GRİP AŞISI KALP KRİZİNİ ÖNLER Mİ?

GRİP AŞISI KALP KRİZİNİ ÖNLER Mİ?
Grip aşısını kalp krizi hastalarına öneren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Uğur Es, hastalara önemli tavsiyelerde bulundu.

Herkes değil, doktorların önerdiği kişiler grip aşısı olabilir!

Grip aşısını hastalara öneren Dr. Es, “Kış ayları yaklaşıyor, bu günlerde herkesin değil ama doktorunun uygun gördüğü kişilerin grip aşısı olmasını daha sağlıklı bir kış geçirmek adına tavsiye ederim. Özellikle kronik kalp hastalıkları dediğimiz; koroner iskemi, anjina, kapak hastalıkları, kalp kasının hasar gördüğü kalp yetmezlikli hastalar, kronik akciğer hastaları, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassas kişiler grip aşısından fayda görürler” diye konuştu.

Grip aşısı grip olma ihtimalini yarı yarıya azaltıyor!

Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 35’inde kalp krizi öncesi grip öyküsü bulunduğunu ifade eden Dr. Es, “Grip aşısı yaptırdığınızda bir nevi kalp krizi aşısı yaptırmış oluyorsunuz. Grip aşısı yapılan kişilerde önümüzdeki takip eden 1 yıl içinde grip geçirme ihtimalini yüzde 45- 50'lere kadar azaltabilir. Bu nedenle hastalarımıza grip aşısını her yıl sonbahar ayında yaptırmasını öneriyoruz. Kalp yetmezliği olanlar, kalp krizi geçirenler, kalbinde stent olanlar, by-pass ameliyatı olanlar, tansiyonu ve şekeri olanlar, özellikle 65 yaş üstü kişilerin aşı olmasını öneriyorum” dedi.

Diyarbakır Özel Diyarlife Dağkapı Hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Uğur Es, Grip aşısının kalp krizini önlemedeki etkisi ve kalp hastalarının kışa girerken nelere dikkat etmeleri konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Grip aşısının yararları

Soğukların yaklaştığı günlerde özellikle kronik hastalığı olan vatanlara bazı tavsiyelerde bulunan Es, şunları söyledi: “ Bilindiği gibi doktorluk sadece ilaçla tedavi etmek değildir. Kişilerin hastalıklardan korunması için yapması gerekenler konusunda bilgilendirmektir. Kış ayları yaklaşıyor, bu günlerde herkesin değil ama doktorunun uygun gördüğü kişilerin grip aşısı olmasını daha sağlıklı bir kış geçirmek adına tavsiye ederim. Özellikle kronik kalp hastalıkları dediğimiz; koroner iskemi, anjina, kapak hastalıkları, kalp kasının hasar gördüğü kalp yetmezlikli hastalar, kronik akciğer hastaları, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassas kişiler grip aşısından fayda görürler. Kalp hastalıkları ve kalp krizi, dünyada bir numaralı ölüm nedenidir. Kalp ve damar hastalıklarının kış döneminde artışı ile birlikte kalp krizinden ölümler de kış aylarında artmaktadır. Soğuk havada enerji ihtiyacı artar ve kişiler bu nedenle aşırı yağlı yemek yeme, az hareket etme gibi davranışlar gösterir. Bu da kilo alımına neden olur ve ayrıca kanın damarlarda dolaşımını bozar. Özellikle kalp hastalarının soğuk havalarda dışarı çıkmaları onlar için tehlikelidir. Çünkü soğuğun damar büzücü etkisi vardır. Soğukta yapılan efor da özellikle yemek sonrasında kalbe gelen kan miktarı azalmakta ve zorlanmaya neden olmakta ve damar büzücü etki bu zorlanma ile birleşince de kalp krizini ortaya çıkarabilmektedir.”

Gribin kalp krizlerine etkisi yüzde 35

Gribin kalp krizlerindeki etkisine değinen Dr. Es, “Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 35’inde kalp krizi öncesi grip öyküsü bulunmaktadır. Grip gibi basit görünen hastalıklar vücutta yangı; yani iltihabi reaksiyonun artmasına yol açar. Bu yüzden önceden kalp hastalığı olan kişilerde griple artan vücuttaki iltihabi durum kalp damarlarında da belirgin hale gelebilir ve kalp krizini tetikleyebilir. Gribin koroner damarlar da oluşturabileceği risk dışında mevcut kalp hastalığı bulunanlar için de riski büyük. Kalp hastaları olan kişilerin birçok ağır hastalığa yakalanması grip sayesinde kolaylaşıyor. Kalbinin kasılma gücü zayıf olduğu için ikinci hastalığın seyri ağırlaşabiliyor. Bu nedenlerle grip kalp yönünden korktuğumuz, sevmediğimiz bir hastalık” diye konuştu.

