Erdoğan'ın Kerkük ve Derezor açıklaması

Erdoğan'ın Kerkük ve Derezor açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de bir araya geldi.

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi'de bir araya geldi. İki lider, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden hayata geçirilmesi konusunda ortak basın açıklaması yaparken, Suriye, Kerkük ve Derezor konusunda ne konuştuklarının sinyallerini ise uçak dönüşünde verdi.

Tahıl koridoru konusunda önemli ilerleme sağlandı

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda önemli ilerleme sağlandığını söyledi. Rusya'nın iki özel isteği olduğunu aktaran Erdoğan, bunlardan birinin Rusların tarım bankasının, Ziraat Bankası'nın SWIFT sistemine bağlanması, diğerinin de tahılları taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması olduğunu belirtti.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in konuyla ilgili olarak SWIFT benzeri bir mekanizma ve ve sigorta konusunda çalıştığı bilgisini verdi. Erdoğan ayrıca, Putin'in şimdilik 1 milyon ton tahılı, 6 ülkeye göndermeyi kabul ettiğini belirtti.

Suriye'de normalleşme süreci

Erdoğan, açıklamalarında Suriye ile normalleşme sürecine de değindi. Esed rejiminin normalleşme sürecine olumlu bir tavır göstermediğini söyleyen Erdoğan, ilerleme kaydedilmesi halinde Suriye rejimiyle ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olacağını ifade etti.

Erdoğan, "Terörle mücadele, siyasi süreç, sığınmacıların güvenli, gönüllü ve onurlu dönüşleri kapsamlı şekilde dörtlü dışişleri bakanları toplantısında ele alınıyor. Bu başlıklarda ilerleme kaydedilirse Suriye rejimiyle de ilişkilerin normalleşmesi mümkündür" diye konuştu.

Kerkük'te yaşanan son gelişmeler

Erdoğan, Kerkük'te yaşanan son gelişmeleri de yakından takip ettiklerini söyledi. Hakan Fidan'ın Erbil ve Bağdat'ta görüşmeler yaptığını ve dün de İran’da temaslarda bulunduğunu, neticede bugün itibariyle havanın sakin olduğunu belirten Erdoğan, Ankara'nın konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

Erdoğan, "Bölgenin barış ve huzuru için Kerkük'ün yapısını bozacak faaliyetlerden uzak durulması gerektiğini" vurguladı.

Deyrezor'daki çatışmalar

Suriye'nin Deyrezor kentindeki çatışmalara ilişkin ise Erdoğan şunları dile getirdi: "Arap aşiretlerinin PKK ve YPG'ye karşı mücadelesini önemli buluyorum. Arap aşiretler bölgenin gerçek sahipleridir. PKK ve YPG ise terör örgütleridir. Arap aşiretlerinin birliği, bölgedeki barış ve huzur için önemli bir fırsattır." (Haber merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.