VİDEO - Ortadoğu’nun metaforu; Kürt annesini görmesin

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DEM Parti grup önerisi üzerine bir konuşma yaptı. Tanrıkulu, Ortadoğu'da Kürtlerin ağır insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu, İran’da idam edilenlerin yüzde 80’inin Kürt olduğunu söyledi.

TİGRİS HABER - Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de yaptığı konuşmada, Ortadoğu’da yaşadıkları ülkelerde Kürtlerin ağır hak ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Tanrıkulu, şunları söyledi;

Kürtler idam ediliyor

“İnsan hakları ihlalleri ve Demokrasi, hiçbir ülkenin iç meselesi değildir. Hele de bu alanlardaki ihlaller ve sorunlar komşularımızda yaşanıyorsa hiç değildir. Türkiye bu coğrafyada en fazla Kürt yurttaşın yaşadığı ülke ve sınır komşusu ülkelerde de Kürtler yaşıyor. Son bir yılda İran'da 800'e yakın idam gerçekleşmiştir. İdam edilen insanların yüzde 80'inden fazlası; toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılan veya itiraz eden Kürtlerdir. Yanı başımızda gerçekleşen bu ağır insan hakları ihlallerine maalesef Türkiye'de karşı çıkmamıştır, sessiz kalmıştır.”

Irak’ta eve füze atıldı

Irak’ta da Kürtlerin hak ihlali ile karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Tanrıkulu, “Yakın zamanda, Erbil'de, kendi evinde çocuğuyla beraber öldürülen iş insanı var. Devrim Muhafızları tarafından atılan füze ile evi yok edildi; 2 yaşındaki çocuğuyla birlikte katledildi ve kimsenin sesi çıkmadı, bir başsağlığı dileğinde bile bulunulmadı. Bu ihlallere, katliamlara maruz kalan Kürtler olmasaydı; hükümetin, devletin, parlamentonun tavrı böyle mi olurdu?”

Metafor; ‘Kürt annesini görmesin’

“Bu coğrafyada bir metafor vardır: "Kürtler annesini görmesin." Bu metafor on yıllardır uygulanmaktadır ve yaşadığımız da budur.” Diyen Sezgin Tanrıkulu konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Türkiye bu ihlallere neden sessiz kalıyor? Çünkü kendi Kürt meselesini demokrasiyle, adaletle, barışla çözebilmiş olsaydı; bugün İran'da yapılan ağır insan hakları ihlallerine ses çıkartırdı. Suriye'deki, Irak'taki Kürt meselesine de sahip çıkardı.

Bu vizyonda olan devlet adamları yok muydu? Tabii ki vardı. Faili meçhule kurban gittiler. Cumhurbaşkanıydı, halen ölümü şüpheli, vizyonu şuydu: Yanı başımızda, sınır ötesinde yaşayan Kürtlere de bizler sahip çıkalım, demokrasi içerisinde kendi kimlikleriyle yaşasınlar; fakat bunu Türkiye'ye yaptırmadılar.

Adalet ve Kalkınma Partisi de bu vizyona sahip değil ve meselenin çözülmesini istemeyen uluslararası güçlerle de siyasi çıkarları örtüştü. Siyasi çıkarlar nedeniyle geldiğimiz noktada Kürtler sadece Türkiye'de değil; yaşadıkları bütün coğrafyalarda, ağır insan hakları ihlalleriyle ve ölümlerle karşı karşıya kalmaya devam ediyorlar.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.