VİDEO - Diyarbakır’da yeni yılın ilk semt pazarında zamlar korkuttu

VİDEO - Diyarbakır’da yeni yılın ilk semt pazarında zamlar korkuttu
Diyarbakır’da Kayapınar bölgesinde kurulan Pazartesi semt pazarında zamlı etiketler, vatandaşın gözünü korkuttu. 2023 yılının ilk pazarında etiketlerdeki fahiş rakamları gören vatandaşların şikâyeti pazarcıların da desteğini aldı.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - 2022’de olduğu gibi 2023 yılında da zamların devam edeceği, ekonomik sorunların bel bükeceği daha ilk günlerden kendini hissettirirken, vatandaşlar, seçim sürecine girerken fiyatların daha da artacağı endişesi yaşıyor. Vatandaşlar, “Asgari ücret belirlendi, henüz cebe inmedi, ancak fahiş zamlar pazara indi” yorumunu yaptı.

Tigris haber, Pazartesi semt pazarında esnaf ve vatandaşın zamlarla ilgili görüşlerini sordu, yanıtlar hiç de iç açıcı olmadı.

‘Asgari ücret, zamlara tavan yaptırdı’

Pazara alışveriş için gelen Hanefi Bozhan isimli vatandaş, “Geçen hafta aldığım sebze ve meyveyi bu hafta alamıyorum. Haftalık pazara 300-400 lira harcıyorum, fileyi dolduramıyorum” dedi.

Pazarcı esnafı olanÖmer Doğru: “Kazancımız yok, masraflarızar, zor karşılıyoruz. Şuan bir tezgâh 300-400 lirayla açılıyor. Kışındaha zor oluyor. Şuan Pazar boş öğlene kadar kimse gelmiyor. Öğleden sonra da esnaf malını bitirme amaçlı satıyor. Yani karın tokluğuna çalışıyoruz. Asgari ücrete zam gelmesiyle birlikte her şey daha çok pahalılaştı. Mesela geçen hafta mandalinayı 8 liraya aldık, bu hafta 12 lira oldu. 4 lira fark var, yani bu sadece mandalina için değil, neredeyse bütün ürünlere zamlar geldi. Eskiden insanlar 100 lirayla Pazar alışverişini yapardı, şuan 500 lirayla bile yapamıyor. Herkes her şeyden kısmış yani” dedi.

Pazarcı esnafıFerhat Ökmen ise şunları aktardı; “Fiyatlar uçmuş. Bir aya kadar daha da yükselecek fiyatlar. Ucuzken kimse almıyordu. 10 lirayken kimse yemiyordu, şuan 20 lira olmuş herkes alıyor.“

pazarkapaks.jpg

‘Alamadığım bir şey olunca göz banyosu yapıp gidiyorum’

Ömer Atalay isimli vatandaşın yorumu ise şöyle; “ Fiyatları Erdoğan’a sormak lazım çünkü başımızda o var. Asgari ücrete zam yaptı, peki ya ondan sonra ne kadar zam geldi. Hayat pahalılığının oranı nedir, yaptığı zammın oranı nedir. Yani insanlarımız nasıl yaşıyor, nasıl yaşamını sürdürüyor. Şu an uçurumun kenarındayız. Şu an asgari ücret sadece günlük yaşantımızda yaptığımız harcamalara yeter. Kira, faturalar, ev alışverişi nasıl olacak. Pazar alışverişi nasıl olacak. Ben pazarı dolaşıyorum alabildiklerimi alıyorum, alamadıklarıma da göz banyosu yapıp gidiyorum. Bürokratları, bakanları asgari ücret alsın bakalım bir ay geçinebiliyor mu?“

Pazarcı Reşat İpek ise;“Yeni yıla zamlarla girdik. Bu sabah sebze meyve haline gittim,Şu an sattığım sebze-meyveyi kilo başı 2-3 lira fiyat artışıyla aldım. Elmayı 8-9 liraya alırken şuan 11 liraya aldık. 7-8 liraya aldığımız mandalinayı halde 11 liraya aldık. Bu böyle giderse asgari ücrete yapılan zammın ne faydası var. Şuan perişanız. Belediye şuan 200 lira yer kirası istiyor bizden. Belediye halkın belediyesi değil mi? Şuan belediye temizlik parası için bizden 200 lira istiyor. Normalde 100 lirayken 200 lira yaptılar, yüzde yüz zam olur mu? Sadece bu değil, hale giriş-çıkış parası 10 liraydı bu sabah 20 lira verdim. Ben de mecburen bunu halka yansıtacağım. Yani ben bunu yapmasam burada duramam ki. Peki, halk ne yapacak? Asgari ücrete yapılan zammın bir faydası kalmadı. Değişen bir şey olmadı yani. Sistem eskisi gibi devam ediyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.