerini alacağız, çocuklar için de Mîr-i Mîrân karakterlerinin kukla atölyesi yapacağız ve Danuk yemeği dağıtacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.