6 ayda 247 milyon 998 bin dolarlık domates ihracatı

6 ayda 247 milyon 998 bin dolarlık domates ihracatı
Türkiye'den bu yılın ocak-haziran döneminde yapılan domates ihracatı 247 milyon 998 bin dolar oldu.

TİGRİS HABER - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, geçen yıl 54 ülkeye 363 milyon 290 bin dolarlık domates ihraç edildi. Geçen yılın ocak-haziran döneminde 328 bin 334 ton domates ihracatı karşılığında 216 milyon 380 bin dolar elde edilirken bu yılın aynı döneminde 51 ülkeye 287 bin 439 ton ürün karşılığında 247 milyon 998 bin dolarlık domates satıldı. En çok domates ihracatı yapılan ülkelerin başında Romanya yer aldı.

Ukrayna ikinci sırada

Türkiye, Romanya'ya bu yılın ilk yarısında 44 milyon 619 bin dolarlık domates ihracatı gerçekleştirdi. Romanya'yı 34 milyon 652 bin dolarla Ukrayna ve 24 milyon 523 bin dolarla Almanya izledi. Rusya ise 20 milyon 777 bin dolarla yılın ilk yarısında yapılan ihracat sıralamasında 6. sırada yer aldı.

‘Yeni pazarlar bize daha çok imkan sunuyor’

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı (SERA-BİR) Müslüm Yanmaz, dünya genelinde etkisini gösteren ekonomik krize ve savaşlara rağmen domates ihracat gelirinde yılın ilk yarısında yaşanan artışın sevindirici olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracatta pazar ağını geliştirdiğini ve ihracat yaptığı ülkelerin sayısını artırdığını belirten Yanmaz, şöyle konuştu: “Geçmiş dönemlerdeki domates başta olmak üzere sebze ve meyvedeki ihracat rakamlarına baktığımız zaman Rusya hep ilk sıralarda yer alırdı. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası yeni pazarlara açılmamız, ihracat yaptığımız ülke destinasyonlarını da değiştirdi. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Körfez ve Orta Doğu ülkelerine de ihracat şansımız oldu.
domates.jpg
İsrail'e geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta kilogram bazında yüzde 700'lük bir artış yaşanmış, Almanya, Polonya ve Hollanda'ya da 2021 yılının ilk altı ayına oranla kilogram bazında yüzde 50, fiyat bazında yüzde 100'e yakın artışlar meydana gelmiştir. Yılın ilk altı ayında, uzun yıllar ihracatta birinci sırada olan Rusya'nın 6. sıraya gerilemiş olması aslında yeni ihracat pazarlarındaki başarımızın da bir göstergesidir. Yeni pazarlar ihracat beklentilerimizi karşılamakta olup bize daha çok imkan sunmaktadır.”

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.