ABD, Alaska’da uçan 'tanımlanamayan’ uçan cismi düşürdü

ABD, Alaska’da uçan 'tanımlanamayan’ uçan cismi düşürdü
ABD bir kez daha hava sahası üzerinde uçan bir hava cismini savaş uçaklarıyla vurup düşürdü. Beyaz Saray 'tanımlanamayan cismin' kime ait olduğunun henüz belli olmadığını duyurdu.

TİGRİS HABER - ABD'nin hava sahası içinde Çin'e ait bir "casus balonu"nu düşürdüğünü açıklamasının ardından yine ABD eyaleti Alaska üzerinde uçan bir "tanımlanamayan cismin" ordu tarafından vurularak düşürüldüi

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın cuma günü Alaska üzerinde yüksek irtifada uçan tanımlanamayan cismin savaş uçaklarıyla vurulup düşürülmesi emrini verdiğini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby insansız hava aracının "küçük bir otomobil büyüklüğünde" olduğunu ve sivil havacılığa tehdit oluşturduğunu söyledi. Kirby cismin menşei ya da amacının bilinmediğini de ekledi.

‘Cismin kime ait olduğunu bilmiyoruz’

Kirby Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada bir F22 savaş uçağından yollanan füzeyle vurulan cismin enkazının geçen cumartesi Güney Karolayna kıyılarına düşen balonun enkazından çok daha küçük olduğunu belirtti ve cismin düşürüldüğü sırada Beaufort Denizi üzerinde olduğunu ve yaklaşık 64 km hızla Kuzey Kutbu'na doğru ilerlediğini söyledi.

Kirby "Cismin kime ait olduğunu, bir devlete mi yoksa bir şirkete mi ait olduğunu bilmiyoruz" ifadelerini kullandı. Hava cisminin ilk kez perşembe günü fark edildiği de açıklandı.

ABC News'e göre, nesnenin itici gücü yok gibi gözüküyordu. Ağın küresel ilişkiler baş muhabiri Martha Raddatz, adı açıklanmayan bir ABD yetkilisine atıfta bulunarak, "silindirik ve gümüşi gri" olduğunu ve "havada süzülüyor gibi göründüğünü" duyurdu.

Çin balonu ABD tarafından vurulmuştu

ABD Savunma Bakanlığı, 3 Şubat'ta Çin’e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde uçuş yaptığı ve Montana eyaletinde aralarında nükleer başlık ve uzun menzilli füze depolarının olduğu bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiğinin tespit edildiğini bildirmişti. Çin, balonun ülkeye ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteorolojik araştırma için kullanıldığını, kontrol kabiliyeti sınırlı olduğundan rüzgarlarla sürüklenerek yanlışlıkla ABD hava sahasına girdiğini ileri sürmüştü. Çin'in açıklaması Washington'ı tatmin etmemiş, balon, 4 Şubat'ta, Başkan Joe Biden'ın emriyle, Atlantik Okyanusu üzerine çıktığında, ABD kara sularında Amerikan ordusuna ait savaş uçağı tarafından vurularak düşürülmüştü. Pekin yönetimi, "Sivil insansız hava aracına güç kullanarak müdahale ettiği" gerekçesiyle ABD'yi protesto etmişti. ABD hava sahasında balon tespit edilmesi üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Pekin ziyaretini ertelemişti. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.