AK Parti’den Erdoğan açıklaması: Önünde hiçbir engel yok

AK Parti’den Erdoğan açıklaması: Önünde hiçbir engel yok
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ilgili Altılı Masa'nın açıklamasına AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik "Tartışma konusu yapıldığı zemin hukuk değil, geçmişte gördüğümüz gibi hukuksuz yollarla siyasete yön verme arayışlarıdır" yanıtını verdi.

TİGRİS HABER - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Altılı Masa’nın Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday alamayacağına ilişkin açıklamasıyla ilgili konuştu.

Çelik, Altılı Masa’nın yarışmaktan korktuğunu belirterek “Cumhurbaşkanımız bu seçimlerde yeniden adaydır” dedi.

Erdoğan’ın yeniden adaylığı önünde hiçbir engel olmadığını belirten Çelik, bunun bir tartışma konusu olamayacağını söyledi. Çelik, özetle şunları kaydetti:

“(Altılı Masa) Dün yaptıkları toplantıda, 'TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe Sayın Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir.' demişler. Böylece altılı masanın gizli ortağının Sabih Kanadoğlu zihniyeti olduğu ortaya çıkmıştır.

Aylarca toplantı yapıp ulaştıkları sonuç, en ilkel vesayet arayışı olmuştur. Bunca toplantıdan sonra altılı masa, hukuku siyasallaştırarak siyasete yön vermeye çalışan vesayet durağına park etmiştir.

Tüm vesayet teşebbüsleri cevabını sandıkta alacaktır. Cumhurbaşkanımızla serbest bir demokratik seçimde yarışmaktan korkanlar yine Cumhurbaşkanımızın önüne hukuksuz ve siyaset dışı engeller sürmeye çalışıyorlar. Bunlar bir kere daha milletimizden net bir demokrasi dersi alacaklar.

Dünkü beyanlarıyla Cumhurbaşkanımızla demokrasi meydanında yarışmaktan korktuklarını ikrar ettiler. Cumhurbaşkanımız bu seçimlerde yeniden adaydır.”

Hukuk boyutu

Anayasa'nın 101. maddesi "bir kimsenin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceğini" hükme bağlıyor. Ancak Anayasa'nın "TBMM ve cumhurbaşkanı seçiminin yenilenmesi"ne ilişkin 116. maddesi bu duruma bir istisna getiriyor.

2017'deki anayasa değişikliği ile getirilen bu istisnaya göre, "cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde" cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olması ve seçilmesi halinde de 5 yıl boyunca görevini sürdürmesi olanaklı.

Ayrıca bu noktada 2014'te parlamenter sistem, 2018’de ise başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı konusunda iki farklı perspektif var.

Muhalefet kanadı ve bazı hukukçular, Anayasa'da bir kişinin "iki kezden fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceği" hükmünü gerekçe göstererek Erdoğan'ın üçüncü kez aday olamayacağını savunuyor.

İktidar kanadı ve MHP, başkanlık sistemine veya resmi ismiyle "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine" göre Erdoğan’ın 2018'de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiğini belirterek Erdoğan'ın önümüzdeki seçimde aday olmasının önünde bir engel olmadığı belirtiyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.