VİDEO - “DİKAT, ÖÖÖLÖM 4 YOLU”!!!

VİDEO - “DİKAT, ÖÖÖLÖM 4 YOLU”!!!
Hani duvar yazıları diyoruz ya. Bu da trafo yazısı. Olduğu gibi, yani yazıldığı gibi hiç düzeltmeden başlığa aldım. Vatandaş, dikkat çeksin diye kasıtlı olarak özellikle böyle yazmış. Ve sahada sürekli gezen bir gazeteci olarak benim de dikkatimi çekti.

Ramazan Yavuz-Özel Haber

TİGRİS HABER - Şimdi gelelim DEDAŞ’ın kocaman trafosunun üzerindeki bu yazının hikayesine. Geçenlerdeçalıştığım Mezopotamya mahallesinde bulunan Tigris Haber Gazetesi’ne gidiyordum. İnsan hakları savunucusu olan ve 2002’de yaşamını yitiren Ayşe Nur Zarakolu’nun isminin verildiği cadde de hafiften çiseleyen yağmur altında yürürken aniden bir yazı gözüme çarptı.

ramazan-yavuz-olum-yolu-3.jpegEskiden beri duvar yazıları hep ilgimi çekmiştir. İnsanlar bazen içindekilerini kimseye açamayınca veya dertlerini kimseye anlatamayınca veyahut sorunlarına çözüm bulamayınca çareyi duvarlara yazı yazmakta buluyor. Feryadını duvar yazılarıyla duyurmaya çalışıyor. Bunu dikkat çekmek veya propaganda amacıyla da yapabiliyor. Yani duvara yazı yazarak deşarj oluyor da diyebiliriz.

“DİKAT ÖÖÖLÖM 4 YOLU”

Neyse, Mezopotamya mahallesinin Ayşe Nur Zarakolu Caddesi üzerinde dört yol denen bir yer var. Ana caddenin devamında ise büyükçe bir park bulunuyor. İşte bu parkın içinde DEDAŞ’a ait kocaman trafonun üzerindeydi bu yazı. Trafonun caddeye bakan yani herkesin görebileceği bölümüne yazılmıştı. Sanki biri bağırmış, diğeride o bağıran kişinin ağzından çıkanları olduğu gibi harflere dökmüştü. Yazı aynen şöyleydi. “DİKAT ÖÖÖLÖM 4 YOLU”.

ramazan-yavuz-olum-yolu-4.jpeg

Şimdi diyeceksiniz “okuma yazması kıt biri yazmış. Cümle düşüklüğü, harf hataları var“. Bence öyle değil. Kasıtlı olarak dikkat çekmek için böyle yazılmış. Çünkü ilk iki cümleyi okuma, yazması kıt biri böyle yanlış yazmışsa o zaman “4 Yolu” nasıl düzgün yazdı. Benim dikkatimi de zaten bu nedenle çekti. Kimler ve hangi amaçla bunu yazmış diye.

Vatandaş, kazalara böyle dikkat çekmek istemiş

Esnafları bir turlayıp sohbet edince,mesele ortaya çıktı. Meğerse caddenin dört yol denen kesiminde araçlar süratli gidiyor, ara sokaklardan çıkanlar da dikkat etmeyince ha bire kazalar oluyormuş. Yaralanmalar, hatta ölümlerin bile olduğu söylendi. Mahalle Muhtarı Kasım Savaş ise, bu kazaların önüne geçmek için çok çabalamış ve dört yol denen kesime sinyalizasyon lambaları konulması için dilekçeler vermiş.

ramazan-yavuz-olum-yolu-1.jpegYetkililer, duyarlılık göstermiş ancak kavşaklardaki üç renkli “dur, hazırlan, geç” sinyalizasyon lambaları yerine araçların hızını duracak şekilde keserek kontrollü şekilde geçmesi için kırmızı yanıp sönen trafik lambaları konulmuş ana cadde ve bağlantılı sokakların girişlerine. Ancak bu çare olmayıp kazalar devam edince, bu kez vatandaş işe el atmış ve sprey boyayla trafonun üzerine gerek sürücüler ve gerekse yayaların dikkatini çekmek için oldukça büyük “DİKAT ÖÖÖLÖM 4 YOLU” diye yazmış. Yazıyı okuyunca tek katlı bahçeli evlerin girişine asılan, içeri izinsiz girdiğinizde sizi bekleyen tehlikeyi haber veren “Dikkat köpek var” yazıları aklıma geldi. Bu yazı da bu caddeden geçecek hemen her sürücünün veya yayanın karşılaşabileceği tehlikeyi haber veriyordu.

