Ziftle resim çiziyor, atık malzemelerden heykel yapıyor

Ziftle resim çiziyor, atık malzemelerden heykel yapıyor
Mardin'li heykeltraş ve ressam Nurettin Çakmak, evinin alt katında kurduğu atölyede eserlerini hazırlıyor. 23'üncü eserini hazırlıklarını yapan Çakmak, ziftle resim çiziyor, atık malzemelerden heykeller yapıyor.

Serhat Özdemir - Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - 2 çocuk babası Nurettin Çakmak, eşi Agrin Çakmak'ın da desteğiyle "Mardin Sanat Merkezi" adını verdikleri evinin alt katındaki atölyede bugüne kadar 22 eser hazırladı. Bu eserleri özel şirketler ile müze ve kurumlara hediye eden Çakmak, 22'inci eserinde atık metal malzemeler ile Şahmeran heykeli yaptı. Kültürel eserler yapan Nurettin Çakmak, 23'üncü eserinde ise metal atıklar ile Geyik heykeli çalışmasını sürdürüyor.

Çakmak, Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden 2002 yılında mezun oldu. Kendi atölyesinde ressamlık yapan Nurettin Çakmak, 18 yıldır da ziftle resim çizerek, resim sanatında kendine özgü bir tarz oluşturarak, bir ilke imza attı. İlk resim sergisini Mardin’de açan Çakmak, daha sonra İstanbul, İzmir ve Berlin’de toplam 18 sergide, eserlerini sanat severlerle buluşturdu.

mardinli-heykeltras-4.jpeg'Kültürel eserler yapıyorum'

Nurettin Çakmak, yaptığı son eserinde Kürt annelerinin birçoğunun Xezal, yani geyik adını taşıdığını ve bu nedenle bu eseri yapmaya karar verdiğini ifade ederek, "3 yıldır atık malzemelerle metal heykel çalışmaları yapıyorum. 2 ay önce Mardin’de mitolojik değeri yüksek olan Şahmeran heykeli çalışmasını tamamlayarak Haşimoğlu müzesine verdik. Şuanda da geyik çalışmasını yapıyorum. Bu eser ise, yaklaşık bir aya kadar tamamlanacak. Bizim coğrafyamızda geyik çok önemli bir figürdür. Hatta bizim Kürt annelerimizin birçoğunun adı Xezal, yani geyik adıdır. Hem onu anarak hem de onun dağda ki heybetini ön plana çıkarmak için yapmaya karar verdim" diye konuştu.

mardinli-heykeltras-2.jpeg

'Doğaya dikkat çekmek için başladı'

Atık malzemelerin doğaya verdiği zarara dikkat çekmek için Birleşmiş milletler projesiyle ilk adımı attığını ve farkındalık oluşturduğunu dile getiren Nurettin Çakmak, şunları söyledi;

"2009 ve 2010 yıllarında Birleşmiş milletlerden aldığım bir projeyle bu işler başladı. Buradaki temel felsefe doğaya attığımız malzemeler en az 100 yıl içerisinde toprağa dönüşebiliyor. Dolayısıyla atılan bu malzemeler doğaya çok ciddi anlamda zarar veriyor. Bu projeyle atölye ve metal heykel çalışması yaparak, insanlara bunun ne kadar önemli olduğunu anlatıp farkındalık yapmaya çalıştık. Okullarda geri dönüşüm atölyelerinden bu malzemeleri alarak, sanata çeviriyoruz. Kendi atölyemde ise hurdacılardan aldığım malzemelerle eserleri yapıyorum."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.