Hasankeyf TOKİ konutları kimlere?

Hasankeyf TOKİ konutları kimlere?
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Ilısu baraj suları altında kalan Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılan TOKİ konutlarının hak sahiplerine mi, yoksa listede isimleri olmayanlara mı verilip verilmeyeceğini sordu.

TİGRİS HABER - Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Hasankeyfteki TOKİ konutları ile ilgili sıkıntılar nedeniyle Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

İpekyüz, soru önergesindeki gerekçelerinde şöyle dedi; “Bilindiği üzere Hasankeyf’te yapılan Ilısu Barajı, bu topraklardan geçmiş kültürlerin binlerce yıllık kadim mirasını yerle bir etmiş; 1981’de tarihi güzellikleri sebebiyle sit alanı ilan edilen Hasankeyf, sular altında kalmıştır. Hasankeyf’te halk, barajdan sonra yaşam alanlarını terk etmek zorunda bırakılmıştır.

Yeni yapılan yerleşim alanlarında yıllardır orada yaşayan ve taşınmaz mülkü olan insanlarda bile ikamet için aile olma şartı aranmıştır. Evlerin taşınması projesinden 'bekar olduğu' gerekçesiyle konut hakkından yararlandırılmayan Hasankeyf sakinlerinden Nuriye Arpa, Anayasa mahkemesine başvuru yapmış ve başvurusu kabul edilmiştir. AYM başvurusunda Anayasa'nın 35. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkıyla bağlantılı olarak Anayasa'nın 10. maddesinde güvence alınan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar vermiştir. Nuriye Arpa davasından sonra yeni konutların mağdurlara teslim edilmesi üzerine yeni bir liste yapıldığı iddia edilmektedir. Ancak Yeni Hasankeyf konut projesi kapsamında inşa edilen ve henüz kimseye teslim edilmeyen konutlara dair listede konut hakkı gasp edilen bazı kişilerin yanı sıra Hasankeyf AKP İlçe Başkanı Rüstem Ayhan ve ona yakın kişilerin isimlerinin yer aldıkları da ifade edilmektedir.”

İpekyüz, şu soruları sordu;

  1. TOKİ’lerde yer alan ve şu an boş durumda olan 29 konutun 18’nin öncelikli hak mağduriyeti yaşamayanların da olduğu bir liste doğrultusunda yapılacağı iddia edilmektedir. Söz konusu iddia doğru mudur ve hak mağduriyetleri hangi kriterler esas alınarak belirlenmiştir?
  2. Hasankeyf’te yapılan konutlardan kaçı hak sahiplerine dağıtılmıştır, konutunu alamayan hak sahibi sayısı kaçtır?
  3. Söz konusu iddialara ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.