ABD ve Almanya'dan, Erdoğan'ın AB’ye giriş şartına olumsuz yanıt

ABD ve Almanya'dan, Erdoğan'ın AB’ye giriş şartına olumsuz yanıt
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin AB üyeliğine kabul edilmesine ABD ve Almanya'dan yanıt. Almanya Başbakanı konuların birbiriyle bağlantılı olmadığını söyledi. Beyaz Saray ise "AB ve Türkiye arasındaki bir mesele" dedi.

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine kabul edilmesine ABD ve Almanya'dan gecikmeden yanıt geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada bu tartışmanın AB ve Türkiye arasındaki bir mesele olduğunun altı çizilirken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz Türkiye'nin AB üyeliği hedefiyle İsveç'in NATO'ya katılmasının "birbiriyle bağlantılı olmadığını" söyledi.

Erdoğan son olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, Üçlü Mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır. Biz, bize verilen ve altına imza atılan tüm sözlerin tutulmasını istiyoruz. Tehditlerin arttığı bir dönemde müttefiklerimizle birlikte Vilnius'ta ittifaka verdiğimiz önemi teyit edeceğiz. Bu vesileyle bir gerçeğin altını çiziyoruz, NATO üyesi ülkelerin tamamına yakını Avrupa Birliği üyesidir. Türkiye'yi 50 yılı aşkın bir zamandır Avrupa Birliği kapısında bekleten ülkelere sesleniyorum, önce gelin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, biz de Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım" ifadelerini kullanmıştı.

‘Odak noktamız NATO’ya katılmaya hazır olan İsveç’

Beyaz Saray'dan bugün yapılan açıklamada ABD'nin Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik hedeflerini "her zaman desteklediği ve desteklemeye devam ettiği" belirtildi. Ancak bu görüşmelerin Türkiye ile AB üyeleri arasında bir mesele olduğunu vurgulayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, "Odak noktamız NATO İttifakına katılmaya hazır olan İsveç" dedi.

‘İsveç, NATO üyeliğinin tüm şartlarını yerine getiriyor’

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında Berlin'de gazetecilere verdiği demeçte iki konunun birbiriyle bağlantılı olmadığını söyledi. Scholz, "İsveç, NATO üyeliğinin tüm şartlarını yerine getiriyor. Diğer soru, onunla bağlantılı olmayan bir soru ve bu yüzden bağlantılı bir mesele olarak görülmesi gerektiğini düşünmüyorum" dedi.

Scholz Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile ortak basın toplantısında da Erdoğan'ın açıklamalarına değinerek "Finlandiya'nın çoktan üye olmasından memnuniyet duyuyorum ve İsveç'i de yakında NATO üyesi yapabileceğimizi umuyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından, bunun yakın gelecekte onun perspektifinden de düşünülebilir bir karar olduğuna dair olumlu bir mesaj alıyorum" ifadesini kullandı. Alman Başbakan, Avrupa Birliği'nin son zirvesinde AB Komisyonu'ndan, ilişkilerin durumu ve AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini yeniden nasıl geliştirip ilerletebileceği konusunda üye ülkelere rapor sunmasını istendiğini de hatırlattı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.