AK Partili Arslan: ABD ile ilişkilerimiz daha da güçlenecek

AK Partili Arslan: ABD ile ilişkilerimiz daha da güçlenecek
AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan, Biden döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinin ivme kazanacağını söyledi.

TİGRİS HABER - Arslan, “Türkiye ve ABD, krizlere liderler ve kurumlar düzeyinde çözüm üretebildiklerini defalarca kanıtlamışlardır. Biden döneminde ilişkilerimiz daha da güçlenecek” dedi.

Diyalog iradesi her iki tarafta da var

AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan, Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasının Türkiye için olumlu yansımaları olacağını söyledi. Arslan, “Biden döneminde Türkiye-ABD arasındaki müttefiklik ilişkileri ivme kazanacak. Görüş ayrılıklarına diyalogla makul çözüm bulma iradesi her iki tarafta da mevcut” ifadelerini kullandı.

Devletler arasındaki münasebetler şahıslar ve partiler üstü

Arslan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ABD-Türkiye ilişkilerinin yönetim değişikliklerinden etkilenmeyeceğine dikkati çekerek, “Devletler arasındaki münasebetlerin, şahıslar ve partiler üstü olduğunu, hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bush, Obama, Trump dönemlerinde gördüğümüz üzere ABD’de Cumhuriyetçiler de Demokratlar da Türkiye ile ilişkilerin öneminin farkındadırlar” değerlendirmesinde bulundu.

Diplomasiyle giderme azmi her iki tarafta var

Türkiye’nin de ABD’nin de belirli konulardaki görüş ayrılıklarını diyalog ve diplomasi yoluyla giderme kararlığında olduklarını vurgulayan Arslan, “Türkiye ve ABD arasında zaman zaman yaklaşım farklılıkları ortaya çıkabilir. Önemli olan bunların müttefiklik ilişkimizi zedelemesine izin vermemektir. Görüş ayrılıklarını diyalog ve diplomasiyle giderme azmi her iki tarafta da mevcuttur” şeklinde konuştu.

İlişkiler daha da güçlenecek

Arslan konuya ilişkin açıklamasında, “Türkiye ve ABD, ikili ilişkiler açısından ciddi sonuçlar doğurabilecek krizlere, liderler ve kurumlar düzeyinde yakın temaslar sayesinde çözüm üretebildiklerini defalarca kanıtlamışlardır. Biden döneminde ilişkilerimiz daha da güçlenecektir” ifadelerine de yer verdi.

Ülkemiz NATO’nun önemli bir unsuru

Ankara Milletvekili Arslan, ABD-Türkiye ilişkilerinin İkinci Dünya Savaşı’nı müteakip süreçte hızla geliştiğini hatırlatarak, o süreci şu cümlelerle özetledi:

“İkinci Dünya Savaşı sonrasında gelişmeye başlayan Türkiye-ABD ilişkileri, bizim de asker gönderdiğimiz Kore Savaşı’ndan itibaren giderek güçlenen bir müttefikliğe dönüşmüştür. Dünyanın iki kampa ayrıştığı süreçte ülkemiz, ABD öncülüğündeki demokratik Batı blokunu tercih etmiştir. Sovyetler’in başını çektiği Demir Perde ülkeleri karşısında Türkiye, liberal demokratik blokta saf tutmakta asla tereddüt etmemiştir. Ülkemiz, Birleşmiş Milletler, NATO, Dünya Bankası gibi kurum ve kuruluşların önemli bir unsuru olmuştur.”

Batı jeopolitik konumundan faydalanmıştır

Dünyanın ikiye ayrıldığı Soğuk Savaş sırasında ABD ile Türkiye arasında ilişkilerde tek taraflı güç kullanımının ağırlıkta olmasının bazı sıkıntılara yol açtığını belirten Arslan, “Soğuk Savaş döneminde Türkiye NATO sayesinde komünizm tehdidine karşı kendini ve müttefiklerini korurken, Batı da ülkemizin jeopolitik konumundan faydalanmıştır. O süreçte ABD ile ilişkilerde, tek taraflı güç kullanımı ön planda olmuştur. Türkiye-ABD ilişkilerinde tek taraflı güç kullanımının ağırlıkta olduğu Soğuk Savaş döneminde sıkıntılar da yaşanmıştır. Ülkemizin milli menfaatlerini koruma teşebbüslerine, maalesef yaptırımlar ve silah ambargolarıyla karşılık verilmiştir” dedi.

Hükümetimiz ABD ile her dönem iyi ilişki geliştirmiştir

Arslan, Türkiye’nin Batı ile aynı safta yer almasının tesadüf olmadığına işaret ederek, “Tercihini kararlı bir şekilde Batı’dan yana koyan ülkemiz, en hassas dönemlerde dahi ABD ile ikili ilişkilerin zarar görmemesi için daima azami özen göstermiştir. Hükümetlerimiz, ABD yönetimleriyle her dönemde iyi ilişkiler geliştirmiştir” dedi.

Edoğan ile Biden arasında Oba dönemine dayanan tanışıklık

AK Parti Ankara Milletvekili Arslan, değerlendirmesinin devamında ise şu ifadeleri kullandı,”Türkiye ve ABD, ikili ilişkileri güçlendirirken, ülkelerimizi daha iyi noktalara taşıyacak ortak hedeflerin takipçisi olmaya devam edeceklerdir. Bu hedeflerden biri de, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara yükseltmektir. Türkiye’nin geçmişteki ABD yönetimleriyle olduğu gibi Başkan Biden ile de uyumlu çalışacağı muhakkaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Joe Biden arasında Obama dönemine dayanan tanışlık bu hususta önemli bir avantaj oluşturmaktadır.”

Türkiye’nin önemini daha iyi kavrayacaktır

Vaşington’un Biden’ın başkanlığı esnasında Ankara’nın ehemmiyetini çok daha iyi idrak edeceğine inandığını vurgulayan Arslan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmeyi, “ABD, Biden döneminde bir müttefik olarak Türkiye’nin önemini daha iyi kavrayacaktır. Bölgemizde de dünyada da barış ve huzur isteyen Türkiye, ikili ilişkileri daha da güçlendirmekten yanadır” ifadeleriyle noktaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.