AİHM, N.Ç davasında Türkiye’yi mahkum etti

AİHM, N.Ç davasında Türkiye’yi mahkum etti
AİHM, cinsel istismara maruz kalmış çocuğun, yetkililerce gerekli şekilde korunmadığına ve haklarının ihlal edildiğine karar verdi; toplam 28 bin Euro tazminata hükmetti.

TİGRİS HABER - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), çocuk istismarı davasıyla ilgili başvuruyu bugün sonuçlandırdı. AİHM, başvurucuya 25 bin Euro manevi tazminat ile 3 bin Euro mahkeme masrafı ödenmesine hükmetti. Bianet.org’da yer alan habere göre, kararda, çocuğun yargılama boyunca sanıklardan korunmadığı ve buna dair destekten yoksun kaldığı, tekrarlayan tıbbi muayenelerin yapıldığı, duruşmaların sakin ve güvenli ortamdan uzak olduğu, davanın uzun sürmüş olduğu ve hatta iki sanığın bu süreçte zamanaşımından yararlanmış olduğu ifade edildi.

AİHM, yetkililerin, cinsel istismara maruz kalmış çocuğun korunması görevini tutarlılıkla yerine getiremediğine dikkat çekti.

Mahkeme “rızası var” iddiasında bulunmuştu

Mardin'de 2002 yılında 12 yaşındaki çocuğun 24 kişinin tecavüzüne uğraması nedeniyle açılan ve 10 yılda yerel mahkemenin verdiği kararı, Yargıtay kısmi olarak bozmuş, dava yeniden görülmeye başlanmıştı.

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlayan davada, tecavüz ve para karşılığı fuhuş yaptırmaktan yargılanan beşi tutuklu 25 sanığa 5 ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Mahkeme, cezaların “çocuğun rızası olduğu gerekçesiyle” alt sınırdan verilmesine hükmetmişti.

“Çocuğa psikolog gibi bir destek sağlanmadı”

AİHM dosyayı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin işkence ve kötü muamele yasağının düzenlendiği 3. Maddesi ile özel ve aile hayatına saygının düzenlendiği 8. Maddesinin ihlali üzerinden değerlendirdi. Kararını bugün açıkladı ve dava boyunca süregelen ihlalleri sıraladı.

Kararda, soruşturmanın başlamasının ardından ifade süreçlerinde veya mahkemede çocuğa, psikolog ya da benzeri bir destek görevlisi verilmediği belirtildi. Bu sebeple AİHM, çocuğun yargılama boyunca uygun şekilde korunmadığına hükmetti.

“Duruşmalarda saldırganlarla yüz yüze bırakıldı”

Duruşmalarda mağdur çocuk ile sanıkların karşı karşıya gelmemesi için dahi önlem alınmadığına dikkat çekildi:

“26 Haziran 2003’e kadarki duruşmalarda çocuk, kendisine saldırıda bulunanlarla karşılıklı oturmak ve maruz kaldığı saldırıları anlatmak zorunda bırakıldı. 15 yaşından küçük bir çocuğun maruz kaldığı saldırıyla ilgili dosyada yetkililer, çocuğun korunmasında başarısız oldu. Gizlilik kararı da konulmayan bu duruşmalar çocuk için fazlasıyla travmatikti.”

AİHM, bu yargı süreçlerinin çocuğun kişisel saygınlığı açısından olumsuz etkileri olduğunu, bir cinsel istismar mağduruna daha da fazla rahatsızlık verdiğini ifade etti. Ve bu duruşmaların, sanıkların adil yargılanma hakkıyla açıklanamayacağına hükmetti.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.