Sincar cinayeti davasında avukatlardan talep

Sincar cinayeti davasında avukatlardan talep
Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinde, bir üyesini yitiren Meclis’in suçtan zarar gördüğüne işaret eden Sincar ailesinin avukatı Yunus Muratakan Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un davaya müdahil olmasını istedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Batman’da faili meçhul cinayetleri araştırmak için gittiği 4 Eylül 1993’te uğradığı silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Mehmet Sincar cinayeti zanlısı Cihan Yıldız’ın yargılandığı davada, Sincar ailesinin avukatı Yunus Muratakan, bir üyesini yitiren Meclis’in suçtan zarar gördüğüne işaret ederek, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un davaya müdahil olmasını istedi.

Sincar cinayeti nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Devlet Güvenlik Mahkemelerinde yapılan yargılamada “asker” üye bulunması nedeniyle bu mahkemelerde yargılananların “adil yargılanma haklarının ihlal edildiği” yönündeki kararı nedeniyle yeniden yargılanmasına başlanan Yıldız’ın duruşması görüldü. Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, Sincar ailesi ve avukatları hazır bulunurken, sanık Yıldız ise ikamet ettiği Batman’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle duruşmada hazır edildi.

Cumhuriyet Savcısı, Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde Yıldız’ın da içinde bulunduğu Hizbullah üyelerinin yargılanıp hapis cezasına çarptırıldığı, ancak yeniden yargılama nedeniyle dosyaları ayrılarak Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına başlanan, dosyanın akıbetinin beklenmesini talep etti.

Mahkemenin önceki kararından vazgeçmesini istedi

Sincar ailesinin avukatı Şaneşin Aydın, Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden dosyaların, Sincar cinayeti dosyasında bekletici sebep olarak görüldüğünü ve dosyada ilerleme sağlanamadığını söyledi. Dosyanın daha önce görüldüğünü, birlikte eylemlerinin işlediğinin söz konusu olduğunu ifade eden Aydın, iki dosya arasında bekletici bir sebep bulunmadığını dile getirdi. Aydın, mahkeme dosyalar arasında bağ olduğunu düşünüyorsa dosyaların birleştirilmesi kararı vermesini istedi. Aydın, mahkemenin daha önce Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dosyanın sonucun beklenmesi yönündeki kararından vazgeçmesini istedi.

Kısa süreli gerginlik yaşandı

Avukatlardan Gülşah Kaya da, ortada bir cinayetin olduğunu, bu yönde MİT ve Kutlu Savaş’ın hazırladığı Susurluk Raporu bulunduğuna işaret ederek, bu raporlarda ismi geçen eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Alaattin Kanat ve diğerlerinin araştırılması gerektiğini kaydetti. Cinayetin aydınlatılması için mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını isteyen Kaya’ya mahkeme başkanı “Savcılık üçüncü kattadır” yanıtını vermesi üzerine tartışma yaşandı. Başkanın cevabı üzerine Kaya, “Savcılığın nerede olduğunu biliyoruz, mahkemeye görevini hatırlatıyoruz” yanıtını verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı “Görevimizi biliyoruz” diye karşılık verdi.

Ağar ve Kutlu Savaş’ın dinlenilmesi talebi

Tartışmanın ardından Kaya, “Bu kişilerin dinlenmesini istiyoruz. Susurluk Raporu’nu hazırlayan Kutlu Savaş’ın mahkemede dinlenmesini istiyoruz. Mahkemenin görevini yerine getirmediği kanaatindeyiz. Mahkemeden adalet talebimiz vardır. Ama görüyoruz ki bunu mahkemeden bulmamız mümkün değildir” dedi.

Meclis Başkanı Şentop’un müdahil olmasını istedi

Sincar cinayetinin işlendiği dönemde devletin karanlık bir konseptinin devrede olduğunu dile getiren Avukat Yunus Muratakan, cinayetin Hizbullah tarafından işlendiğini ancak bunun arkasında dönemin derin yapısı JİTEM’in bulunduğu kaydetti. JİTEM kurucularından Albay Arif Doğan’ın “JİTEM’i ben kurdum” sözlerine dikkati çeken Muratakan, bunun araştırılmasını talep etti. Sincar cinayetinde, bir üyesini yitiren Meclis’in suçtan zarar gördüğüne işaret eden Muratakan Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un davaya müdahil olmasını istedi.

Sanık Yıldız ise, mahkemeye yazılı savunma sunacağını belirtti. Avukatları ise müvekkillerinin beraatini talep etti.

Bekletici neden yapılan dosya incelenecek

Mahkeme, tevsi tahkikat talebinin önceki celse reddedilmesi nedeniyle yeniden değerlendirme yer olmadığına, dosyada bekletici sebep olarak görülen Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyanın incelenmek üzere, mahkemeden talep edilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.