KAYIP YAKINLARI 489. HAFTAYI GERİDE BIRAKTI!

KAYIP YAKINLARI 489. HAFTAYI GERİDE BIRAKTI!
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 489’uncusunu gerçekleştirdi.

 

Diyarbakır Valiliği tarafından Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirilmesine izin verilmeyen eylem, geçmiş haftalarda olduğu gibi İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Eyleme, kayıp yakınları, İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde 25 Mayıs 1994 tarihinde Şırnak'ın Silopi ilçesinde gözaltında kaybedilen Mursal Zeyrek'in akıbeti soruldu.

Bilici’den Soylu’ya tepki                                                  

Eylemde konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun aralarında İHD’nin bulunduğu birçok STK ve meslek örgütünü hedef gösteren açıklamalarına tepki göstererek, İHD’nin, ulusal ve uluslararası alanda hak ihlalleri konusunda hazırladığı raporlar ve yaptığı çalışmalarla kendisini ispatlayan, saygın bir kurum olduğunu söyledi. İHD’nin bunu yaparken büyük bedeller ödediğini ancak asla ilkelerinden taviz vermediğini belirten Bilici, “Bizi tehdit edenlere,  bizi hedef gösterenlere, bizden rahatsız olanlara şunu söylemek istiyoruz. Öncelikle kendinizle yüzleşin. Süleyman Soylu, öncelikle kendisine bağlı birimlerde görevli kişilerin hukuk dışına çıkmış olduğu olayların üzerine açık yüreklikle gitmesini, açığa çıkarmasını tavsiye ederiz. Nerede olursa olsun, kimden gelirse gelsin, biz yaşanan ihlallerin üzerine gideceğiz, açığa çıkaracağız. Verdiğimiz bedeller ortadadır, asla boyun eğmeyiz” dedi.

‘Seçimlerde yüzleşme için bir siyasi irade ortaya çıkmalı'

Bilici'nin ardından konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ise, bugüne kadar yürüttükleri faaliyetler ve yaptıkları raporlamaların suç ise, bu suçu işlemeye devam edeceklerini vurgulayarak, “İçişleri Bakanı’nın görevi bizi tehdit etmek olmamalıdır. Bu mücadeleye birilerinin tehdidiyle başlamadığımız gibi birilerinin tehdidi ile de sonlandırmayacağız. Bu herkes tarafından böyle bilinmelidir” diye belirtti. 

Zeytun, insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak yarın yapılacak seçimlerde, toplumsal barış ve uzlaşıya katkı sunabilecek,  geçmişle yüzleşme ve onarıcı adaleti etkin bir şekilde yürütecek bir siyasi iradenin ortaya çıkmasını temenni ettiklerini söyledi.

Karakola çağrıldı, bir daha haber alınamadı

Ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar Komisyonu Üyesi Avukat Hasan Yalçın, 25 Mayıs 1994 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde kaybettirilen Mursal Zeyrek’in hikayesi anlattı. Yalçın, ulaştıkları Zeyrek ailesinin anmaya katılamadığını, ancak dayanışma duygularını paylaştıklarını söyledi. Şırnak'ın Silopi ilçesi Çalışkan köyünde yaşayan ve hayvancılık yaparak geçimini sürdüren Zeyrek ailesinin, defalarca devlet baskısına maruz kaldığını belirterek, Mursal Zeyrek’in zorla kaybettirilmeden önce 3 defa gözaltına alınıp serbest bırakıldığını hatırlattı.

Yapılan açılamaların ardından kayıplar için otuma eylemi gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.