2016 SAVAŞ YILIYDI 2017 HUZUR GETİRSİN!

2016 SAVAŞ YILIYDI 2017 HUZUR GETİRSİN!
Yeni yıl barış getirsin!

2016 yılını savaş yılı olarak değerlendiren vatandaşların 2017 yılından beklentileri ise, sadece huzur ve barış ortamının yeniden sağlanması ve eski günlere yeniden dönülmesi.

Diyarbakır’ın Sur ve Yenişehir ilçelerindeki esnafların ve vatandaşların 2016 yılı değerlendirmeleri ve yeni yıldan beklentileri…

 

"2016 bizim için savaş yılıydı"

Sur Balıkçılar esnafı Mehmet Seçkin, "2016 bizim için savaş yılıydı. İnsanlarla konuşulmuyordu, insanların üzerinde sürekli bir sinir, agresiflik hali vardı. Çünkü insanlar evsiz kalmıştı, insanlar sokaklardaydı. İşyerlerimizi açamıyorduk. Bazen gelip işyerlerimizi açıyorduk, sonra hemen evlerimize kaçıyorduk. Korkuyorduk çünkü can güvenliğimiz yoktu. Yani, 2016 yılı bizim için silah sesleri ile geçti. Ama son 4 5 aydır çok şükür yavaş yavaş eski günlerimize dönüyoruz. Yavaş yavaş çünkü bir seferde yıkılmadı ki, bir seferde düzelsin.

"2017'den umudumuz tekrar eski günlerdeki gibi olmaktır"

Allah bizim devletimize, bizim Müslümanlarımıza, bizim insanlarımıza zeval vermesin. En önemli şey budur; biz ölüme, kana karşıyız. Diyarbakır'ın hangi insanına sorarsanız sorun kanı sevmez. Biz istiyoruz güzel güneler, eski günler geri dönsün. Yine mutlu, huzurlu yaşayalım. Siyaset biz vatandaşların işi değildir. Vatandaş oyunu verir, seçtiği vekilleri siyaset yapar. Bizim burada barbarca bir şeyleri elde etmeye çalışmamız doğru olmaz. Önemeli olan bizim Türk Kürt bir arada kardeşçe yaşamamızdır.  2017'den umudumuz tekrar eski günlerdeki gibi olmaktır. 2017;  Irk, din, dil ayırt etmeden tüm insanlarla kardeşçe bir arada yaşayabileceğimiz bir ortam getirsin. Artık çocukların ölmesini istemiyoruz, artık kimse ölmesin! Askerimiz de polisimiz de ölmesin. Onların da geride bıraktıkları yavruları var. Bu çocukların günahı nedir. Bizim temennimiz 2017'nin insanca, kardeşçe, barışça geçmesidir. Bundan öte bir umudumuz, beklentimiz de yoktur."

 

"Sur eski Sur değildir"

Sur Balıkçılar esnafı Hanifi Bahçe, " 2016 iyi bir yıl değildi. Her konuda iyi değildi. İnşallah 2017 iyi bir yıl olur, güzel geçer inşallah. 2017'de barış bekliyoruz, huzur bekliyoruz. Mutluluk bekliyoruz, iş bekliyoruz 2017'den. 2016'da ekonomi hiç iyi değildi, umudumuz 2017'dedir. 2016 herkes için hiç de iyi geçmedi. Bugün hiç bir şey eskisi gibi değil. Mesela Sur boşaldı, belki 30 bin kişi Sur'dan göç etti. Yani, Sur eski Sur değildir. Eskiden kaldırımda yürüyemezdik, şuan ise çarşı boştur. Eskisi gibi kimse Sur'a da gelmiyor. Eskiden yerli turist gelirdi yazları ama bu sene o da yoktu. Yerli de yabancı da turistler eskiden çok gelirdi şimdi ise kimse gelmiyor. İnşallah 2017'de her şey düzelir, umudumuz 2017'dedir. 2017, İnşallah herkes için iyi geçer ve turist dolu bir yıl olur.

 

"Geçen yıl bu zamanlar kapalıydık"

Sur Balıkçılar esnafı Orhan Kaya, " 2016 normal geçti, iyiydi, fena değildi. 2017 inşallah daha iyi olur. Geçen yıl bu zamanlar kapalıydık. İnşallah bu sene iyi geçer, temennimiz bu.

 

"Vatanım huzurlu olsun yeter"

Yenişehir Eski Hal esnafı Seymen Uçar, " 2016 çok kötü geçti. Sur'da evlerimiz vardı, yıkıldı. 2016 piyasalar açısından da çok kötü geçti. Esnaf olarak söylüyorum 2016 bizim için çok kötü geçti.2017'de sadece huzur bekliyorum. Vatanım huzurlu olsun yeterdir bana. Para pul her şey boş, huzur olsun bize yeter."

"Diyarbakır'da hiçbir yıl böyle kötü geçmemiştir"

Özel bir şirkette işçi olarak çalışan Mehmet Yanık, " Benim yaşım 47 bugüne kadar Diyarbakır’ın bu kadar kötü geçtiğini görmedim. Ölüm, kan, gözyaşı... Diyarbakır'da hiçbir yıl böyle kötü geçmemiştir. Tabii ki, biz de herkes gibi barış ve huzur istiyoruz. Başka da bir isteğimiz yoktur. Yani, 2016'da olan şeyleri 2017'de istemiyoruz."

