Üreticiler bal için kollarını sıvadı

Üreticiler bal için kollarını sıvadı
Pervari balı için Mart ayının ilk haftasından itibaren örme sepet (gurbe) tipi kovanların üretimine başlandı. Nisan ayında tezgâhlarda satılmaya başlayacak olan örme sepetler binbir zahmetle hazırlanıyor.

SİİRT’in Pervari İlçesi’nde yüksek dağlarındaki zengin bitki örtüsü sayesinde dünyaca ünlü doğal zenginlik kaynaklarından biri olan Pervari balı için bal üreticileri kolları sıvadı. Arıların bin bir çiçekten topladıkları balın peteklere dolmasıyla meydana gelecek olan Pervari balının Haziran ayında sağılması planlanıyor. Pervarili bal üreticileri, bin bir emekle hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Karakovan ve örme sepet tipi kovanlar için üreticiler hazırlıklarını yetiştirilebilmek için aralıksız çalışmaya devam ediyor.

Örme sepet (gurbe) tipi denilen balın birikmesi için hazırlanan kovanlar için kolları sıvayan bal üreticileri, öncelikli olarak dut ağacının ince, düz ve aynı tip dallarını özenle keserek, ardından da budamaya başlıyor. Sonrasındaki işlem ise kayın ağaçlarının ölü dallarının örme sepet tipi kovanların dış cephesi hazırlanıyor. Dut ağacından hazırlanan dalları kovanın sıkılaşması ve birbirini tutturulması için iç içe geçirerek hazırlanıyor. İç içe oval bir şekilde tutturulan örme sepet kalıbı yıkanıyor, sonrasında kuruması bekleniyor, ardından ise kalıp hayvan gübresi ile sıvanıyor. Bu işlemin de sona ermesi için kalıp yine yaklaşık bir ay boyunca kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulma işlemi sona erdikten sonra bal peteklerinin alınabilmesi için oval kalıbın üst tarafında portatif bir kapak bırakılırken, arıların girip çıkabilmeleri için ayrı bir kapak konuluyor.

Ucuz bala dikkat!

Örme sepetlerin yapımına Mart ayı başında başladıklarını aktaran ve mesleği babadan devraldığını aktaran Haki Şanda (40) isimli bal üreticisi, orijinal Pervari balının örme sepetlerde üretildiğini söyledi. Şanda, "10 yaşından beri bu işle uğraşıyorum. En doğal bal peteklerden çıkıyor. Peteklerimizin hazırlığı çok zahmetlidir ancak ömürleri çok uzundur" dedi. Şanda, hazırladıkları örme tipi peteklerin doğal yaşam koşullarında tahrif edilmediği taktirde 15 ila 20 yıl arasında kullanılabildiğini belirtiyor. Şanda, ayrıca babadan öğrendiği mesleği 30 yıldır yapan bir ustanın edasıyla şunları ifade ediyor: "Pervari balı diye insanlara şekerli ya da suni bal satıyorlar. Alıcıların çok dikkatli olması gerekiyor. Balın üretimi zahmetli olduğu için insanlar ucuz bal satın almasınlar. Ucuz bal eşittir, sahte baldır."

ureticiler-bal-icin-kollarini-sivadi----(1).jpg

ureticiler-bal-icin-kollarini-sivadi----(2).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.