Diyarbakırlı yazar Kırmızı’dan iki kitap

Diyarbakırlı yazar Kırmızı’dan iki kitap
Cumhuriyetin 100. yılı ve Dicle Üniversitesi'nin 50.yılı münasebetiyle tarih ve kültür serisi içinde Diyarbakırlı yazar Zübeyde Fidan Kırmızı 'nın iki kitabı yayınlandı.

TİGRİS HABER - Zübeyde Fidan Kırmızı'nın 1995 yılında tanıştığı ve fiilen asistanlığını yaptığı Abdüssettar Hayati Avşar'la ilgili biyografik ve sözlü tarih çalışması Amid-i Nur (2009 yılında neşredilmiş) yeni baskısında çeşitli görsellerle zenginleştirildi.

Eğitimci yazar Zübeyde Fidan Kırmızı'nın ikinci kitabı "DiYAR-I İPEK, DİYARBEKİR İPEKBÖCEKÇİLİĞİ" yüzlerce yıl başlı başına bir ekol, bir mektep ve darülfünun olarak kabul edilen Diyarbakır'ın ipekçilik ve ipekböceği alanında tarihi yolculuğuna ışık tutmuştur.

Yazar kitabında "on dokuz çeşit ipeğin" Diyarbakır kültüründe ve ekonomisindeki yüzlerce yıllık yolculuğuna değinmiş. M.S 149 'da Çin prenseslerinden birinin gelin olarak gittiği Cotan'a saçlarının örgüleri arasında ipek böceği tohumu ile dut ağacı tohumunu götürmesiyle başlayan yolculuk XVI. yüzyıldan XX. yüzyıla kadar sürmüş. 1940'lı yıllardan başlayarak koza üretiminin geliştiği Kulp ilçesi ve köylerinin ipekçilik alanındaki çalışmaları yazarın zengin arşiviyle sunuldu.

Diyarbakır ve çevresinde on dokuz çeşit ipek (harir) kumaş çeşitli kitapta dikkat çekici bir unsurdur. Kitabın son bölümünde " XX. yüzyıl Diyarbekir'inden" başlığı altında son döneme ipekçilik-puşicilik alanında damga vurmuş Müslüman’ıyla, Ermenisiyle, Süryanisiyle tezgah sahiplerini, birinci sınıf tüccarları, puşi işleyenleri, kamçı çekenleri, işlerinde en iyi olanları, kalfaları-ustaları isim ve lakaplarıyla anlatılıyor. (Haber merkezi)

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.