Köpekbalığı yağı nerdeyse her derde deva

Köpekbalığı yağı nerdeyse her derde deva
Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan köpekbalığı karaciğerinin yağı; bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca meme kanserinin tedavisinde de etkili oluyor

Alternatif kanser tedavisinde köpekbalığı kıkırdağının gördüğü yoğun ilgiden sonra köpekbalığı karaciğerinden üretilen ürünler de hayli popüler oldu. Köpekbalığı karaciğerinden yapılan ürünler hakkındaki bilgiler şöyle:  Köpekbalığı karaciğeri yağı; derin ve soğuk denizlerde yaşayan köpekbalıklarının karaciğerlerinden süzülerek elde ediliyor. Bir köpekbalığının karaciğeri, onun vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 25'ini oluşturuyor. 400 milyon yıldır hiçbir değişiklik geçirmeyen köpekbalıkları; yorulmazlar, devamlı hareket halindedirler, uyumazlar ve hastalanmazlar. Bu balıkların en önemli özelliği ise; doğada bilinen kansere yakalanmayan tek canlı olmalarıdır. 

KORUYUCU AJAN  Köpekbalığı karaciğeri yağı; İskandinav ülkelerinde hem tedavi edici, hem de koruyucu ajan olduğu iddiasıyla besin takviyesi olarak pazarlandı. Köpekbalıklarının karaciğerinde bağışıklık sistemlerini güçlü tutan alkilgliseroller bulunmaktadır.  Köpekbalığı karaciğeri yağı ile ilgili ilk araştırmalar; lösemi tedavisi için yapıldı. Daha sonra ise kanser tedavisi sırasında radyasyondan korunmakta etkili olup olmadığı araştırıldı.  1992'de Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları; skualamin adı verilen bir madde üretti.

METASTAZI ÖNLÜYOR  Araştırmalar; skualaminin meme kanseri tümörleri üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Siklofosfamid, sisplatin ve paklitaksel gibi ürünlerle birlikte alındığında tümör büyümesindeki gecikmeyi 1.9-2.5 kat uzatıyor. Ayrıca akciğer tümörünün büyümesinde de etkili. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma ise skualaminin, akciğer metastazı sayısını azalttığını gösterdi. Ayrıca kemoterapotik ajanlarla verildiğinde daha da düşürdü. 

18'İNCİ YÜZYILDAN BU YANA FAYDALARI BİLİNİYOR  Köpekbalığı karaciğeri yağı; 18'inci yüzyıl sonlarından beri İskandinav balıkçılar tarafından solunum yolları tahrişlerini iyileştirmek için yavaş iyileşen yaralara karşı kullanılıyor. Köpekbalığı karaciğeri yağı hakkında son 40 yıldır yapılan araştırmalar; bu yağın çok daha faydalı sonuçları olduğunu ortaya koydu.  Köpekbalığı karaciğeri yağının insan vücudu üzerindeki etkileri, İsveçli bilim adamları tarafından yapılan klinik deneylerle onaylandı.  Bu çalışmalara göre; köpekbalığı yağınının biyolojik etkisi içerdiği ve alkilgliserollar (AKG's) olarak adlandırılan maddelerden kaynaklanıyor. Bu bileşikler insan vücudunda bazı organlarda az bir miktarda üretiliyor. Bunlar; kemik iliği, karaciğer, dalak ve anne sütüdür. 

kopekbaligi-1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.