 

 

Grip aşısı grip olma ihtimalini yarı yarıya azaltıyor

Grip aşısının önemine vurgu yapan Dr. Es, “Grip aşısı yaptırdığınızda bir nevi kalp krizi aşısı yaptırmış oluyorsunuz. Grip aşısı yapılan kişilerde önümüzdeki takip eden 1 yıl içinde grip geçirme ihtimalini yüzde 45- 50'lere kadar azaltabilir. Bu nedenle hastalarımıza grip aşısını her yıl sonbahar ayında yaptırmasını öneriyoruz. Kalp yetmezliği olanlar, kalp krizi geçirenler, kalbinde stent olanlar, by-pass ameliyatı olanlar, tansiyonu ve şekeri olanlar, özellikle 65 yaş üstü kişilerin aşı olmasını öneriyorum” dedi

D vitamini bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Gribin kalbe olan zararlarını tolere etmek için bazı tavsiyelerde bulunan Dr. Es, “ Zaten normal vücudun yükünü zor kaldıran bir kalp taşıyan hastalarımızı, ona fazladan yük olabilecek her türlü durumdan korumak adına aşının dışında gribin kalbe zararını azaltmak için yapılabilecek bazı tavsiyelerimi paylaşayım. Öncelikle D vitamininin bağışıklık sistemimizi güçlendirerek gribe karşı grip aşısı kadar koruyucu olduğunu hatırlatmakta fayda var. Domuz gribi salgınında Kanada Hükümeti insanlara bağışıklık sistemini güçlendirmek için domuz gribi aşısı yerine D Vitamini takviyesi yaptırmıştı. D Vitamini 80ng/ml B 12 Vitamini de 800 düzeyinde olduğu zaman vücudun bağışıklık sisteminin pek çok hastalıkla mücadele edebilme kabiliyeti artıyor” diye konuştu.

Griple mücadelede hijyenin önemi

Griple mücadelede hijyen kurallarına dikkat etmenin öneminden bahseden Dr. Es, “Yine üst solunum yollarına mikrop taşımada en büyük araç elleriniz. Ellerinizi daha sık ve daha dikkatli yıkayın. Lüzumsuz öpüşmeleri bırakın. Sadece selamlaşmak, kış enfeksiyonlarını önlemede önemli. Neredeyse ellerimizin bir parçası haline gelen cep telefonlarını temiz tutmak da oldukça önemli. Çünkü cep telefonlarının çoğu mikrop yuvası. Başkalarının telefonunu kullanmayın, kendi telefonunuzu da sık sık temizleyin. Özellikle aksırıp hapşırıyorsanız daha dikkatli olun. Evlerde mikrop yayan aracılardan biri de uzaktan kumanda cihazlarıdır. Tıpkı cep telefonları gibi temiz tutmak lazım. Yastık kılıfları ve çarşaflar mikropların yuvalandığı yerler haline gelebilir. Bu nedenle kış boyunca daha sık değiştirin. Nezle, grip, anjin geçirdiyseniz o çarşafları hemen değiştirin. Yine kişisel temizlikte el yıkamak kadar önemli olan bir diğer şey olan dişlerin temizliğine de dikkat. Her gün en az 2-3 kez dişleri fırçalamak, herkesin ayrı bir fırçası olması ve fırçaların en fazla 1-2 ay kullanılıp yenisi ile değiştirilmesi de enfeksiyonların azaltılmasına yardımcıdır. Hapşırırken ya tek kullanımlık bir mendil ya da kolun ters yüzüyle ağzı kapatma, evde herkesin ayrı bir havlusunun olması, havluların kışın daha sık temizlenmesi de önemli” şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen grip olduysanız!

Her şeye rağmen gribe yakalanılması halinde yapılacaklara ilişkin konuşan Dr. Es, “Önlemlere rağmen grip olduysak en az zararla atlatmak için tedavi de ise ne yapalım dersek;

-İstirahat en önemli maddemiz. İstirahat etmezseniz vücudunuz virüslerle mücadele edecek gücü kuvveti bulamaz. Mutlaka dinlenin, iyi uyuyun. İyi uyuyun ki bağışıklık sisteminiz derlenip toparlansın.

-Beslenmeye özen gösterin. Bol sıvı, C vitamininden zengin meyve ve sebzeler (portakal, mandalina, greyfurt), protein zengini yoğurt, yumurta, et, balığa ağırlık vermek, havuç, bezelye veya mercimek ilaveli tavuk suyu çorbası, zencefil ilaveli bal basit ama mühim ayrıntılar.

-Burun boğaz temizliği: Boğaz için sık ve bol ılık su, çay için. Kuşburnu, ıhlamur, özellikle de adaçayı önemli. Vitamin desteğini de kış boyunca ihmal etmemeli” tavsiyelerinde bulundu.

 

Ali Abbas Yılmaz / Özel

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.