Ağaç kıyımı yapan DÜ'ye hafriyat cezası

Ağaç kıyımı yapan DÜ'ye hafriyat cezası
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından tarihi Hevsel Bahçeleri'nde ağaç kıyımı yapan Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'ne 9 bin 660 TL hafriyat para cezası kesti.

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Dicle Nehri kıyısında bulunan tarihi Hevsel Bahçeleri'nde bulunan binlerce ağacın Diyarbakır Orman İşletmesi Müdürlüğü'nün izni ile kesilmesine neden olan Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'ne 9 bin 660 TL "hafriyat" cezası kesti. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Tuna adına kesilen cezaya konu olayın Dicle Üniversitesi alanı içerisinde yaşandığı, suçun ise 5326 Sayılı Kanunun 47/4 Maddesi gereğince "Belediye'nin belirlediği alanın dışına izinsiz olarak hafriyat dökmek" olduğu belirtildi.

“Atık suyu Hevsel Bahçelerine deşarj ediyor”

Konu ile ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şahin Elkaan imzalı iki tebligatı birer gün arayı Dicle Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderdi. Ağaç kesimine de dikkat çekilirken ilk tebligatta, "14 02 2014 tarihinde yapılan çevresel denetimlerde Dicle Üniversitesi ile Dicle Nehri arasında kalan Üniversite Köprüsü'nün sağ kısmında kalan mülkiyeti Dicle Üniversitesi'ne ait olan arazide Dicle Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ağaç kesimi yapıldığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine ağaç kesimine gerekçe gösterilen alanın bataklık haline gelmesi konusunda ekte yer alan fotoğraflarda da görüldüğü üzere Dicle üniversitesine ait atıksular olduğu ve söz konusu alana bu atık suyun Dicle Üniversitesi'ne ait atık sular olduğu ve söz konusu alana bu atık suyun Dicle Üniversitesi tarafından deşarj edildiği tespit edilmiştir. Konu ile ilgili 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca gerekli yasal işlemlerin İl Müdürlüğünüzce yapılması ve Daire Başkanlığımıza bilgi verilmesi rica olunur" ifadelerine yer verildi.

“Kesilen ağaç ederi 37 bin 620 TL”

İkinci tebligatta ise "Daire Başkanlığımıza bağlı Çevre Kontrol ve Denetim Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 14.02.2014 tarihinde yapılan çevresel denetimlerde üniversiteniz ile Dicle Nehri arasında Dicle Üniversitesi Köprüsü'nün sağ kısmında kalan mülkiyeti üniversitenize ait olan ve deşarj edilen atıksular nedeniyle bataklık haline gelen arazide üniversite rektörlüğünüz tarafından 990 adeta ağacın kesiminin yapıldığı, inşaat ve yıkıntı atıklarının döküldüğü tespit edilmiştir" denilirken, Ziraat Mühendisliği ve Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan tespite göre toplamda 26 Çınar, 627 Söğüt, 128 İğde ve 209 Kavak ağacının kesildiği kesilen ağaçların toplam ederinin ise 37 bin 620 TL olduğunun altı çizildi.

Hafriyat ile ilgili cezai yaptırım uygulayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, ağaç kıyımı ile ilgili kesim işlemi yapan kişi ve kesim işlemi yapan kurum hakkında tutanak tutuğu, fakat henüz cezai yaptırım uygulamadığı görüldü. 

agac-kiyimi-yapan-duye-harfiyat-cezasi---(1).jpg

agac-kiyimi-yapan-duye-harfiyat-cezasi---(2).jpg

agac-kiyimi-yapan-duye-harfiyat-cezasi---(3).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.