“AKP’nin hayal kurma hakkı var”

“AKP’nin hayal kurma hakkı var”
“Tabi bu seçim sürecidir ve insanların hayalleriyle oynamak istemiyoruz. Hayal kurmaya hakları var”

BDP’nin Diyarbakır Kayapınar İlçe Belediyesi Eş Başkan adayı Mehmet Ali Aydın, AK Partililerin Kayapınar’ı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edeceklerini söylediklerini belirterek, “Tabi bu seçim sürecidir ve insanların hayalleriyle oynamak istemiyoruz. Hayal kurmaya hakları var” dedi.

 

Gencer ARPACI

DİYARBAKIR - BDP Diyarbakır Kayapınar İlçe Belediyesi Eş Başkan adayları Mehmet Ali Aydın ve Fatma Arşimet gazetemizi ziyaret etti. Tigris Haber Gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Tanaman, Yayın Danışmanı Mehdi Tanaman ve Genel Yayın Yönetmeni Haci Güneş ile fikir alışverişinde bulunan eş başkan adayları, projelerini anlattı.

Eş başkan adayı Aydın, 30 Mart seçimlerde herhangi bir sistem partisi ile yarışmayacaklarını, Bağlar’da aday olan arkadaşları ile yarışacaklarını kaydederek, “Yıllardır düzen partilerinde çalışan ve düzen partilerine oy veren birçok aile bizi desteklemek istedikleri söylüyorlar. Bu anlamda diyebiliriz biz AKP ve herhangi bir düzen partisi ile yarışmayacağız. Biz kendi aramızda kendi arkadaşlarımız ile yarışacağız gibi görünüyor. Biz Kayapınar eş başkan adayları olarak, Bağlar eş başkanlarımızı kendimize rakip olarak görüyoruz. AKP’liler Kayapınar’ı başbakana hediye edeceklerini söylüyorlar. Tabi bu seçim sürecidir insanların hayalleriyle de oynayamayız. Hayal kuma haklar var. Biz işimizi bakacağız dediğim gibi Bağlar’daki adaylarımızla yarışacağız” dedi.

kayapinar-es-baskanlari-(6).jpg

“Kayapınar, Diyarbakır’ın kimliğidir”

Kayapınar ile ilgili projelerini anlatan Aydın, mevcut belediye yöneticilerinin ciddi anlamda projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Tarihi olarak Diyarbakır’ın kimliği Sur ilçemiz, kentsel ve modern olarak Diyarbakır’ın kimliği Kayapınar ilçemizdir. Zülküf Karatekin arkadaşımız Kayapınar’a olumlu, pozitif şeyler katmış. Hem imar hem de ekolojik boyutuyla güzel çalışmalar ve projeler yapmış. Biz bu dönemde var olan projeleri geliştirmek ve ‘demokratik özerklik’ paradigmamızı kendi alanımızda halkın modeli olarak ete kemiğe büründüreceğiz. Yani biz bir bütün olarak Kayapınar bölgesinde kolektif kararlar alarak halkın beklentilerini karşılayacağız. Halkımızın bizden en önemli beklentisi temizlik ve istihdam konusudur. Tabi istihdam konusu belediyenin tek başına yapabileceği bir şey değil.”

kayapinar-es-baskanlari-(5).jpg

“AKP’yi samimi bulmuyorum”

Özellikle, madde bağımlılığı sorununun Diyarbakır’da kanayan bir yara olduğunu ve AK Parti’nin bu konuda samimi olamadığını kaydeden Aydın, “Madde bağımlılığı parti olarak ciddi anlamda ilgilendiğimiz bir konudur. Bu halkın çocuklarını bu illetten kurtarmanın formülünü el birliği ile yaratacağız. Özellikle AKP’nin politikalarının bir özelliği var. Takke yapma özelliği var. Söyleyip yapmama ve ya da söyleyip tam tersini yapma kültürü çok gelişkin. Öncelikle valiler bulundukları bilgenin en üst organıdırlar ve devleti temsil eder. İlk okullardan başlayıp, liselere kadar bütün okulların önünde esrar satışının önüne geçmek çok mu maharet gerekiyor? Geçmişte bu topraklarda devletin resmi araçlarında çeteler uyuşturucu ticareti yaptılar. Biz diyoruz söylem ve icraat birbirini tutmalı. Böyle olmasa bu sorunu çözemezsiniz’ diye konuştu.

