Rusya’daki askeri karışıklık büyüyor

Rusya’daki askeri karışıklık büyüyor
Ukrayna'daki savaşın yönetilme şeklini gerekçe göstererek Rusya Savunma Bakanlığı'na bayrak açan paralı asker grubu Wagner'in lideri Prigojin, stratejik Rostov kentine girdi. Prigojin, Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a kendisiyle görüşme çağrısı yaptı.

TİGRİS HABER - Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeni Prigojin'le ordu arasında patlak veren gerilim tırmanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı'nı Wagner'in askeri kamplarını vurup çok sayıda paralı askeri askeri öldürmekle suçlayan ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya bayrak açan Prigojin, kendisine bağlı güçleri Ukrayna sınırından stratejik liman kenti Rostov-na-Donu'ya göndererek Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Şoygu'ya rest çekti.

Putin’den sert açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı ise Prigojin'in iddialarını reddederrken, iç güvenlik servisi FSB de Wagner lideri hakkında "silahlı isyana teşvik" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise krize ilişkin ilk açıklama yaşananları "vatana ihanet" diye nitelendirerek, sorumluların cezalandırılacağını söyledi.

Bahmut kentinin Kiev'den alınmasında önemli rol oynayan Prigojin, Rusya ordusunun Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu" yönetme biçimine aylardır sert eleştiriler yöneltiyordu. Prigojin ise Şoygu arasındaki gerilim kamuoyuna da defalarca yansımıştı.

wargner1-tigris.jpeg

Prigojin, Rostov-na-Donu'ya bir birlik gönderdi

Rusya Savunma Bakanlığı'na dün gece yönelttiği suçlamaların ardından Telegram hesabından peşpeşe mesajlar yayınlayan Prigojin, Rusya ordusunun karargahlarından birinin de bulunduğu güney kenti Rostov-na-Donu'ya bir birlik gönderdiğini savundu. Wagner lideri, Ukrayna'daki savaşta yetersiz kalmakla suçladığı Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile Şoygu'ya burada kendisiyle görüşmeleri için çağrıda bulundu.

Putin’i Moskova’ya girmekle tehdit etti

Prigojin, "Buraya geldik, genelkurmay başkanı ve Şoygu ile görüşmek istiyoruz. Eğer gelmezlerse burada olacağız ve Rostov kentini ablukaya alıp Moskova'ya yöneleceğiz" çıkışı yaptı. Wagner liderinin Rus ordusunun kentteki tüm askeri tesislerini kontrol altına aldıkları yönündeki iddiası ise teyit edilemedi.

‘Bu bir askeri darbe değil, bir adalet yürüyüşü’

Wagner lideri, Rus istihbarat yetkilisi Vladimir Alekseev'den gelen "darbe girişimi" suçlamasına yanıtında ise "Rus askeri liderliğine yönelttiği eleştirilerin darbe girişimi olmadığını" söyledi. Telegram hesabından bu suçlamaya yanıt veren Prigojin, "Bu bir askeri darbe değil, bir adalet yürüyüşü. Adımlarımız, herhangi bir şekilde askerlerin faaliyetlerini engellemiyor" iddiasında bulundu.

Wagner askerleri ve tankları Rostov sokaklarında

Öte yandan, Reuters ajansı Rostov'da konuşlanan ve bir hükümet binasını saran Wagner askerlerinin ve tanklarının çok sayıda fotoğrafını servis etti.

Rostov Valiliği'nden yapılan açıklamada ise sivillerden kent merkezine gitmemeleri istendi. Vali Vasily Golubev, "Mevcut durum bağlamında, sizden kent merkezine gitmekten ve mümkünse evden çıkmaktan kaçınmanızı istiyorum" açıklaması yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan paralı askerler çağrı

Prigojin hakkında silahlı isyana teşvik soruşturması açan Rusya Savunma Bakanlığı ise bu sabah Wagner'in paralı askerlerine seslendi. Bakanlık, paralı askerlerin "Prigojin tarafından kandırılarak kriminal bir maceraya sürüklendiğini" belirtti; askerlerden Wagner'i terk edip Savunma Bakanlığı temsilcilerine başvurmalarını istedi.

FSB, Wagner’den Prigojin’i yakalamasını istedi

İç güvenlik servisi FSB'nina son açıklamasında ise Prigojin'in "Rusya topraklarında silahlı sivil ihtilaf çağrısı" yaptığı, faaliyetlerinin de "faşizm yanlısı Ukrayna güçleriyle savaşan Rus askerlerini sırtından bıçaklanması" anlamına geldiği belirtildi. FSB, "Paralı askerleri telafi edilemez hatalar yapmamaya, Rusya halkına karşı zorlayıcı adımları engellemeye, Prigojin'in kriminal ve hain emirlerini yerine getirmemeye ve onu derdest edecek önlemler almaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayrıntıları henüz net olmayan krizin, Putin'in Ukrayna'daki operasyonu başlattığı 24 Şubat'tan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük meydan okuma olduğu yorumu yapılıyor. (Artı Gerçek)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.