"İnsanların ilaç parasını ödeyecek güçleri yok"

Eczane teknisyeni Ağa Fidan, "2016 çok sıkıntılı geçti. İş alanı için söylersem, işlerimiz çok kötü geçti. İlaç verdiğimiz insanlardan ücret alamıyoruz. İnsanların ilaç parasını ödeyecek güçleri yok. İlaçlar insanlara pahallı geliyor. Öyle insan var, bir mama alacak gücü yok. Bunları görünce ister istemez üzülüyoruz.

"Bölgemizde işsizlik oranı çok yüksek"

Memlekette işsizlik çok, bu durum ister istemez esnafa da yansıyor. Mesela bugün İŞKUR'da bir içi alımı olsa 50 kişilik kadroya 5 bin kişi başvuruyor. Bu da bölgemizdeki işsizlik oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor.

"Devlet teşvik verdiği kimseleri denetlemeli"

2017 için beklentim, bölgeye yatırımların yapılmasıdır. Öyle İŞKUR üzerinden bir vatandaşa iş vermekten bahsetmiyorum. İnsanlara balık yedirtmeyi değil, insanlara Balık tutmasını öğreteceksiniz. Bölgemizde çok geniş piyasalar var. Fabrikalar kurulmalı, insanlara iş öğretilmeli. Bölgemizdeki iş alanlarına yatırım yapılmalı. Evet, devlet teşvik veriyor ama teşvikleri ne kadar denetliyor. Teşvik verilenler işlerini devam ettiriyor mu ettirmiyor mu devletin bunu denetlemesi lazım. Teşvik alanlar yanlarında 10 tane adam istihdam ediyor mu etmiyor mu? Devlet teşvik verdiği kimseleri denetlemeli ki, bakalım teşvikleri alanlar bir kazanç sağlamış mı, gerçekten bir gelişme olmuş mu. Devletten teşvik alanlar aldıkları teşvikin hakkını vermiş mi, devletin bunu çok ciddi bir şekilde denetlemesi lazım.

"Vekiller içerdeyse, vatandaş derdini kime anlatacak?"

Bölgemizde huzur istiyoruz. Bugün bölgede seçilen vekillerin hepsi cezaevinde. Yarın seçim olduğunda yeni seçtiğimiz vekilleri de mi cezaevine atacaklar. Milletvekillerini cezaevine atarak bölgenin sorunları çözülmez ki. Vekiller içerdeyse, vatandaş derdini kime anlatacak? Bölgede bir sürü öğretmen görevden alındı şimdi hepsi görevlerine geri döndü. İyi araştırıp soruşturup ona göre karar verilseydi. İnsanların mağdur edilmemeleri lazımdı.

"İnsanlarımızı birbirine kaynaştırmayı bilmemiz gerek"

Bölgemizde güzel olan olaylar da var kötü olan olaylar da, eksiler de var artılar da. İnsanlarımızı birbirine kaynaştırmayı bilmemiz gerek. İnsanlar arasında ayrımcılık yapılmasın, herkese eşit şekilde davranılsın. 2017'de herkese sağlık, mutluluk diliyorum. Ülkenin huzurlu olmasını istiyorum. Ülkemiz güçlü olsun, insanlarımız evine ekmeğini götürebilsin. Esnaflarımıza 2017 yılı için bol kazançlar dilerim."

“2016 iyi geçmedi”

İnşaat işçisi Enver Erbek, “2016 iyi geçmedi. İş yoktu, çalışamadım, çoluk çocuğuma ekmek götüremedim. 6 çocuğum var 5’i okuyor, biri ise engellidir, evdedir.  Ayda 4 - 5 gün ya çalışıyorum ya çalışmıyorum. Bu parayla nasıl geçinilir bilmiyorum. Diyarbakır’da fabrika yok, bir şey yok; inşaat işi de her zaman olmuyor. Şimdi kıştır, inşaat işi yok. Valla 2017 yılından tek beklentim huzur, barıştır. İşsizlik zaten başımızın her zamanki belasıdır, memlekete huzur gelsin yeter.”

 

“Yeni yıl yeni zam demektir”

Sur’un emektar boyacılarından Ömer …, “ Yeni yıl yeni zam demektir. Hayat pahallılığı, geçim sıkıntısı vs… o nedenle yeni yıldan herhangi bir beklentim yoktur. 2016 hiç iyi geçmedi, hayatımıza hiçbir değişiklik getirmedi. 2017’de de hiçbir farklılık olmayacak.”

“Zamla gelen yenilikten vatandaşa hayır mı gelir”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise, “2016’da ekonomi de siyaset de hukuk da hiç de iyi değildi. Seçtiğimiz insanlar bizi temsil edemiyorsa 2017’den hiç de bir beklentim yok. Yeni yıl daha gelmeden bir ay önce yeni zamların müjdesi geliyor. Zamla gelen yenilikten vatandaşa hayır mı gelir.”

“Acısı alınmış yeni bir yıl olsun 2017”

Büro işçisi Leyla Kürküt, “Sanıyorum ki 2016 kimse için huzurlu geçmedi. Sanki 2016’nın diğer bir ismi ‘’kötü yıl’’mış gibi geliyor insana. 90’lara ve 80’lere geri dönüş! O yüzden alışılmış kötü bir tadı vardı. Sanki koca bir mutfakta her on yılda bir çıkan kötü bir yemek yeniden yapılıyor ve zorla tattırılıyor. Tarih işte tekerrürden, acıdan ibaret. Herkes ne yaşadığını biliyor sanırım ve bence hep bir ağızdan bu yılın berbat bir yıl olduğu söylenebilir. Tek beklentim acısı alınmış yeni bir yıl olsun 2017. 

Ali Abbas YILMAZ / Özel haber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.