3 günde bin başvuru

3 günde bin başvuru
Sur’daki ‘Acele Kamulaştırma’ Danıştay’da

Sur’da yaşayan vatandaşlar ’Acele Kamulaştırma’ kararına karşı iptal davası açmak için harekete geçti. Vatandaşlar, kararın iptali için 3 günde bin imza topladı.

Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi, Diyarbakır Barosu, İHD ve Mezopotamya Hukukçular Derneği, Sur için alınan ‘Acele Kamulaştırılma’ kararına karşı, vatandaşın açmak istediği iptal davalarına ilişkin hukuki yardımda bulunmak için Ulu cami yanında hukuki yardım bürosu açtı. Ailelere ücretsiz hukuki destekte bulunan Mezopotamya Hukukçular Derneği Eş Başkanı Emrullah Akyürek, “3 günde büromuza yapılan başvuru sayısı bine yaklaştı. Vatandaşların Danıştay’a yapacakları iptal başvurusu için hukuki yardımda bulunacağız. Ve yasa çıkmadan önce vatandaşların iptal taleplerini topluca değerlendirerek Danıştay 6. Dairesine taşıyacağız” dedi.

Önceki gün öğleden sonra açılan hukuki yardım bürosuna bir günde yüzlerce başvuru yapıldı. 3 günde bin’e yakın başvurunun yapıldığı hukuki yardım bürosu mesai saatleri içinde vatandaşa hizmet verecek.

 

‘VATANDAŞLAR ADINA İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ’

Hukuki yardım bürosundaki avukatlardan Harun Şahin, “Devlet’ Acele Kamulaştırma’ kararı aldı. Alınan ‘Acele Kamulaştırma’ kararından sonra idarenin her türlü eylem ve etkinliklerine karşı yargı yolu açık olduğu için yürütmenin iptali için dava açılacak. Bu konuda dava açmak isteyen ama dava açama konusunda hukuki yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara hukuki yardım hizmeti veriyoruz. Bize başvuruda bulunan vatandaşlara kamulaştırma kararının iptalini isteyip istemediklerini soruyoruz. Vatandaşlara soruyoruz, ‘malınızı devlete vermek istiyor musunuz?’ onlar da hayır diyorlarsa, biz onların başvurularını alıyoruz ve sonrasında bu vatandaşlar adına iptal davası açacağız.

 

‘VATANDAŞLARA, DAVA AÇTIKLARI İÇİN HERHANGİ BİR EKONOMİK KÜLFET SÖZ KONUSU OLMAYACAK’

Biz bu hizmeti Diyarbakır Barosu bünyesinde yürüteceğiz. Bilindiği gibi bu konuda baroda komisyonlar kuruluyor ve bu komisyonlarda avukatlar gönüllü olarak görev yapacaklar. Vatandaşların başvurularını adli yardım talebiyle birlikte açacağız, çünkü Sur’da büyük bir mağduriyet yaşayan vatandaşların ekonomik güçleri dava açmaya yeterli değil. Dolayısıyla vatandaşlara, dava açtıkları için herhangi bir ekonomik külfet söz konusu olmayacak. Sadece, diyelim ki 100 kişiyle topluca notere gidilecek ve vekâlet için cüzi miktarda bir para ödeyecekler. Bizim sunduğumuz hukuki yardım için vatandaşlar herhangi bir ücret ödemeyecekler.

 

‘HÜKÜMET DANIŞTAY’DA YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA İLİŞKİN ALINACAK KARARLARIN ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞIYOR’

Mezopotamya Hukukçular Derneği Eş Başkanı Emrullah Akyürek ise, “7 bin yıllık Diyarbakır şehrini insansızlaştırma politikası. Sur, öncelikle riskli alan ilan edildi arkasından da ‘Acele Kamulaştırma’ yöntemiyle kamulaştırılma işlemine başlandı. Bun ilişkin olarak dava yolu sadece idare mahkemesi üzerinden Danıştay 6. Dairesine başvuru yapılabilir. Bu başvuruya karşı da hükümet torba yasa adı altında bir yasayı şuan bütçe plan komisyonundan geçirmiş ve meclise sunmuş durumda. Burada ‘Acele Kamulaştırma ‘ kararının iptaline yönelik açılacak davalarda yürütmenin durdurulmasının verilemeyeceğine dair bir düzenleme yapmış. Bunun meali şu; Sur’da bizim Danıştay’a yapacağımız başvurularda yürütmenin durdurulması kararını alamayacağız. Hükümet Danıştay’da yürütmenin durdurulmasına ilişkin alınacak kararların önünü kesmeye çalışıyor. Biz Danıştay’a açtığımız iptal kararını kazansak dahi, kazanıncaya kadarki geçen süreç içerisinde hükümeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden yapmış olacağı bütün kamulaştırma işlemleri hâlihazırda yasaya uygun olmuş olacak. Doğrusunu söylemek gerekirse hükümet Ali Cengiz oyunlarıyla, tamamen hukuka aykırı, insansızlaştırma eksenli, bir şehri sakinlerinden tamamen koparmaya yönelik adımını hukuki manevralarla, iktidardaki çoğunluğunu da kullanarak bir şekliyle tamamen elemine etmeye çalışıyor. 

 

 

‘HUKUKİ YARDIM BÜROMUZA YAPILAN BAŞVURU SAYISI 400’ÜN ÜZERİNDEDİR’

Biz, Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi, Diyarbakır Barosu, İHD ve Mezopotamya Hukukçular Derneği olarak, Ulu Cami’nin hemen yanında DİSKİ’nin su tahsilâtı yapmış olduğu yeri vatandaşlara Hukuki Yardım Bürosu olarak açmış bulunuyoruz. Büromuzun henüz bir tabelası bile yok çünkü iki üç günlük bir zamanımız var ve bu iki üç gün içinde yasa henüz meclisten geçmeden önce vatandaşlarımızın ‘Acele Kamulaştırma’ kararına karşı Danıştay’a yapacakları iptal başvurusu için vatandaşlara hukuki yardımda bulunacağız. Ve yasa çıkmadan önce büromuza başvuruda bulunan vatandaşların iptal taleplerini topluca değerlendirerek Danıştay 6. Dairesine yürütmenin durdurulması talepli başvurusunda bulunacağız. Başvuruda bulunan vatandaşlarımızın sayısı ne kadar çok olursa alınan iptal kararının etkisi de o ölçüde caydırıcı olacaktır kanaatindeyiz. Salı günü öğleden sonra Hukuki Yardım Büromuza yapılan başvuru sayısı bine yakındır” dedi.

 

 

‘CUMA GÜNÜ DANIŞTAY’A İPTAL İSTEMİYLE DAVAYI AÇACAĞIZ’

Vatandaşlarımız, Sur’daki  ‘Acil Kamulaştırma’ kararının iptali için Danıştay’a yürütmenin durdurulmasına ilişkin yapacakları başvuru konusunda Hukuki yardım Büromuza başvurabilirler.  Cuma günü bize başvuruda bulunan vatandaşlar adına Danıştay’a İptal istemiyle davayı açacağız. Bugüne kadar zaten yürütmenin durdurulması talebiyle, TMMOB, Baro ve bireysel olarak avukatlar tarafından 15’e yakın dava açıldı. 

 

Ali Abbas YILMAZ / ÖZEL

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.