IŞİD’i Peşmerge korkusu sardı

IŞİD’i Peşmerge korkusu sardı
Kobani’yi ele geçirmek için 41 gündür YPG ile savaşan IŞİD’i Kuzey Irak’tan gelecek olan peşmergelerin korkusu sardı.

İlyas AKENGİN

 Bu nedenle Peşmergelerin giriş yapacağı Mürşit Pınar sınır kapısını almak için saldırılarını yoğunlaştırdı. Kapıyı almak için 3 defa sızma girişiminde bulunan IŞİD üyelerini YPG’liler tarafından fark edince etkisiz hale getirildi. Bölgeye gelecek olan 150 kişilik peşmerge grubunun da en geç Salı gününe kadar Kobani’ye geçmeleri bekleniyor. Öte yandan barış zinciri oluşturmak için bir grup sanatçı ve edebiyatçı Suruç’a geldi. Sınıra yürüyerek barış zinciri oluşturmak  isteyen sanatçı grubuna polis ve jandarma müdahale ederek yürüyüşlerini engelledi.

Kobani'de IŞİD ve YPG güçleri arasında dün sabah başlayan çatışmada zaman zaman şiddetli ağır silahlar kullanıldı. Çatışmaların yoğunlaştığı doğu cephesinde IŞİD üyelerinin dün gece Mürşitpınar sınır kapısını ele geçirmek için YPG mevzilerine sızmaya çalıştıkları, YPG’lilerin sızma girişimini fark etmesi ile çok sayıda IŞİD üyesinin öldürüldüğü belirlendi. Doğu cephesinde yer yer devam eden çatışmalar sırasında IŞİD üyelerinin attığı 3 havan topu da Mürşitpınar Sınır Kapısı'na isabet etti. Bölgede çatışmalar devam ederken, koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının da sık sık keşif uçuşları yaptığı görüldü.

Bu arada gazeteci ve vatandaşların Kobani’de yaşananları takip ettiği ‘basın tepesi’ askerler tarafından güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. İddiaya göre, ‘IŞİD gazeteci kaçıracak ve canlı bombalı eylem yapacak” istihbaratı alan jandarma bu gerekçeyle alanı boşalttı. Sabahın erken saatlerinden itibaren askerlerin tepeye çıkan tüm yolları kapattıkları görüldü.

 

Bölgedeki hareketlilik devam ederken aralarında sanatçı ve edebiyatçıların bulunduğu bir grup Kobaniye koridor açılması için Suruç ilçesine geldi. Aralarında Murathan Mungan, Aslı Erdoğan ve Şeyhmus Diken’inde bulunduğu grup, önce DBP İlçe örgütünü ziyaret etti.

 

SANATÇILAR DESTEK İÇİN KOBANİ’DE

Edebiyatçılar HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Gürsel Yıldırım ve Faysal Sarıyıldız tarafından karşılandı. Burada bir konuşma yapan HDP Milletvekili İbrahim Ayhan, 41. gününe giren Kobanê direnişinin insanlık değerleri adına yapıldığını ve Stalingrad direnişini aşarak tarihe mal olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin de içinde olduğu bölgedeki hegemonik güçlerin Kobanê şahsında insanlık değerlerini bitirmek istediğini belirten Ayhan, "Ancak YPG/YPJ güçlerinin verdiği direnişle bu güçlerin tüm hesapları altüst oldu. Kobanê'deki direniş tüm insanlığa mal oldu. Tüm dünya halkları bu direnişi gördü. Sizlerin de bu direnişte yanımızda yer almanızı çok anlamlı buluyoruz" diye konuştu. Daha sonra konuşan İbrahim Binici ise, Kobanê'nin düşmesini bekleyenlerin siyasetinin çöktüğünü kaydederek, "Çöken kendileri olmuştur" dedi.

PEŞMERGE SALI GÜNE GELECEK

Öte yandan IŞİD kuşatmasındaki Kobani’ye gidecek peşmergelerle ilgili Türkiye’de görüşmeler sürerken, peşmerge birlikleri hazırlıklarını tamamladı. Peşmerge Sözcüsü Helgurt Hikmet, gidecek gücün 155 kişiden oluşacağını ve karayoluyla gideceğini söyledi.

 

“Biz hazırlığımızı tamamladık, gelecek hafta peşmerge gücü yola çıkıyor. Tam günü belirtemiyoruz, çünkü o gün gelir, bir aksilik çıkarsa ve gidemezsek olmaz. Önemli olan bu güç yola çıkıyor ve gelecek hafta başında, en geç hafta içinde yola çıkacak. Salıya kadar oraya ulaşmış olacak. 155 kişilik bir ekiptir ve karayoluyla gidecekler. Tam olarak nereden gideceklerini söyleyemem. Bu gücün adı ‘İsnat Gücü’dür ve bu güçte hafif silah yoktur, hepsinin ağır silahları var. Silahların ne olduğunu ve çeşitlerini söyleyemem ama ağır silahlardır. Bu grup ağır silah eğitimi gören bir gruptur ve uzmanlardır.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.