VİDEO - Doğuştan engelli, ama engel tanımıyor

VİDEO - Doğuştan engelli, ama engel tanımıyor
Doğuştan görme engelli doğan Yiğitcan Koç, engelini yetenekleri sayesinde engel olmaktan çıkardı, Kayseri'de yapılan yüzme yarışmasında Türkiye ikincisi oldu.

Özel Haber/ Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulu'nu bitiren Yiğitcan, yazın öğrencilerine ve okul çevresinde bağlama, piyano gibi yetenekleri geliştirme etkinlikleri düzenleyen Halide Edib Adıvar Kız Anadolu Meslek Lisesinin kurslarına katıldı. Halk Eğitim Merkezinden aldıkları öğretici desteğiyle yürütülen bağlama kursunda Yiğitcan'ın notaları çabuk kavraması ve öğrenme konusunda çok istekli olması müzik hocalarının çok dikkatini çekti. Yiğitcan, eğitimini devam ettirmek için Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi'nin sınavlarını kazandı, o kazandığı için babası, ailesi ve öğretmenleri çok mutlu.

Kafasına koyduğu her şeyi engel tanımadan yapmak ve başarmak isteyen ama istemediği bir şeyi de yapmayan bir karaktere sahip olan Yiğitcan, müziği çok seviyor. Çünkü kendini en iyi bunda ifade ettiğine inanıyor. Müzik kursunda birçok kursiyerin kısa sürede çalamadığı 'Haydar Haydar' parçasını Yiğitcan kısa sürede öğrenip, çaldı.

Yiğitcan’ın en çok sevdiği türkü ise; 'Ruhumda bir sızı'

Ali İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunun öğrencisi olan ve yaz aylarında Halide Edip Adıvar Kız Anadolu Lisesi kurslarına katılan Yiğitcan, bu kurslarda yeteneğini ortaya çıkardı ve Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesini kazandı.

mumin-agcakaya-jpg3.jpg

‘Hep destek olduk’

Baba Erkan Koç, oğlunun görme engelli olduğunun farkına vardıklarında burukluk yaşadıklarını, ancak ilerleyen zamanlarda kendilerini toparladıklarını, Yiğitcan’a hep yanında olduklarını hissettirdiklerini belirtti.

Baba Erkan Koç, sonraki aşamaları şöyle anlattı;

“Doktorlar tedavisinin olmadığını, ömür boyu böyle kalacağını söylediler. Hatta görme kaybının daha da artacağını söylediler. Şu an görme kaybı %96. Daha sonra bunun bir engel olmadığını düşündüm. Her zaman oğlumun yanında olduğumu hissettirdim. Her zaman yanında olduğumuzu hissettirdik.

Okula ben veya annesi götürüp getirdi. Sosyal faaliyetlerde yanında olduğumu, diğer insanlar gibi yaşamayı öğrettim. Daha sonra okulda tiyatro kurslarına katıldı. Halk oyunlarına gitti. Yüzmeyi sevdiğini fark edince, yüzme kursuna gönderdim. Yüzme kursunda lisans aldı. Daha sonra Kayseri’de yarışmalara katıldı ve Türkiye ikincisi oldu. İzmir’den Diyarbakır’a geldiğimde okulda görevliyken oğlumun müziğe ilgisinin olduğunu fark ettim. Halide Edip Adıvar Anadolu Kız Meslek Lisesinde Müzik kursu verildiğini öğrendim. Burada bağlama ve piyano dersi aldı. Dört aylık bir kurs süresinden sonra bağlama çalmaya başladı. İhsan Aslan Görme Engelliler Ortaokulunu bitirdi. Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesinin sınavlarına girdi ve kazandı. Her zaman tuttuğunu koparan bir insan oldu.”

Çocuğun yeteneklerini nasıl keşfettiniz, diye soruyoruz babasına şöyle anlatıyor;

Kendisi üç ağbisi de altı yaşındayken sehpaya vurarak çıkardığı sesleri kendisi de vurarak çıkarıyordu. Daha sonra bir şeyi dinlediği zaman hafızasından silinmediğini fark ettim. Duyma yeteneğinin bizden farklı olduğunu fark ettim. Kendisini yönlendirmeye çalıştık. Yiğitcan fazla sıkıntıya gelmeyen bir çocuktur. Kendi istediği zaman bir şeyi hemen yapıyor. İstemediği bir şeyi yapmak istemiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.