kayapinar-es-baskanlari-(8).jpg

“Halk kendi kültürünü yaşayabilecek”

Kayapınar Belediyesi’nin çocuklara ve kültüre ilişkin ciddi projeler yaptığını ve bu projeleri daha geliştireceklerini de belirten Aydın, “Çocuklar konusunda, mevcut çalışan arkadaşlarımızı takdir ediyorum. Özellikler çocuklar ile ilgili ciddi anlamda çalışmalar yaparak 3 bini aşkın çocuğun spor aktiviteleri yapabilecek alanlar yapmışlar. Bizlerde bu alanları daha geliştireceğiz. Spor aktiviteleri yanı sına Çocukların anadilleri öğrenebilmesi için TZP-Kurdi ve Kurdi-Der ile ilişki geliştirerek dil konusunda ciddi çalışmalar yapacağız. Dillin yanında kültürü de çok önemsiyoruz. Bununla ilgilide yeni kültür ve sanat alanları yaparak sadece elitlerin ya da çocukların eğitim alabileceği bir yer değil de, özellikle halkın kendi kültürü yaşayabileceği alanlar inşa edeceğiz” dedi.

kayapinar-es-baskanlari-(9).jpg

“Eş başkanlık sadece bizde var”

Eş başkan adayı Fatma Arşimet ise kadınların sosyal ve ekonomik anlamda kendi ayakları üstünde durmaları için alternatif bir yaşam alanı yaratmaya çalıştığını vurguladı. Eş başkanlık sisteminin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Arşimet, şunları kaydetti:

“Sadece Kürt siyasetinde var. Buda tabi ki Kürt kadını için büyük bir adım. Partimiz bir aya önce kadın beyannamesi de açıkladı. O beyanname de önümüzdeki dönemde kadınların kendi rengi ile yaşam katılmaları konusunda projeler açıkladık. Kadınların okumaması Türkiye’nin bir gerçeği, bölgemizde baktığımızda kadınlar okuma konusunda çok geri bırakılmış bununla ilgi bizim ciddi projelerimiz var. Hem şehir merkezinde hem de köylerde eğitim destek evleri ve meslek edinme kursları açılması için çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Bu çalışmayı yaparken sadece meslek edinip bir köşede bırakmayacağız. Mesleği idama etme koşulları da yaratacağız. Kadın yaşam merkezi yaparak kadın arkadaşlarımızın sosyal ve ekonomik anlamda kendi ayakları üstünde kalmaları için alternatif bir yaşam alanı yaratacağız.”

kayapinar-es-baskanlari-10-(2).jpg

“Kadına üçüncü yaşam alanı yaratacağız”

Kürt özgürlük mücadelesinin, Kürt kadınını dünyada çok farklı bir yere koyduğunu anlatan Arşimet, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elimizden geldikçe bu kazanımları daha da geliştireceğiz. Çünkü kadının şimdi iki alternatif var. Ya koca evi yâda baba evi... Biz de kadına üçüncü bir yaşam alanı yaratmaya çalışacağız. Kayapınar’da şimdi bir seramız var. Bu serada sadece kadın arkadaşlar çalışıyor.  Bu alanı daha genişleterek kadını doğa ile bütünleştirmek istiyoruz. Ekonomik durumu iyi olmayan ve özellikle devlet eliyle köyden kentte göç ettirilmek zorunda bırakılmış ailelerimiz öncelik vererek ekolojik alanlar oluşturarak, insanlarımızı bu alanlarda istihdam ederek, aynı zaman da kadına pozitif ayrıcalık yaparak elde edilen ürünlerin kadın tarafında pazara da satılmasını sağlayacağız.” 

kayapinar-es-baskanlari-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.