15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda “Kürtçe yaşayın” çağrısı

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda “Kürtçe yaşayın” çağrısı
15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Kürt diline sahip çıkma ve yaşatma çağrısı yapıldı.

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle birçok kurum ve siyasi parti açıklama yayımlayarak, dil bayramını kutlarken, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekildi.

 Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olması için ortak mücadelenin önemine dikkat çekilen açıklamalarda anadilin korunması için yaşamın her alanında etkin kullanımına olan ihtiyaç dile getirildi.

 Kürt Dil Platformu ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Kürt Dil Platformu açıklamasında 15 Mayıs 1932'de Mir Celadet Bedirxan ve arkadaşlarının Şam'da çıkardığı Hawar Dergisi'nin Kürt davasına çok değerli hizmetler sunduğu ve Kürt dili, edebiyatı ve kültürünü geliştirdiğini belirtti.

kurt-dili-bayrami.jpeg

‘Kürt dili hepimizin kimliği, namusu, varlığı…’

 Ana dilin korunması ve kullanımının önemine işaret edilen açıklamada “Ebeveynler, erkekler ve kadınlar Kürt dilini birlikte korumalıdır. Kürt dilinin hepimizin kimliği, namusumuz, varlığımız olduğunu biliyoruz. Kürtçe konusunda bilinçli hareket etmeliyiz. Bu nedenlerle Kürt halkı hayatın her alanında dikkatli, gönüllü ve bilinçli bir şekilde dilini kullanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

 ‘Dilinizde ustalaşın’

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı: “Siyasi çalışmalarda Kürtler toplantılarını Kürtçe yapmalı, etkinliklerde Kürtçe konuşmalı, aydınlarımız Kürtçe yazmalı, sanatçılarımız Kürtçe çalışmalı, düğün ve kutlamalarda halkımız Kürtçe konuşmalı. Kürtçe TV, gazete ve internet siteleri Kürtçe yayınlasın. Dilinizi tüm dini uygulamalarda, türbelerde, camilerde kullanın. Havaalanlarında, otobüslerde, otobüslerde ve minibüslerde, marketlerde ve kafelerde Kürtçe konuşun. Dilinizi akıllıca seçin ve ustalaşın. Kürtçe eğitim dili ve resmi dil olsun.”

 Bilinmeyen dili öğrenin artık

Amed Emek ve Demokrasi Platformu ise 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin yaptığı açıklamada, milyonlarca Kürt’ün dili olan Kürtçenin resmi alanda hiçbir şekilde kullanılmadığına dikkat çekilerek,  “Ne okullarda, ne hastanelerde, ne parlamentoda, ne mahkemede, ne de başka bir yerde. Kullanıldığı yerlerde ‘bilinmeyen dil’ olarak da kullanılmaktadır. Bazı üniversiteler ‘yaşayan diller ve lehçeler’ adı altında faaliyet göstermesine ve okullarda seçmeli dersler olarak sunulmasına rağmen, bu tek başına dili ilerletmek ve yok olmaktan kurtarmak için yeterli değildir” ifadeleri kullanıldı.

 ‘Her toplum resmi dilin yanı sıra kendi dilini kullanmalıdır’

 “Hükümet, halkın konuştuğu tüm dillere erişebilmelidir” açıklamasının devamında şunlar dile getirildi: “Toplum da sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bu sorumluluk: konuşmak, yazmak ve hayatınızda dilinizi kullanmaktır. Her toplum resmi dilin yanı sıra kendi dilini kullanmalıdır. Hükümeti, Türkiye'de Kürtçe ve diğer dillerin kullanımının önündeki tüm engelleri derhal kaldırmaya ve bu dillerin gelişmesi için çalışmaya çağırıyoruz.”

 ‘Anadilde eğitim talebi anayasal güvenceye kavuşturulmalı’

Kürt Dil Bayramı vesilesiyle DBP de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  “Kürt Dil Bayramı’nı karşılarken, anadilinde eğitim talebi başta olmak üzere Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması, kapatılan Kürt kültür ve sanat derneklerinin tekrardan açılması çağrısı yapıyoruz. Anadilde eğitim talebi anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Kürt Dil Bayramı asimilasyon politikalarına karşı bilinçlenme, dil kırım siyasetine karşı direnme, hafızalaştırma anlayışına karşı ise sahiplenme ve mücadeleyi yükseltme günüdür.”

 Kürt dili derneklerinden ortak açıklama

Kürt Araştırmaları Derneği, Zaman Kürtçe Öğrenme Zamanı Derneği, Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Batman Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Birca Belek Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Fırat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.

 ‘Kürtçe yaşayalım’

Açıklamada, Kürtçeye sahip çıkmanın önemine vurgu yapılarak, “Dil bedendir, kültür bedendir, coğrafya bedendir, kendi bedenimize sahip çıkma bilinciyle kırıma ve baskılara karşı sesinizi yükseltelim ve mücadele edelim. Biz kendi dilimize kültürümüze sahip çıkmazsak kimse dilimize, kültürümüze sahip çıkmaz. Bu gün dünden daha örgütlü ve güçlüyüz. Gelin başlayalım. Bir gün değil her anı Kürtçe yaşayalım ta yaşamımız Kürtçe olana kadar. Kürtçe düşünelim, düşlerimizi Kürtçe görelim. Herkes evini Kürtçe okula çevirmeli. Kısaca Kürtçe yaşayalım” ifadeleri kullanıldı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.