Aguilar: Bolivya'da 36 halk 36 özerklik biçimi yaşıyor

Aguilar: Bolivya'da 36 halk 36 özerklik biçimi yaşıyor
Latin Amerika'nın sömürgeciliği en derin yaşamış ülkelerinden olan Bolivya'dan "Halkların ortak mücadelesine" destek vermek için Diyarbakır Newrozu'na gelen MAS Grup Başkanı Flora Aguilar, ülkede 36 ayrı kimliğe sahip halkların eşitliğini esas aldıklarını

DİYARBAKIR -Latin Amerika'nın sömürgeciliğin ağır koşullarını yaşayan ve buna rağmen en güçlü mücadeleyi veren ülkelerinden Bolivya'dan Diyarbakır Newrozu'na davetli olarak gelen parlamenterler heyeti "Halkları direnişinin dayanışmasına" en önemli örneklerden biri. 200 yılı aşkın süredir bağısızlığını ilan etmesine rağmen bir türlüğü sömürgecilikten kurtulamayan Bolivya'da yaşayan 36 halk 2005 yılında iktidara gelerek ilk defa yerli bir başkan seçti. Efsana devrimci Ernesto Che Guvera'nın mücadelesini verirken dağlarında yaşamını yitirdiği ülkenin başkanı Sosyalist İlerleme Partisi'nden çiftçi hareketinin Aymara asıllı lideri Juan Evo Morales. Bolivya'da 18 Aralık 2005'te yapılan seçimlerle yüzde 53 oranında halk desteğiyle iktidara gelen partiyle birlikte, ülkede yaşayan tüm halkların haklarını güvenceye alan bir anayasa hazırlandı ve eyalet ve bölge düzeyinde özerklikler ilan edildi. 


'Tek bir ağızdan aynı taleplerin dile gelmesi güzeldi'

MAS Grup Başkanı Flora Aguilar, Bolivyalı Parlamenterler Robberto Rajas, Demetrio Garcia, Diyarbakır'da Newroz coşkusunun ardından, Kürtlerin mücadelesini gözlemlemek hem de yaşadıkları deneyimleri paylaşmak için geldiklerini söyledi. 

MAS Grup Başkanı Flora Aguilar, "Kalabalık bizim gibi küçük ülkeler için çok büyük bir kalabalıktı. Herkesin tek bir ağızdan aynı talepleri dile getirmesi, dikkatimizi çeken temel konuların başında geliyor" dedi. Aguilar, Türkiye iktidarının her türlü Kürt mücadelesini yoldan çıkarmak, yozlaştırmak ve bozmak için yaptığı girişimlere karşı bu mücadelenin halkla birlikte örgütlü bir tarzda verilmesinin kendilerinin sömürgeciliğe ve emperyalist güçlere karşı, verdiği mücadeleyle çok benzer olduğunu ifade etti.

 Dicle Müftüoğlu

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.