“12 Şubat'tan beri bir tek ağaç kesilmemiştir”

“12 Şubat'tan beri bir tek ağaç kesilmemiştir”
Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kıyımına ilişkin açıklama yapan Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Sabri Eyigün, Hevsel Bahçeleri'nde 12 Şubat'tan bu yana ağaçların kesilmediğini belirtti.

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, Hevsel Bahçeleri'ndeki doğa katliamına ilişkin Rektörlük Senato Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Sabri Eyigün, Hevsel Bahçeleri'nin bir ormanlık alan değil, nehir yatağı olduğunu sözlerinde ısrar ederek, o bölgenin kuru bir bataklık olduğunu öne sürdü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine resmi olarak gönderdiği raporda, ağaç kıyımlarının sayısının 500 ile 900 arası olduğunu belirten Eyigün, kendilerini, "Belediyenin bize gönderdiği resmi rapora göre bölgeden uzaklaştırılan ağaç sayısının 500 ile 900 arasıdır. O bölgedeki ağaçlar yarım asırlık değildir. Kendiliğinde biten ama bizim arıtma tesisimizin organik yükünden dolayı daha hızlı gelişen ağaçlardır. O alan engebeli ve çukurları fazla olan bir alandır. Çünkü geçmişte oradan kum çıkarılmış ve orada kum eleme ocağı kurulmuştur" dedi.

“Nöbet eylemleri bizi mutlu etti”

Hevsel Bahçeleri ve Kırklar Dağı'nda dikili olan her ağaçların Diyarbakır'ın tarihi olduğunu belirten Eyigün, BDP Gençlik Meclisi'nin Hevsel Bahçeleri'nde doğa katliamına karşı başlattığı nöbet eyleminin kendilerinde mutluluk yarattığını kaydetti. Eyigün, bölgede 12 Şubat gününden bu yana tek bir ağacın kesilmediğini ve kesilmeyeceğini kaydederek, "Eğer tek bir ağaç kesilirse o zaman tüm suçlamaları kabul edeceğiz" dedi.

TOKİ'nin yaptığı açıklamada, Hevsel Bahçeleri'ni kapsayan alanda herhangi bir konut uygulamalarının ve imar planlarının olmadığını savunan Eyigün, "TOKİ'nin Hevsel Bahçeleri'ni kapsayan alanda herhangi bir konut uygulaması veya imar plan çalışması bulunmadığını bildiriyoruz. Valilik ise oranın sit alanı olduğunu açıkladı. Çevre Şehircilik Bakanlığı orasıyla ilgili hiçbir imar projelerinin ve taleplerinin olmadığını söylüyor" diyerek, Hevsel Bahçeleri ile ilgili olarak yapılan haberleri spekülatif olarak değerlendirdi.

Eyigün, rektörlük işbirliği ile yapılan ağaç katliamını gözardı ederek, Diyarbakır'da bir tek ağaca zarar gelmesini istemediklerini belirtti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.