Kayapınar’da bütün mahallelerde bu sorun var

Konuyu birde Mezopotamya mahalle muhtarı Kasım Savaş ile görüşmek için yanına gittim. Muhtarla ilkkez tanıştım. Oldukça girişken biriydi. Bazı mahalle muhtarları gibi sorunlarını anlatırken kemküm etmedi. Mahallesinin sorunlarını kısa cümlelerle ve anlaşılır bir dille aktarıyordu. Ben trafonun üzerindeki yazıyı sordum, o ise sadece bununla yetinmeyerek kazaların sadece Ayşe Nur Zarakolu caddesindeki dört yol kesiminde değil ara sokaklarda da ha bire gerçekleştiğini ve bunun nedenlerini de çok mantıklı bir şekilde dile getirdi. Muhtarın dediklerini düşününce ona hak verdim. Kentin yeni yerleşim yerlerinden biri olan Kayapınar ilçesindeki bütün mahallelerde bu sorun vardı. Hatta Bağcılar ve diğer yeni yerleşim yerlerinde de vatandaşlar hep bu sorundan yakınıyordu.

“Sitelerin ihata duvarları görüş açısını kapatıyor”

Muhtar Kasım Savaş, sitelerin etrafındaki yüksek ihata duvarları yüzünden sürücülerin dönerken karşıdan gelen araçları görmediğini ve bu nedenle kazalar yaşandığını belirterek, “sitelerin etrafındaki ihata duvarlarının yüksekliği alçalırsa araçtaki şoförlerin görüş açısı çok daha iyi olur. Sokak aralarında bu yüksek ihata duvarlarından dolayı sağdan ve soldan gelen araçlar birbirlerini görmedikleri için kaza yapabiliyor. Eğer mümkünse bina ve site sakinleri ile görüşülerek bu ihata duvarlarının yüksekliği indirilmeli” dedi. Doğru söylüyordu, aynen öyle. Sitelerin etrafındaki kocaman duvarlar gerçekten de görüşü kısıtlıyor.

“Sokak aralarına kasisler konulmalı”

Benim asıl konum olan Trafodaki yazıya gelmeden sokaklardaki kasis sıkıntısına da değinen Muhtar Kasım Savaş, “Mezopotamya mahallemizin sokaklarının genelinde hız kesici kasis sorunumuz var. Ve kasis yapılmasına ihtiyacımız var. Kasisler olduğu zaman en azından hız kesimi olacak ve şoförler daha da dikkatli olacaktır ve bununla beraber kazalar daha da azalacaktır. Yetkililerden ricamız muhtarlarla diyaloğa geçsinler. Nerelere kasis konulacaksa birlikte tespit edelim ve kasis koyalım” dedi.

“Ölüm dört yolunu, yaşam dört yolu yapalım”

Trafonun üzerindeki yazıya son olarak değinen Muhtar Kasım Savaş, şunları söyledi:

“daha önce de dilekçe vermiştim. Sadece uyarı lambaları takıldı. Bu uyarı lambalarının bazısı da çalışmıyor. Bizim amacımız buraya kavşaklardaki gibi trafik lambaları takılmasıydı. Yani yeşil, kırmızı, sarı lambalar. Burada gerçekten çok aşırı derecede kazalar oluyor. Yaralanmalara, ölüme sebebiyet veren kazalar meydana geliyor. Bizde çok üzülüyoruz. Vatandaşın bu mağduriyetinin giderilmesi için yetkililerden talepte bulunuyoruz. Trafonun üzerindeki bu yazıyı da vatandaş yazmış. Ölüm dört yolu diye. Biz bu ölüm dört yolunu ‘yaşam dört yolu’ olarak değiştirmek istiyoruz. “

Yeni stadyum caddesi hız tutkunlarının mekânı olmuş

Muhtarın konuşmalarından sonra kontrol ettim. Araçların kontrollü hareket etmesi için uyarı amaçlı konulan kırmızı yanıp sönen trafik lambalarının bazısı çalışmıyordu. Ve muhtarın dediği gibi bu sorun sadece Mezopotamya mahallesinde değil bütün mahallelerde var. Mesela en çok şikâyetin geldiği yerlerden biride Fırat mahallesindeki Yeni Stadyum Caddesi. Bu yol hız tutkunlarının adeta mekânı olmuş durumda. Otomobilinden, motosikletine kadar sanki araçların performansı aşırı hız yapılarak bu caddede deneniyor. Caddenin genişliği, güzelliği göz alıcı. Ancak araçların aşırı hız yapmaları yüzünden birçok trafik kazası oluyor ve bazı kazalar ölümle sonuçlanıyor. Yayalar, üst geçitler de olmadığı için karşıdan karşıya geçmeye korkuyor. Cadde çok geniş olduğu için siz karşıya geçene kadar aşırı hızlı gelen araçlar 3-4 saniyede yanı başınızda beliriyor ve araçların çarpmaması için koşmaya başlıyorsunuz. Bundan en fazla etkilenenler ise yaşlılar. Zaman zaman trafik ekipleri kontrol noktaları kuruyor. Ancak bu caydırıcı olamıyor. Yeni Stadyumdan gelirken bu cadde üzerinde mutlaka yeni bir kavşak açılmalı veya belirli yerlere kasisler konulmalı. Umarım yetkililer konuya en kısa sürede eğilir ve Diyarbakır’ın adeta yeni ve parlayan yüzleri olan Kayapınar ve Bağcılar’daki hem can, hem de mal güvenliğini tehdit eden bu soruna çözüm bulur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum