ABD devrede: Borç alıp maaşları ödeyecekler

ABD devrede: Borç alıp maaşları ödeyecekler
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanının ABD Başkanı Joe Biden'a "Irak modeli çökebilir" mektubunun ardından ABD'nin devreye girdiği, Bağdat'ın borç para vereceği öğrenildi.

TİGRİS HABER - Irak Kürdistan Bölgesi hükümeti aylardır Bağdat'tan ayrılan bütçeyi alamadığından maaşları ödeyemiyor. Irak modelinin çökebileceği tartışmaları yaşanırken ABD'nin devreye girdiği, ancak Bağdat'ın yine ayrılan bütçeden değil, Irak Kürdistan Bölgesine borç para vermeyi kabul ettiği açıklandı.

Bölgede Peşmerge ve memurların aylardır maaşlarını alamadığı ve rahatsızlığın üst seviyede olduğu belirtiliyor.

Bağdat'ı "kötü niyetli" olarak nitlendiren IKBY yetkilileri, aylardır maaşları ödeyemez hale geldi.

14 Eylül günü Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşen IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, bütçe sorununu yeniden değerlendirdi.

Görüşme sonrası Bağdat'ın bölgede maaşların ödenmesi için iki öneri sunduğunu ifade Başbakan Mesrur Barzani, "biri kısa, diğer uzun vadeli iki öneri var" dedi. Uzun vadeli önerilerinin bazı yasaları çıkarılması ve kanunların düzeltilmesi olduğunu söyleyen Barzani, bunlar üzerinde çalışacağız dedi.

Irak Kürdistanı Hükümet Sözcüsü Pêşewa Horamanî ise 4 Eylül'de Bağdat'ın bütçeden bir ödeme yaptığını ama memur maaşlarına yetmediğini, müzakerelerin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı.

Irak Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Bağdat Hükümeti, Eylül ayından itibaren IKBY’ye 3 aylık memur ve emekli maaşını 'borç' olarak verecek.

Irak Maliye Maliye Bakanlığı, üç devlet bankasından alıp IKBY’ye borç olarak tahsis ettiği 2 trilyon 100 milyon dinardan Eylül, Ekim ve Aralık ayları için her ay 700 milyar dinar gönderecek.

Maliye Bakanlığı ödenecek borç paranın Irak Kürdistan Bölgesinin 2023 bütçesindeki payından düşürüleceğini de açıkladı.

Bağdat Hükümeti, 2023 yılı IKYB bütçesi yetersiz kalması halinde, ödenen bu parayı 2024 bütçesinden de kesebileceğini açıkladı.

Bu arada Irak Hükümeti IKBY Mali Denetleme Kurumu da, 30 gün içerisinde IKBY’deki memur, sosyal yardım ve emekli maaşı alan vatandaşların gerçek sayısını ve maaş miktarını inceleyerek Maliye Bakanlığına teslim edecek. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.