VİDEO - Hasarlı Camide ibadet

VİDEO - Hasarlı Camide ibadet
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki 2015 yılında yaşanan çatışmalardan dolayı hasarlı olan camide ibadet devam ediyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesindeki 2015 yılında yaşanan çatışmalardan dolayı hasarlı olan camide ibadet devam ediyor. Caminin çatısındaki taşlar düşerken, yıkılmaya yüz tutan arka duvarının tahtalarla geçici olarak destek verildiği gözlendi. Vakıflar Bölge müdürlüğüne dilekçe verilmesine rağmen duvarının onarılmaması cemaatin tepkisine yol açtı.

1.jpg

2015 yılında Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yaşanan çatışmalardan etkilenen Savaş Mahallesindeki cami yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Tescilli yapı olan Caminin çatısındaki taşlar yerlere düşerken, arka duvarı da çökmek üzere.

2.jpgSur İlçesi Savaş Mahallesi’ndeki Hicri 874 (Miladi 1469) yılında yapılan tarihi Kavası Sağır Cami, yaşanan çatışmalardan nasibini aldı. 4 yıl kapalı kaldıktan sonra ön tarafı onarılarak ibadete açılan Cami’nin damı ve ön duvarı yıkılmaya başladı. Cami cemaati ve imamı, onarım için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurdu. Ancak aradan 1 ay geçmesine rağmen bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine Duvarın yıkılmaması için geçici olarak tahtalarla destek yapıldı. Cemaat biran önce cami duvarının onarılmasını talep etti.

3.jpg

Kavası Cami’nin tarihi

Kavası Camii, Kavas-ı Sağîr mescidi veya Hoca İsmail Kavas Mescidi Diyarbakır Suriçi'nde 1466 tarihinde Hoca Ahmed B. Mehmed adındaki Akkoyunlular okçu birliği komutanı olduğu tahmin edinilen bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Şeyh Mutahhar Camii yakınlarında, aynı adlı mahallede yer alan bu yapı daha çok Kavvas-ı Kebir adıyla da tanınmaktadır. Esasen yapı 2 kısımdan oluşmaktadır. Mescidin bir de Kavvas-ı Sağır diye adlandırılan bir kısmı vardır ki, şu anda mevcut olan mescid de bu kısımdır. Bu yapılara ortak isim olarak Kavas Mescidi denilmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.