“Akaryakıt sektörü çalışamaz durumda”

“Akaryakıt sektörü çalışamaz durumda”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası 7. Ulaştırma, Lojistik, Petrol ve Gaz Ürünleri satıcıları Meslek Grubu Komitesi, Akaryakıt sektöründe yaşanan fiyat artışlarının sektörü vurduğunu, çalışamaz durumda olduklarını açıkladı.

TİGRİS HABER - Meslek Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, ülke çapında 13 bin civarında akaryakıt dağıtım sektörünün son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak düşen karlılık nedeniyle sıkıntılı bir sürece girdiği belirtildi.

Yazılı açıklamada özetle şöyle denildi; “Diyarbakır’da bulunan 300’e yakın akaryakıt istasyonu mevcut haliyle devam etmesi durumunda yakın bir zamanda oldukça sıkıntı yaşayacak ve birçoğu kapanmayla yüz yüze kalacaktır. Artan akaryakıt fiyatları ve yükselen işletme maliyetlerine rağmen sabit kalan kâr marjı akaryakıt istasyonlarını çalışamaz duruma getirmiştir.

Sektörümüzdeki işletmelerin yaşayabilmesi için kar marjlarının ivedilikle yükseltilmesi gerektiği açıktır. Sektörde belli bir standardın sağlanmasına yönelik getirilen kurallar, çevre ve sağlık önlemleri, akaryakıt istasyonlarının bakım giderleri işletmeye maliyet olarak yansımaktadır. Öte yandan kredi kartı komisyonları da akaryakıt işletmeleri üzerinde ek mali yük yaratmaktadır. Gün geçtikçe nakit alımın azaldığı, kredi kartı ile tüketimin arttığı bir süreçte kredi kartlarından alınan komisyon oranları zaten eriyen bayi karının daha çok düşmesine neden olmaktadır.”

Sorunlarının çözümü için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması istenen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Gerek dolaylı vergiler yoluyla kamu yatırımlarına sağladığı kaynaklar, gerekse sağladığı istihdamla çok önemli lokomotif bir sektör olan akaryakıt sektöründe kâr marjının akaryakıt fiyatıyla yüzdesel olarak ilişkilendirilerek %15’e çıkarılması sektörün ivedi beklentisidir. Bununla birlikte işletmelerin giderlerinin karşılanması hususu gözetilerek haksız ve yıkıcı rekabeti önleyecek taban fiyat uygulaması getirilmesi hususunda düzenlemelerin yapılması sektörde sağlıklı bir rekabet ortamı tesis edecektir.”

(Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.