90 milyonu sıfırlayacak proje ödenek bekliyor

90 milyonu sıfırlayacak proje ödenek bekliyor
Diyarbakır’da DSİ’nin hazırladığı GES Projesi ödenek yetersizliği nedeniyle başlatılamıyor. Proje ile 4 ilçede 4 bin çiftçi, 90 milyon liralık enerji maliyetinden kurtulacak. Maliyet sıfırlanacak.

Haber - Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Devlet Su İşleri 10’uncu Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesi ödeneksizliğe takıldı. Diyarbakır Kralkızı-Dicle P2, P5 ve P7 pompaj sulama tesislerinin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiği projede, GES’in yeri, kapasitesi ve yaklaşık maliyeti belirlendi ama gerekli ödenek bulunamadı.

Bakanlık: Ödenek yok

27 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı’na dilekçe ile başvuran Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, projenin başlatılmasını talep etti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile 9 Ağustos’ta gönderdiği yanıtta, projenin teknik detaylarının tamamlandığını, ödenek temin edilmesi durumunda başlanacağını bildirdi.

4 ilçede 90 milyonluk maliyet sıfırlanacak

Tigris Haber’e konuşan Süleyman İskenderoğlu, projenin Eğil, Ergani, Yenişehir ve Kayapınar’da 4 bin çiftçiyi 90 milyon liralık enerji maliyetinden kurtaracağını söyledi. 4 ilçedeki 150 bin dönüm arazide enerji maliyetinin sıfırlanacağını belirten İskenderoğlu, “2022 yılı sulama sezonunda P - 2 ana kanal sulama ücreti pamukta 750 TL, mısırda 950 TL, Buğday 300 TL. Devegeçidi Barajı sulamasında, pamuk 320 TL, Mısır 400 TL, Buğday 150 TL. 26 megabaytlık GES’in bitmesi durumunda, çiftçilerimiz sadece su kullanım bedelini çok cüzi bir miktar ödeyecekler. Yaz aylarında gündüz çiftçi ve üreticilerimize bedava elektrik verilecektir. Kış aylarında ülke ekonomimize ciddi anlamda katkı sunacaktır” dedi.

Çağrıda bulundu

GES ile üretim maliyetinin düşeceğine, buğday, pamuk, mısır, hububat ve yağlı tohumlar gibi stratejik bitkilerin çoğalacağına işaret eden Süleyman İskenderoğlu, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirisci’ye Diyarbakır Valimiz Sayın Ali İhsan Su ve AK Parti vekillerimize çağrıda bulunuyorum. Bu projenin hayata geçmesi için destek olsunlar. Projenin ödeneğinin bir an önce çıkması için gerekli desteği sunsunlar.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.